VOX POPULI! – Máslo na hlavě šéfredaktora Jesenického týdeníku? aneb kdo nás učil „cinkat“

BEZ CENZURY – Vážená redakce Jesenických novin on-line,

obracím se na Vás s žádostí o zveřejnění mého příspěvku na téma: Vědí jak cinknout „výběrová řízení“, který vyšel dne 26.5.2015 v Jesenickém týdeníku šéfredaktora Miroslava Chovance.Nevím co je nebo není na jeho článku pravda – dnes je možné opravdu všechno, ale zapátral jsem v minulosti a nešel tento článek:

Zakázka informačního servisu města a spor o autentičnost zápisu ze zasedání Rady města
V r. 1999 bylo vedení města Jeseník kritizováno za přidělení zakázky  informačního servisu radnice. _logoZakázku získal majitel Jesenického týdeníku a zároveň jesenický radní Miroslav Chovanec (Jeseník pro všechny) bez vyhlášení veřejné soutěže. Vedení města se s Chovancem domlouvalo na ceně projektu tak, aby jeho cena nepřesáhla hladinu 100 000 Kč, při níž by soutěž podle zákona musela být vypsána. MF Dnes k tomuto napsala:
„V podepsaném zápisu jednání městské rady, starosta Jiří Krátký sice radní upozornil, že bude potřeba vypsat výběrové řízení, neboť se jedná o zakázku nad sto tisíc korun. Chovanec však radní upozornil, že už část roku uplynula, a tudíž by radnice nemusela zaplatit celou částku a cena by mohla být nižší. Vše by tedy ,mohlo vyjít‘ bez soutěže. ,Ne že bych to chtěl obejít, ale musí to být pod sto tisíc,‘ říká v zápisu starosta Krátký. ,To se pak domluvíme. To se dá kompenzovat potom nějakým inzerátem,‘reagoval Chovanec.“
Starosta Jiří Krátký odmítl, že by došlo k porušení zákona. „My jsme v té chvíli volili nejlepší řešení, jak zajistit informovanost lidí. I kdyby pan Chovanec nebyl radní, tak bych tuto koncepci prosazoval,“konstatoval Krátký. Citovaný zápis z porady odmítl starosta jako neautentický, šéf kontrolní komise Jan Jedlička ale potvrdil, že zápis je podepsaný.
Rovněž Miroslav Chovanec odmítá porušení zákona. „Z mediální koncepce města vyplynulo, že jako tištěné médium vychází nejlépe Jesenický týdeník. Městská rada rozhodla, že noviny použije pouze dočasně, v září chce vše vyhodnotit, případně vypsat výběrové řízení,“ řekl Chovanec s tím, že informační servis by město v jeho novinách přišel třikrát laciněji než obyčejného zákazníka.
(MF Dnes, 08.04.1999)

Nepřipadá vám to podobné? Tak kdo nás učil „cinkat“ výběrová řízení?

LP – Autor příspěvku je redakci znám.

Názory autorů v sekci „Vaše články“  se nemusí ztotožňovat s názory redakce a vydavatele! (pozn.-red.)