JE TO UŽ ROK, CO DÁVÁME VĚCEM NOVOU ŠANCI

RE-USE centrum na Lipovské ulici se občanům otevřelo v prostorách již existujícího menšího sběrného dvora 1. dubna 2023. Za jeho vznikem byla snaha města Jeseník reagovat na aktuální potřeby a trendy, zmenšit množství produkovaného odpadu a podporovat obyvatele k recyklaci. Navíc za vybrané peníze bude opraven pramen…

„Centrum už jeden rok dává nový život starým, avšak ještě funkčním věcem, které by jinak mohly skončit na skládce odpadů. Za symbolickou cenu si zde může kdokoliv zakoupit staronové zboží, které ještě může dobře posloužit,“ popsal radní Tomáš Vlazlo.

Věci do RE-USE centra dávají občané Jeseníku zdarma, podmínkou je však, že se musí jednat o čisté a funkční zboží. Z příjmu, který město v centru generuje, spolufinancuje obnovu drobných jesenických památek.

„Děkujeme všem spoluobčanům, kteří RE-USE centrum využívají. V roce 2023, tedy za prvních devět měsíců jeho fungování, se vybralo 55.940 korun a tato částka letos poslouží na opravu jednoho z pramenů ve městě,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.

V současné době pak město pracuje na možnosti rozšíření stávajícího RE-USE centra. „Zjistili jsme, že zájem veřejnosti o jeho využívání je velký. Lidé mají zájem přivézt třeba i použitelné stoly nebo židle, bohužel stávající kapacita centra je omezená a pracovníci tyto věci nemohou vždy přijmout,“ doplnil radní.

TZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.