VOX POPULI! Karel Mičánek – Jeseník opravdu není až tak špatné místo k životu

Před pár dny jsme se s ženou vrátili z několikadenního pobytu v Železných Horách. Je to celkem zajímavý kousek Česka asi 10 – 15 km jihozápadně od Chrudimi, nejvyšší kopce jsou něco přes 600m n.m. Opravdu pěkná krajina, pro cyklisty jak stvořená, kopečky tak akorát, silnice trochou horší, než u nás, cyklostezky celkem dobře značené.

Nejprve bych ale měl něco říct o nás. Jezdíme po Česku i po cizině už pěkných pár let s bicykly, posledních 6 let s malým obytným přívěsem, celkem dobře vybaveným, takže našim krátkodobým bydlištěm jsou vždy kempy, kterých je u nás i v cizině celkem dostatek, i když jejich úroveň je samozřejmě různá.

Železné hory - vodní nádrž Seč

Železné hory – vodní nádrž Seč

V Železných Horách jsme bydleli v kempu Konopáč poblíž Heřmanova Městce. Kemp celkem pěkný, přírodní koupaliště, letní kino, hotel a restaurace přímo v kempu, bohužel ale v první polovině června kromě koupaliště vše mimo provoz. A v rybníku byla voda tak studená, že se stejně koupat nedalo. Tak jsem si vzpomněl na náš kemp Bobrovník, kde pan Bubík má otevřenou hospodu, i když je v kempu jen pár návštěvníků, on taky pokaždé přijde někdo z místních. Konopáč je vesnička tak 1500 bydlících, ale hospoda žádná, do Heřmanova Městce je to přes dva kilometry.

Přesto je restaurace v kempu zavřená.

Nakonec o nic nejde, řekli jsme si, nepřijeli jsme sem, abychom vysedávali v kempu v hospodě, ale chceme jezdit po okolí. Ale když po 30 km jízdy po kopečkách nahoru a dolů se v nějaké vesnici chceme zastavit na nějaké občerstvení, tak zjistíme, že hospoda se otevírá tak v 17, nebo ještě hůře 18 hodin, někde také pouze o víkendech. Jak to ti domácí dělají, to se nám zjistit bohužel nepodařilo. Ještě že jsme se vybavili zásobou plechovkového piva, které se chladí v ledničce v karavanu.

Heřmanův Městec

Heřmanův Městec

Třetí den pobytu nám začaly docházet zásoby jídla, hlavně chleba, máslo a podobně. V Konopáči obchod není !!, tak hurá do Heřmanova Městce ( asi 5000 obyvatel). V celém městě není ani jediný !!! potravinový supermarket. Místním to asi nevadí, mají svého pekaře, řezníka, zelináře, ale chudák turista, který přijede do města kolem páté odpolední a chce si něco koupit, nejlépe na jednom místě. Je pravda, že u nás v Jeseníku už je asi přesupermarketováno ( to je ale krásný výraz!), ale v každém případě je nakupování výrazně příjemnější a pohodlnější.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo pár dnech pobytu jsme zjistili, že už máme okolí dosti „obšlápnuté“, a že by nebylo špatné se podívat i na severní stranu Labe, kde je určitě taky pěkně, ale na naší mapě už tato část nebyla. Nevadí, zajdeme do íčka ( informační centrum). V Heřmanově Městci íčko bylo moc pěkné. V budově knihovny. Ale mapy veškeré žádné, pouze prospekty, maximálně plánek města. Prodejna knih v Městci není taky, poradili nám Chrudim, nebo Přelouč. Tak jsme jeli do Přelouče, to už je dosti velké město. Z Konopáče to bylo něco kolem 25 km, ale pěkná krajina, pořád nahoru a dolů, žádná nuda. Íčko jsme našli bez problémů, 4 lidi v krásné historické budově, spousta prospektů, podivných mapek, ale pořádná turistická mapa 1: 50 000, na kterou jsme zvyklí, veškerá žádná.

Tak jsme si opět vzpomněli na naše místní informační centrum, kde mají mapy nejen našeho nejbližšího okolí, ale také polské, které jinde nekoupíte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa závěr : i když si pořád stěžujeme, že je to u nás zapomenutý konec světa, nemáme tunel pod sedlem, nikdo rozumný k nám na dovolenou nepřijede, o turisty se nestaráme, není to tak úplně pravda. I v tom „ zbytku republiky“ za našimi kopci, jak s oblibou říkám, se najde řada míst, kde se žije přinejmenším stejně těžce, jak u nás, nemají ale tak krásné okolí, přírodu, jak my, kteří se cítí v Jeseníku doma. Nenadávejme proto pořád na malichernosti, ale zkusme se podívat na věci kolem nás pohledem návštěvníka, pak zjistíme, že u nás opravdu hodně věcí funguje lépe, než v jiných městech. Určitě je to zásluhou lidí, které jejich práce baví a rádi udělají i něco navíc, aby se nám i turistům, kteří k nám přijedou, v Jeseníku žilo dobře a spokojeně.

Karel Mičánek

Foto: Jn a NF