Víte, že Jeseník má dvě ulice pojmenované po jedné významné České osobnosti?

Ne, jesenický „poklad“ v podobě světoznámého propagátora vodoléčby to není. Ty ulice nesou jméno Bezručova a Vaškova a opravdu mají více společného než na první pohled vypadá.

Další díl seriálu Ulice města Jeseník z pera Karla Mičánka. 

Bezručova ulice v Jeseníku – všichni ji určitě znáte, je to příjezdová cesta od České Vsi, která začíná mostem přes řeku Bělou (před mostem je to ještě ulice Jesenická) a končí kruhovým objezdem u Jesenky. Vždy to byla jedna z hlavních ulic, kterými se do Jeseníku přijíždělo, proto také před válkou nesla název Reichstrasse (volně přeloženo „říšská, státní silnice“, v současnosti silnice první třídy č.44).

Po kom se ale ulice jmenuje?

Za tuto otázku se čtenáři předem omlouvám, všichni přece vědí, že Petr Bezruč byl český básník, vlastním jménem – Vladimír Vašek. Narodil se v Opavě r.1867 do rodiny středoškolského profesora Antonína Vaška. Mladý Vladimír prožil studentská léta v Brně a Praze, po studiích pak v Brně nastoupil do práce jako státní zaměstnanec na poště. V roce 1891 byl přeložen na poštu ve Frýdku (dnes Frýdek-Místek), kde pobyl necelé 3 roky – do roku 1893, kdy požádal o přeložení opět do Brna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPobyt ve Frýdku byl pro Vladimíra otřesem, na svých toulkách krajem měl možnost seznámit se s těžkými podmínkami života v podhůří Beskyd . To je pravděpodobný zdroj většiny jeho literární tvorby.

Možná právě proto, že jeho básně byly a stále jsou velmi útočné (v jeho době se říkalo buřičské), odvážil se je Vladimír Vašek zveřejnit až po několika letech, kdy žil v Brně, i když pravděpodobně většinu z nich napsal již za pobytu ve Frýdku.

Teprve v roce 1899 vyšly první básně v Praze v literárním časopisu Čas, ne však pod jeho pravým jménem, ale již pod pseudonymem Petr Bezruč. Vladimír Vašek si velmi chránil své soukromí, básně k zveřejnění zasílal vydavateli poštou z adresy, která nebyla jeho vlastní (proto také nikdy neobdržel žádný honorář!!!), teprve až v roce 1910 jej přítel přesvědčil k přiznání svého skutečného jména.

Pak již se ke svému občanskému jménu nevrátil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

V roce 1945 obdržel Petr Bezruč titul národního umělce. V následujícím roce byl v Jeseníku založen ochotnický divadelní soubor Bezruč, v jesenických lázních byl lázeňský dům Kaiserhof přejmenován na léčebný dům Bezruč, na plánu Jeseníku se objevila Bezručova ulice a v roce 1949 také divadlo Petra Bezruče.

Zdálo by se, že občané Jeseníku mají Petra Bezruče opravdu rádi. Asi to tak bude, vždyť jsme asi jediné město v Česku, které má dvě ulice pojmenované po jedné osobě.

O první Bezručově již víme, ale máme u nás také Vaškovu ulici. Který Vašek to asi bude?

Přece Vladimír Vašek, básník známý pod jménem Petr Bezruč!

Vaškova ulice je kratší, odbočuje z ulice Dukelské proti koupališti do kopce na sídliště. Taková nenápadná ulice, velmi podobná nenápadnému poštovnímu úředníkovi Vaškovi, který však větší část života byl znám jako básník Bezruč. Jaký byl ale Vašek/ Bezruč ve skutečnosti?

To se již bohužel nedozvíme. Vladimír Vašek (Petr Bezruč) zemřel v roce 1958.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ul. Vaškova z křižovatky s ulicí Dukelská

Autor: KM, Foto: JF

Souvisí: