SZPI za asistence zásahové jednotky policie uzavřela nelegální vývařovnu jídel ve Vápenné. Údajně se v ní vařilo z vody z přilehlého potoka, všude byl myší trus, odporný nepořádek a špína.

Statní zemědělská a potravinářská inspekce dne 20. 1. 2016 za dramatických okolností uzavřela nelegální vývařovnu ve Vápenné, v pohostinství U Kameníka, provozované problematickým „podnikatelem“ Františkem Magerou.

Dle informací, které obdržel náš web, Magera provozoval vývařovnu nelegálně bez živnostenského oprávnění neuvěřitelných 8 let!? Bohužel i přes průběžné stížnosti a podněty jednotlivých občanů nebo vedení obce Vápenná žádný z odpovědných úřadů nedokázal učinit nelegálnímu „vaření“ přítrž. Vždy nalezl někoho, na jehož živnostenský list „podnikal“ nebo jednoduše nekomunikoval. Teprve až minulý týden spadla klec!

Po tom, co inspektoři v provozovně nalezli, je opravdu s podivem, že se z jídla připravovaném v otřesných hygienických podmínkách nikdo neotrávil anebo dokonce neumřel! Výskyt myšího trusu na regálech, kde byla uskladněná mouka, neuvěřitelný všudepřítomný nepořádek a letitá špína, plesnivé lednice, přilehlé místnosti plné odpadků a dokonce absence tekoucí vody! V kuchyni (dá-li se ta místnost tak nazvat) se pohybovala domácí zvířata. Tlupa koček a pes. Přes psí exkrementy musely překračovat i pracovníci SZPI a policie v době zásahu.

„Místní (Vápeňáci) tam nechodili. Každý věděl, že je to tam hnus. Neměli odvahu si tam dát ani to pivo! Sem tam se zde v létě na zahrádce zastavili projíždějící turisté, dali si pití nebo hotovku. Vím, že k tomu se celoročně živil rozvozem jídla v jídlonosičích, vozil to někam kolem Supíkovic a Písečné,“ popsal pro náš web místní občan, který nechtěl být jmenován. Tím ale jeho vyprávění, při kterém se zvedá žaludek, neskončilo: „Bydlím tady nedaleko, tak mám trochu přehled. Může to být tak půl roku, co mu obec odstřihla pro neplacení vodu z řádu. Poté chodil s kýblama do přilehlého potoka pro vodu a z té vody pak údajně celou dobu vařil. No z čeho jiného?“

Magera údajně v uvedený den s kontrolory stejně jako ve všech předchozích případech odmítl spolupracovat a z provozovny je za spršky sprostých nadávek vyhodil a uzamkl se v ní. Proto byla na místo přivolána jednotka prvotního zásahu z Jeseníku, jejíž členové stále nespolupracujícího a agresivního „podnikatele“ zpacifikovali a umožnili inspektorům bezpečný vstup do nelegální provozovny a pohyb po ní.

„Podrobnosti k požadovanému zjištění Státní zemědělská a potravinářská inspekce již zveřejnila na webu Potraviny na pranýři, a to včetně fotodokumentace. Na místě docházelo k tomu, že provozovatel podnikal bez živnostenského oprávnění. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce. Výše sankce bude výsledkem právě onoho správního řízení,“ upřesnil pro náš web Jesenické noviny on-line tiskový mluvčí SZPI Mgr. Pavel Kopřiva.

Autor: JF

Zdroj a foto: SZPI