V Nemocnici AGEL Jeseník zvládají i porody covid pozitivních žen

První zkušenosti s covid pozitivní maminkou mají v porodnici Nemocnice AGEL Jeseník. Oddělení bylo předem na takovou situaci dobře připraveno.

Dobrá zpráva na úvod. Také maminky s diagnostikovaným koronavirem si mohou svého dítěte od prvních chvil užívat naplno bez omezení. „Pouze v případě těžkého průběhu infekce rodičky má přednost její léčba,“ uvádí MUDr. Jana Chrastinová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Personál je na covid pozitivní rodičky připraven, jak v rámci ochranných prostředků, tak speciální izolací rodičky na nadstandardním pokoji se sociálním zařízením. U porodu jsou covid pozitivní rodičky vybaveny speciálním ochranným štítem k umožnění volného dýchání v průběhů kontrakcí.

V jesenické porodnici doposud zaznamenali jeden takový porod a stejně jako za běžné situace i v tomto případě mohl být u životního okamžiku na místě otec dítěte.

Během přípravy rodiček k porodu v posledních týdnech těhotenství musí porodní asistentky a lékaři ujistit nastávající maminky, že jsou připraveni i na případ porodu covid pozitivní matky. „Konzultace probíhají v rámci kontrol rodiček před porodem již v porodnici. Kontroly se provádějí od ukončení 39. týdne těhotenství. Zdravotní personál je vždy ochoten odpovědět na všechny dotazy maminek,” doplňuje Mgr. Iva Mašlaňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník.

Kromě jesenické porodnice jsou v plném provozu i během pandemie v Olomouckém kraji také další porodnice skupiny AGEL, a to v prostějovské, přerovské i šternberské nemocnici.

tz