OKRESNÍ LUMPÁRNY A KARAMBOLY UPLYNULÝCH DNÍ

Jedna zatáčka se stala během pár dnů osudnou několika řidičům

Jen za poslední tři dny řešili policisté dvě dopravní nehody, ke kterým došlo v téže zatáčce na silnici mezi obcemi Velké Kunětice a Vidnava.

V sobotu 5. srpna dopoledne vyjížděli policisté ke střetu dvou osobních motorových vozidel. Podle zjištěných informací 43letý řidič automobilu BMW s přívěsným vozíkem jedoucí od Velkých Kunětic nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména povětrnostním podmínkám a dostal smyk. S vozem přejel do protisměru, kde se střetl se Škodou Octavií, kterou řídil 58letý řidič. Ke zranění osob nedošlo a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na téměř 200 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. 

7.8. ráno havaroval ve stejných místech i 38letý řidič automobilu Škoda Octavia. Ten během jízdy ve směru od Velkých Kunětic nepřizpůsobil při průjezdu pravotočivou zatáčkou rychlost jízdy stavu vozovky a na mokrém povrchu dostal smyk. V důsledku toho postupně narazil zadní stranou svého vozu do dvou protijedoucích vozidel značky BMW a Peugeot. I tentokrát se dopravní nehoda obešla bez zranění, ovšem způsobená škoda vyšplhala na téměř půl milionu korun. Alkohol za volantem vyloučila u všech řidičů provedená dechová zkouška. 

Za volantem neměl co dělat

Až dvě léta za mřížemi hrozí čtyřiadvacetiletému muži za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muže ve středu 9. srpna večer zastavila policejní hlídka v obci Vlčice, když řídil osobní vozidlo Peugeot. Policisté při dopravní kontrole zjistili, že řidič nemá za volantem co dělat. Od dvou okresních soudů má mimo jiné uložen zákaz řízení všech motorových vozidel. Okresní soud v Jeseníku s mužem bude po pár měsících opět projednávat stejný přečin. Za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání mu na přelomu roku trestním příkazem uložil trest odnětí svobody na tři měsíce s podmíněným odkladem na zkušební dobu osmnáct měsíců a zákaz řízení motorových vozidel na dvacet měsíců.

Po nehodě si ustlal na trávě

V pátek v noci vyjížděli policisté z dopravního inspektorátu k nehodě, která se stala v obci Jeseník na ulici Dittersdorfova. Řidič vozidla Opel Astra jel od ulice Poštovní a zřejmě rychlá jízda zapříčinila, že přejel vpravo na chodník a narazil do kovové brány a do nosného betonového sloupku brány. Po nehodě 31letý řidič vystoupil z auta a vzdálil se na nedaleké parkoviště, kde byl později nalezen psovodem, jak odpočívá ve vodorovné poloze a spí spánkem spravedlivých. Dobrovolně se podrobil orientačnímu testu na návykové látky s negativním výsledkem. Opačné hodnoty se ale ukázaly na zařízení, kterým se měří hladina alkoholu. Muž nadýchal něco málo přes dvě promile. Dobrovolně se podrobil lékařskému vyšetření s odběrem bio materiálu. Událost se obešla bez zranění. Hmotná škoda byla předběžně stanovena na vozidle na 50 tisíc a na bráně a sloupku cca 30 000 Kč. Na místě přišel mladý muž o řidičský průkaz a byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Nezvládla průjezd zatáčkou

Ve středu 16. srpna krátce po půl desáté dopoledne došlo na Červenohorském sedle v zatáčce číslo osmnáct k dopravní nehodě osobního automobilu Volkswagen s nákladním vozem Iveco.

Podle zjištěných informací 59letá řidička osobáku jedoucí ve směru od Jeseníku na Šumperku nepřizpůsobila při průjezdu pravotočivou zatáčkou rychlost jízdy zejména dopravně technickému stavu vozovky a přejela do protisměru. Zde se střetla s protijedoucím nákladním autem. Celou kolizi zakončila čelním nárazem do svodidel. Při dopravní nehodě utrpěla zranění její spolujezdkyně, kterou zdravotníci přepravili do jesenické nemocnice. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 400 000 korun.

Za volantem se 3 promile

V neděli 20. srpna okolo 6. hodiny ranní kontrolovali policisté ve Zlatých Horách osobní motorové vozidlo značky Ford. Jeho 33letý řidič se podrobil mimo jiné odborné dechové zkoušce, při které nadýchal přes 3 promile. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Chtěla uškodit ex partnerovi, nakonec přitížila sama sobě

Jeseničtí kriminalisté sdělili 29leté ženě z Jesenicka podezření ze spáchání přečinu křivého obvinění, za který jí v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až 3letý pobyt za mřížemi.

Zhruba před rokem policistům oznámila, že ji její bývalý přítel po dobu zhruba čtyřletého partnerského vztahu v místě společného bydliště, navíc před zraky jejich nezletilého dítěte, opakovaně fyzicky napadal, zakazoval jí kontakt s přáteli a dokonce ji měl v jednom případě ohrožovat kuchyňským nožem.

V průběhu prověřování případu došli kriminalisté k závěru, že se její oznámení nezakládá na pravdě. Informace, které jim zpočátku sdělila, měla uvést se záměrem přivodit svému bývalému partnerovi trestní stíhání. Jak sama nakonec přiznala, celou situaci nadsadila, jelikož byla na svého ex partnera nahněvaná.

Toxikologický rozbor potvrdil u řidiče přítomnost drog

V pátek 11. srpna odpoledne kontrolovali policisté dopravního inspektorátu Jeseník mezi obcemi Zlaté Hory a Heřmanice osobní vozidlo značky Seat. Jeho 25letý řidič se mimo jiné podrobil orientačnímu testu na drogy, který u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC a amfetamin/metamfetamin. Následně absolvoval lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Na základě laboratorních výsledků, které u něj prokázaly přítomnost jak THC, tak i amfetaminu, zahájili policisté včerejšího dne úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mladému řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

S autem havaroval, nadýchal 3 promile

Ve čtvrtek 24. srpna krátce před 21. hodinou havaroval ve Vidnavě 37letý řidič osobního motorového vozidla Škoda Fabia. Podle prvotních informací nezvládl při průjezdu levotočivou zatáčkou řízení a narazil do zaparkovaného vozidla značky Chevrolet. Po kolizi se podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal 3 promile. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 80 000 korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Ve dnech 25. – 27. srpna, bylo na Jesenicku vyhlášeno preventivně bezpečnostní opatření.

V obci Lipová – lázně se konala technoparty Tribe Valley. Téměř 50 policistů, kteří se o víkendu vystřídali ve službě, dohlíželo na dodržování veřejného pořádku, BESIP, ochranu majetku apod. V průběhu bezpečnostního opatření zkontrolovali 480 vytipovaných vozidel a přes 500 osob. S kontrolami jim pomáhal i policejní pes speciálně vycvičený na vyhledávání OPL, ale také kolegové z Celního úřadu pro Olomoucký kraj. Ve třech případech řešili přestupek, kdy osoby u sebe přechovávaly návykové látky v malém množství. Trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu se dopustil cizinec, který převážel drogy ve větším množství. Důkladnou silniční kontrolou neprošlo 9 řidičů jedoucích pod vlivem OPL nebo alkoholu a 34 řidičů, kteří se dopustili různých přestupků na úseku BESIP. V souvislosti s probíhající akcí museli policisté řešit dva případy rušení nočního klidu.

Při prodeji klece pro králíka ji podvodník připravil o desetitisíce

V sobotu 26. srpna se na policisty obvodního oddělení Žulová obrátila mladá žena s tím, že se stala obětí internetového podvodu. V minulém týdnu zveřejnila prostřednictvím sociální sítě inzerát, ve kterém nabízela na prodej klec pro králíka za 200 korun. Ještě téhož dne ji kontaktovala zájemkyně, která ji požádala, zdali bude souhlasit s prodejem prostřednictvím přepravní společnosti. Inzerentka souhlasila, načež od kupující obdržela odkaz. Po kliknutí byla přesměrována na podvržené stránky přepravce, na kterých vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě. Až o několik dnů později zjistila, že jí z konta podvodník neoprávněně odčerpal přes 30 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Během kontrolního vážení nákladních automobilů museli jeseničtí dopravní policisté uložit pokutu ve výši 100.000 Kč.

Kontroly nákladních vozidel prováděli policisté na Jesenicku v srpnu několikrát. Tento týden však museli uložit zatím nejvyšší blokovou pokutu. Řidič odmítl najet s nákladním vozem, na kterém měl naloženu dřevní hmotu, na váhy. Blokovou pokutu dokonce na místě zaplatil. Překročení maximálně povolené hmotnosti řešili policisté u jednoho nákladního vozu. I tento vůz převážel dřevní hmotu a byl převážen o 8 t. Řidiči byla na místě uložena pokuta ve výši 15.000 Kč a dopravci pak kauce 50.000 Kč. Policisté v průběhu akce nekontrolovali pouze hmotnost vozidel, ale také dodržování sociálních předpisů, pravidla přepravy nebezpečných nákladů podle dohody ADR, technický stav apod. Celkem tedy odhalili 22 přestupků, 17 z nich vyřešili na místě uložením blokové pokuty a 5 jich oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Zdroj a foto: PČR