JESENÍK NA KOLE: SMĚŘUJEME K NOVÝM MOŽNOSTEM A UDRŽITELNÉ MOBILITĚ

Jízdní kolo je skvělý dopravní prostředek, který podporuje udržitelnou mobilitu. V této oblasti si město Jeseník stanovilo díky Plánu udržitelné městské mobility své priority a v nadcházejících letech by rádo zavedlo například službu sdílených kol (bikesharing) a zpracovalo cyklogenerel, který napomůže rozvoji cyklistické dopravy…

„Plánuje se vytváření nových cyklopruhů, cyklostezek a umisťování cyklistických piktogramů na pozemní komunikace. Ve spolupráci s městským architektem postupně obnovíme cyklistický mobiliář, přičemž staré stojany na kola budou nahrazeny novými a vybrané stojany budou zastřešeny, a to zejména u škol,“ říká místostarosta Václav Urban.

V příštím roce by měl být doplněn také mobiliář na zahradě Katovny cykloservisní stanicí. „Turisté by si tak při návštěvě informačního centra mohli dofoukat pneumatiky či provést základní opravy,“ doplňuje Jan Mrosek z oddělení strategického rozvoje a cestovního ruchu.

Za důležitou součást cyklodopravy považujeme ve městě vzdělávání v oblasti dopravy. Dlouhodobě proto probíhá spolupráce mezi ODSH, SVČ DUHA, BESIP, Policií ČR a městskou policií, kteří pravidelně vzdělávají děti ze škol a seniory o bezpečném chování v dopravním provozu na kole i dalších dopravních prostředcích.

Pro zapojení veřejnosti se pak město hodlá připojit k celonárodní výzvě Do práce na kole a podpořit tak cyklistickou a udržitelnou dopravu v Jeseníku.

A co se v posledních letech v jesenické cyklodopravě již událo?

Pro uživatele elektrokol byla zřízena nabíjecí stanice na záchytném parkovišti za Yesenkou. Realizováno bylo také několik etap nových cyklostezek a cyklotras, které nabízí místním i turistům komfortnější cestování na kole po městě. Pro turisty pak vzniknul ucelený systém cyklookruhů YEScyklo, který propojuje různá atraktivní místa v Jeseníku a jeho okolí.

tz

2 Responses to JESENÍK NA KOLE: SMĚŘUJEME K NOVÝM MOŽNOSTEM A UDRŽITELNÉ MOBILITĚ

  1. Jj napsal:

    Už ten infantilní obrázek 😁

  2. Adam napsal:

    Jízdní kolo je pro Jeseník opravdu tím nejlepším dopravním prostředkem, své o tom ví Městská Policie, pro kterou je před lety město nakoupilo a ti na nich do dnes ani jednou nevyrazili do ulic 😁. Volby se blíží, nechcete už přestat vymýšlet hlouposti a začít raději vyklízet šuplíky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.