Jan ŠKODA – Winter Trial 2024

Kdy:  27.1. – 2.2.2024 (30.1.)

Kde:  Polsko, Slovensko, Česko (Šternberk, Huzová)

Co:     Dálková zimní soutěž historických vozidel

The Winter Trial 2024

Start:  Krakow Polsko 27.1.2024

Cíl : Krakow Polsko 2.2.2024

V letošní zimě nezimě po čtyřech letech protnula Olomoucký kraj trasa šestidenní zimní soutěže Winter Trial 2024. Letošní ročník odstartoval 27. ledna v Krakově a po šesti dnech se soutěžící vrátili přes Slovensko a Česko zpět do Krakova. Třetí etapa končila (30.1.) v Olomouci, a ještě tentýž večer odstartovaly vozy do čtvrté noční etapy kolem Olomouce (Šternberk, Huzová, Paseka a ..). Pátá etapa (31.1.) vedla z Olomouce přes Vysočinu jižní Moravou zpět do Olomouce a šestá (1.2.) z Olomouce do Visly v Polsku.

V letošní plejádě veteránských skvostů mě zaujaly dva vozy, jeden psal československou historii – Škoda 130 RS, druhý zanechal výraznou stopu ve světové historie motorsportu – Lancia Stratos. Nejstarším autem bylo Volvo PV544 z roku 1961, nejmladším Porsche 944 z roku 1985. Kromě již zmiňovaných značek jsme mohli v akci sledovat značky dalších světových, dnes už některých neexistujících, značek – Alfa Romeo, Volvo, Jaguar, Ford, Citroen, Saab, VW, BMW, Morris, Daf, Mini Cooper, Mercedes, Datsun, Renault a Opel.

Do soutěže se přihlásilo celkem padesát čtyři posádek z Nizozemí, Německa, Anglie, Irska, USA, Norska a ČR. V kategorii Trial získala první místo posádka z Nizozemí (#1) na voze Alfa Romeo Guilia z roku 1971, v kategorii Challenge rovněž posádka z Nizozemí (#53) na voze Porsche 911 z roku 1967. Naše dvě jediné posádky (#25) Lancia Stratos a (#24) Škoda 130 RS skončily na desátém, respektive na třináctém místě. Doufejme, že pořadatelé i v příštím letech naplánují trasu soutěže přes Českou republiku.

S odstupem času focení rallye ve Šternberku dostalo jiný význam. Necelý měsíc po rallye nás nečekaně bez rozloučení opustil kamarád, kolega, fotograf Tonda Malý. A právě ve Šternberku na náměstí jsme se setkali naposledy. Volal jsem mu, abych zjistil podrobnosti o trasách rallye kolem Šternberku. Jen mi řekl: „Počkej chvilku na náměstí, právě jsme se vrátil z focení v Beskydech, hned přijdu.“ Přišel a poradil… jako vždy, ochotně a s humorem sobě vlastní. To bylo naposled co jsme se viděli a ani nevím, jestli jsem mu stačil poděkovat. Takže dodatečně Toníku díky …

Autor a foto: Jan ŠKODA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.