Začala sbírka na pomoc po požáru domu v Bělé

Obec Bělá pod Pradědem ve spolupráci s Charitou vyhlásili veřejnou finanční sbírku. Výtěžek pomůže dvěma seniorům, kterým 11. července vyhořel rodinný dům. Do pomoci se ihned po požáru zapojila rodina, sousedé, známí a kamarádi, ale také Obecní úřad a Charita. Oba postižení děkuji všem a za vše, co pro ně již všichni udělali a prosí o podporu, která jim pomůže v této nelehké situaci.

Do veřejné finanční sbírky je přispívat na účet 115-1060670297/0100 variabilní symbol 92 anebo také do zapečetěné kasičky přímo na obecním úřadě v Bělé pod Pradědem. Dárcům na konto je možné vystavit potvrzení o daru pro daňový úřad.

„Myslím, že pomoci v takové situaci je samozřejmost. Věřím, že když i nadále spojíme síly a možnosti, bude to k užitku všem.“ řekl k zahájení sbírky Robert Neugebauer, místostarosta obce Bělá pod Pradědem.

Požárem byli postiženi dva lidé důchodového věku, pan Křupala s paní Mudrovou, obývající tento dům, který v posledních letech postupně zrekonstruovali (nová okna, střecha, podlahy, stropy, zateplení obytné části….). Zůstali najednou během pár hodin bez domova a drtivé většiny věcí. Pro pana Křupalu je to o to horší, že se jedná o dům, kde prožil prakticky celý život. Zatím budou bydlet v obecním bytě, ale doufají, že se jim co nejdříve podaří vrátit zpět.

Požár domu vypuknul po tropické noci, kdy již tak bylo vše nesnesitelně rozpálené. V 11:15 toho dne vyjíždějí hasiči k nahlášenému požáru kůlny v Bělé pod Pradědem. Už při příjezdu vidí, že je čeká něco mnohem horšího. Požár se velmi rychle rozšířil na celý dům. S požárem, který měl katastrofální následky, bojovalo osm jednotek hasičů až do večerních hodin. Střecha, půdní prostory vyhořely úplně a v přízemí v několika místech prohořel strop. Co neponičil požár, dokonala voda a hlavně kouř.

„Chtěli bychom poděkovat jak hasičům, za jejich velmi náročný zásah, tak všem kdo nás podporují a dávají nám naději, že se zase vrátíme domů.“ přidávají dojatě pan Křupala s paní Mudrovou.

Lidé hned po požáru začali pomáhat fyzicky s odklízením následků. Arcidiecézní charita Olomouc darovala spoustu úklidových prostředků a nářadí. Lidé i obec začali sbírat finanční prostředky, protože je jisté, že oprava domu bude stát hodně peněz.

Text poděkování pana Křupaly a paní Mudrové:

Děkujeme slečnám Adéle Veselé, Michaele Novákové, Tereze Balcárkové, Šárce Dlouhé, Dominice Jelenové, Anetě Nazarejové, Alexandře Odráškové a Anetě Zbránkové, které nás upozornili na požár a zavolali hasiče. Děkujeme všem hasičům, obecnímu úřadu a panu starostovi Miroslavu Kružíkovi za jejich práci a pomoc. Děkujeme všem, kteří se podíleli na pomoci, za jejich účast a finanční příspěvky. Poděkování patří také všem sousedům, známým, kamarádům a spoluobčanům za projevenou solidaritu, peněžní pomoc a pomoc při likvidaci následků požáru. Děkujeme také panu místostarostovi Robertu Neugebauerovi za jeho angažovanost, rady a podporu.

Všichni jste nám díky Vašemu laskavému a důležitému přispění pomohli a stále pomáháte zvládat tuto událost.

Děkujeme! Josef Křupala s celou rodinou a Irena Mudrová

archiv OU 1 archiv OU 2 archiv OU 3 archiv OU 4 archiv OU 5 archiv OU 6 archiv OU 7 autor HZS olomouckého kraje 1 autor HZS olomouckého kraje 2

Podrobnější informace:

Obecní úřad Bělá pod Pradědem, mobil: 737 968 346

Autor a foto: TZ Fotografie z probíhajícího zásahu a vyhořelého domu