Spánek novorozenců hlídá v Nemocnici AGEL Jeseník deset nových přístrojů

Celkem deset nových monitorů dechu Babysense v hodnotě 25 tisíc korun získalo dětské oddělení Nemocnice AGEL Jeseník od Nadace Křižovatka. Monitory dechu chrání novorozence a kojence před syndromem náhlého úmrtí (SIDS), který je jednou z nejčastějších příčin úmrtí kojenců do jednoho roku.

Monitory dechu jsou umístěny pod matrací v postýlce a jsou velice citlivé, dokáží odhalit apnoické pauzy a zástavu dechu. Blikající zelené světýlko signalizuje, že je vše v pořádku, pokud se dechový pohyb zastaví na více než 20 sekund nebo pokud dechová frekvence poklesne pod 10 nádechů za minutu spustí se zvukový a světelný alarm. Rodiče nebo zdravotnický personál mohou včas reagovat a tím zachránit život dítěte.

Při propuštění novorozence do domácí péče je vhodné používat monitory dechu i doma. „Maminky mají možnost si monitory dechu na našem novorozeneckém oddělení zapůjčit na dobu 6 až 12 měsíců,“ říká Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Jeseník.

Nadace Křižovatka už od roku 1995 šíří osvětu o Syndromu náhlého úmrtí kojenců, prostřednictvím dárců a sponzorů pomáhá nadace vybavit nemocnice monitorem dechu Babysense 1 Pro, který je registrovaný u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka.

Ráda bych touto cestou poděkovala nejen Nadaci křižovatka, ale i společnostem Auto – Pneu Látal, s.r.o., KOSTKA -kolobka s.r.o., Topteramo s.r.o. a WTC Písečná za finanční podporu, díky které bylo možné monitory dechu zakoupit,“ dodává primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Lenka Rašková.

tz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.