Pamatujete si, která z jesenických ulic nesla jméno Leninova?

AKTUALIZOVÁNO – Karel Mičánek – „Jak ke svému jménu přišla ulice Dittersdorfova“

Tato ulice leží téměř v samotném centru Jeseníku. Z jedné strany začíná kruhovým objezdem u Jesenky, vede kolem Vodní tvrze a školky. Poté lemuje zeď, za kterou se nachází zahrada bývalého kláštera Voršil a končí zatáčkou (křižovatkou) na Poštovní ulici.

Ve 30. letech minulého století se jmenovala Josef Neugebauer Strasse, po roce 1945 to byla Leninova ulice a dnes jí na mapě naleznete pod názvem Dittersdorfova.

Leninka

Zdroj: google

Jmenuje se po Karlu Dittersovi. Kdo byl Karl Ditters? Na jesesenicku velmi známá historická hudební osobnost, jaký byl ale v běžném životě? Budete překvapeni, svých 60 let života prožil opravdu zajímavě.

Narodil se r. 1739 ve Vídni rodině c.k. dvorního divadelního krejčího , kde získal všeobecné i hudební vzdělání. V mládí hrál ve dvorním divadelním orchestru, což asi pro nadaného hudebníka nebylo nic moc.

Pomocí přátel se mu podařilo získat kapelnické místo u biskupa Patačiče ve Varaždíně ( dnes Oradea Rumunsko). To mu bylo 26 let a sám si mohl vybírat nejlepší muzikanty ( hlavně v Praze), sám určoval repertoár, dirigoval, komponoval, žil si celkem dobře až do doby, kdy do Vídně přišlo udání, že u biskupa za postu a adventu jsou plesy a maškarády, takže milý biskup se polekal a orchestr i s divadlem rozpustil.

Karl Ditters odjel do Vídně a přemýšlel co dál. Náhodou se seznámil s hrabětem Lambergem, zemským správcem slezského vévodství, který ho pozval do Opavy, kde se zase seznámil s wroclawským biskupem, hostem hraběte Lamberga. Biskup si nadaného mladého Ditterse velice oblíbil. A tak se stalo, že na podzim roku 1769 přijel Karl Ditters na javornický zámek, tentokrát ovšem nejen jako hudebník a skladatel, ale také jako vrchní lesní správce niského knížectví se slušným stálým platem. V roce 1773 byl povýšen císařovnou Marií Terezií do šlechtického stavu jako Karl Ditters von Dittersdorf.

Poštovní známka z roku 1974, vydaná k 175. výročí (úmrtí) Rakousko. Zdroj: austria-forum.org

Poštovní známka z roku 1974 vydaná v Rakousku, k 175. výročí (úmrtí) skladatele. Zdroj: austria-forum.org

Mladý Karl byl v Javorníku velmi spokojen, V oválné věži zámku vybudoval divadlo, angažoval vynikající hudebníky a zpěváky, hodně komponoval, javornický zámek se stal místem, známým po celé kulturní Evropě.

Avšak nic netrvá věčně. Po čase se ukázalo, že bohatý mecenáš biskup bohužel utrácí nad své poměry a tak jeho statky dále řídil nucený státní správce. Takže podobně jako ve Varaždině, divadlo a hudebníci museli skončit. Karl Ditters byl odeslán do výslužby s titěrnou penzí. K tomu se přidaly nemoci, ztráta přátel a tvůrčích podmínek, proto Karl s radostí přijal pozvání Ignáce Stillfrieda na zámek Červená Lhota u Jindřichova Hradce. Tam také takřka v zapomenutí v roce 1799 zemřel.

A tak Karl Ditters z Dittersdorfu, rodák z Vídně, muzikant, který více než polovinu života prožil na české půdě a měl mnoho přátel mezi českými muzikanty, má mezi řadou jiných, honosnějších ocenění také svou ulici v Jeseníku.

Pozorný čtenář se ale zeptá, proč to není ulice Dittersova , ale Dittersdorfova?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO vysvětlení jsem požádal pana Mgr. Growku ze Státního archivu v Jeseníku. Karl Ditters údajně brzy po nabytí šlechtického titulu … von Dittersdorf přestal používat své původní jméno Ditters a podepisoval se pouze Dittersdorf. (Je to asi podobné, když například český šlechtic z Brandýsa se začal podepisovat Brandýský). Proto komise souhlasila se jménem ulice Dittersdorfova.

Přesto mi to ale připadá v dnešním Jeseníku poněkud zvláštní, už takřka čtvrtstoletí je na jesenicku organizován Festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, návštěvníci festivalových koncertů chodí po Dittersdorfově ulici , vzpomene si některý, že ulice nese jméno hudebníka a skladatele Karla Ditterse?.

Přesto mi to ale připadá v dnešním Jeseníku poněkud zvláštní, už takřka čtvrtstoletí je na jesenicku organizován Festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, návštěvníci festivalových koncertů chodí po Dittersdorfově ulici , vzpomene si některý, že ulice nese jméno hudebníka a skladatele Karla Ditterse?.

Pro zajímavost, před válkou také byla v převážně německém Frývaldově Dittersova ulice ( dnešní Denisova), nikoho ale tehdy nenapadlo použít šlechtické jméno hudebníka ( šlechtické tituly byly v Československu zrušeny zákonem již v roce 1918).

Autor: KM

Foto: JN on-line

Předchozí: Jména ulic v Jeseníku – začínáme ulicí DENISOVA