VOX POPULI! Lanovka do lázní – otevřený dopis ředitele Jesenické nemocnice Ing. Jana Jedličky

EXKLUZIVNĚ CELÝ TEXTVážení zastupitelé, starostky a starostové,

jak se zdá, máme zde v našem údolí na pokračování další epizodu nedávného trháku „Akvapark“, tentokráte v podobě lanovky do lázní. Přece maličkost, nyní jen pouze do 100 miliónů, jak nás v přiloženém článku MfDnes seznamuje výtečný neomylný investor a současný „neplacený“ místostarosta Města Jeseník Mgr. Procházka. Dovoluji si jako občan města a daňový poplatník apelovat na Vaši rozvahu při dalším postupu a moc bych si přál, aby se neopakovaly chyby minulé, které s absencí osobní odpovědnosti stály městskou kasu desítky miliónů. Proto pár postřehů:

ředitel JN Ing. Jan Jedlička

ředitel JN Ing. Jan Jedlička

1.       Jeďte se, prosím, podívat do Ústí nad Labem na lanovku Na Větruši. Na magistrátu se dozvíte, že na provoz doplácejí půl druhého miliónu, ovšem akciovka města Dopravní podnik musí přihodit další milión a to se nebavím o reprodukci. Vidím, že u nás čekají pana Prejdu nelehké chvilky. Především díky německým turistům dosahuje vytížení cca 200 000 osob ročně za cenu MHD 18,- Kč, což je podmínka dotace!!! Pokud však u nás opět zadáte strategickou studii turistickým manažerům typu Ing. Blažka, určitě budeme překvapeni, že co 200, ale 300, 400, ba i 500 tis. lidí se sveze do lázní lanovkou.

2.       Nedaleko Ústí je  městečko Krupka. Zajímavá je historie lanové dráhy na vrch Komáří vížka, kterou navrhl již v roce 1838 hrabě Westfalen z obavy o lidi v horách bez spojení s městy, až pro nás poučný konec dvacátého století dodnes. V devadesátých letech privatizace, krach a dnes pod křídly města. Snížená koupěschopnost obyvatelstva poslala roční využití ze 100 000 osob na polovinu!!! Při ceně 150,- zpáteční a 80,- jednosměrné je náčelník lanové dráhy pan Petr Stráda rád, když jim vyjde na mzdy a energie. Zeptejte se ho, co vše obnáší provozování takového nejen na bezpečnost složitého zařízení, moc poučné. A za co to vše ostatní, no přece dotace, dotace a zase dotace.

3.       Pokud se přesto rozhodnete k dalším finančně náročným přípravným krokům ( s nimiž se neztotožňuji ), uzavřete, prosím, jasné dohody se všemi hlasitými podporovateli o úhradě provozních ztrát a pochopitelně i rozdělení deklarovaného zisku, či s nimi na počátku projektu založte společnost. Cituji z přiloženého článku „Je to velmi dobrá myšlenka, která má naši plnou podporu“ řekl šéf lázní Roman Provazník. Co znamená kategorie plná podpora!? Co tak, že by se přidaly i další obce Jesenicka ?!

Věřím, že zvážíte další kroky a nenecháte se opětovně ohloupit takovými lidmi, kteří by dnes měli nést osobní odpovědnost za první díl seriálu Akvapark a ze svých vlastních peněženek vyhozené peníze vracet do naší společné kasy.

Zdraví

Jan Jedlička

Názory autorů v sekci „Vaše články“  se nemusí ztotožňovat s názory redakce a vydavatele! (pozn.-red.)