KAREL MIČÁNEK : Jména ulic v Jeseníku – začínáme ulicí DENISOVA

V Jeseníku žiji už pěkných pár let a myslím si, že tady znám každý kout, každou ulici, takřka i každý dům. Ano, znám každou ulici, ale vím něco o osobnostech, po kterých jsou ulice našeho města pojmenovány?

Kupříkladu Denisova ulice. Kdo ale ví, který Denis byl poctěn tím, že v Jeseníku po něm pojmenovali ulici? Tak jsem si otevřel Wikipedii a pana Denise jsem našel.

Byl to pan Ernest Denis, Francouz, který se narodil v Nimes 3.ledna 1849 a zemřel v Paříži ve věku 72 let (1921).

Francouzský historik, politik, slavista, především bohemista, profesor na universitách v Bordeaux a pařížské Sorbonně.

Ernest_Denis_1880_Mukarovsky

Zdroj: wikipedie

Proč má v Jeseníku ulici francouzský profesor?

Je autorem mnoha děl o politických a kulturních dějinách Čechů a Moravanů. Byl přesvědčen o nezbytnosti získání samostatnosti pro český národ a vytrvalým bojovníkem za jeho práva. Dokonce založil a redigoval revue La Nation Tchéque (Český národ). Svou neúnavnou činností, politickým a společenským vlivem se významně zasloužil o vytvoření Československa.

Pan Ernest Denis mnohokrát navštívil Čechy, Moravu a v roce 1920 také nově vzniklé Československo, kde se mu dostalo triumfálního uvítání. V Praze po něm pojmenovali nádraží Těšnov, v Brně pak městský park – Denisovy sady.

Není známo, zda někdy navštívil Jeseník, tehdy vlastně Freiwaldau, později Frývaldov. Je to spíše nepravděpodobné, koncem 19. století žilo ve Freiwaldau něco kolem 3 tisíc obyvatel, většinou německy mluvících.

Ulice, nesoucí jeho jméno, spojuje ulici Dukelskou s Lipovskou kolem rybníčků,mostem přes Staříč u bývalého hotelu M, dnes průmyslovkou a učilištěm.

Výstřižek

Zdroj: google mapy

Až někdy půjdete, či pojedete touto nepříliš pěknou ulicí, možná si vzpomenete na francouzského profesora, který společně s Masarykem a Štefánikem pomáhal vytvořit náš svobodný stát Čechů a Slováků. Asi by pana profesora nenapadlo ani ve snu, že Československo ho přežije pouze o 2 roky, on zemřel v 72 letech, Československo skončilo 1.1.1993, po 74 letech trvání.

Karel Mičánek

Foto: web