Okresní lumpárny uplynulých dní

Nález podezřelého předmětu oznámila v neděli 7. dubna na policii 53letá žena. Předmět připomínající munici našla v Lipové – lázních, část Bobrovník, u vodní nádrže. Žena předmět vzala a donesla ho před místní restauraci.

Až poté informovala policii. Ti ženu poučili, ať s věcí dále nemanipuluje a všechny osoby ať poodstoupí do vzdálenosti nejméně 50 m. Policisté místo zajistili a přivolali pyrotechnika. Ten potvrdil, že se jedná o munici, přesně italský ruční granát typu W II red 3 T. Pyrotechnik si granát převzal a odvezl ho ke zneškodnění.

„Pokud se i vy setkáte s podezřelým předmětem připomínajícím munici, v žádném případě se předmětu nedotýkejte a ihned informujte policii na lince 158. Neodborným zacházením byste mohli způsobit výbuch a ohrozit nejen sebe, ale také osoby ve vašem okolí,“ upozorňuje mluvčí jesenických policistů Tereza Neubauerová.

Podezření ze spáchání přečinu zatajení věci si vyslechl 36letý muž z Javornicka. V neděli 7. dubna měl muž přijít na náměstí do Javorníku a přisvojit si mobilní telefon zn. Apple iPhone, který byl volně odložený na lavičce. Mobilní telefon v hodnotě 10.000 Kč si schoval do kapsy s úmyslem si jej ponechat nebo prodat.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 36letého muže z Jeseníku pro spáchání přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví. Těchto přečinů se měl dopustit v říjnu loňského roku na diskotéce v Jeseníku. Po hádce fyzicky napadl 38letého muže, kterého udeřil do obličeje. Napadený muž po úderu upadl na zem a hlavou narazil do hrany schodu. Jeho zranění si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici. Šestatřicetiletý obviněný se tohoto jednání dopustil i přesto, že za výtržnictví byl již v minulosti pravomocně odsouzen. V případě uznání viny muži hrozí až trest odnětí svobody na tři roky.

Neznámý pachatel v České Vsi poškodil několik vozidel. V noci na úterý 9. dubna překonal oplocení rodinného domu a u dvou zaparkovaných vozidel propíchal vždy dvě pneumatiky. Obě auta navíc posprejoval bílou barvou. Tím pachatel nekončil. Na betonový plot nasprejoval nápis o rozměrech 1 x 5 m. Bílý sprej použil i na další tři vozy, které byly zaparkovány vedle pozemku. Svým jednáním pachatel způsobil škodu za 22.000 Kč.

Škodu přes 4.000 Kč způsobil dosud neznámý pachatel, který odcizil PB láhve. V noci na sobotu 13. dubna u klece na propanbutanové láhve umístěné před prodejnou v Bělé pod Pradědem odstranil dva visací zámky. Z klece poté odcizil 2 ks tříkilových a 3 ks desetikilových propanbutanových láhví. Poškozená firma vyčíslila způsobenou škodu na 4.200 Kč.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 33letého muže z Jeseníku pro spáchání přečinů zpronevěry a poškození cizí věci. Prvního trestného činu se měl obviněný muž dopustit v době od dubna 2018 do března 2019. Na konci dubna 2018 slíbil 31letému muži, že odtáhne vůz zn. VW Passat a opraví ho. Majitel muži předal klíčky, technický průkaz a také zálohu na opravu v celkové výši 19.500 Kč. Od té doby svůj vůz neviděl. Třiatřicetiletý muž dohodu nedodržel a ani neřekl, kde se vůz nachází. Tím způsobil celkovou škodu za 39.500 Kč. Druhého trestného činu se muž dopustil na začátku března letošního roku. V bytovém domě v Jeseníku měl poškodit vstupní dveře, žebřík, držák hromosvodu a ve strojovně komponenty omezovače rychlosti výtahu. Společenství vlastníků tak způsobil škodu za 5.200 Kč.

Autor: hP, foto: ilustrační