Jan ŠKODA: Oslavy světového dědictví UNESCO

Kdy: 28.9. – 1.10.2023

Kde: Karlovy Vary

Co: Oslavy světového dědictví UNESCO

Oslavy světového dědictví UNESCO v Karlových Varech byly oslavou úspěchu českého lázeňství. Úspěchu, který otevřel nové možnosti pro oblast, která patřila v období kovidu k těm více zasaženým. Česká republika se v roce 2021 dostala na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO se třemi lázeňskými městy, a to Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi a Františkovými lázněmi. Pyšní můžeme být především na to, že se české lázně dostaly mezi 11 vyhlášených lázní ze 7 zemí Evropy. Česká republika navíc celý projekt, který trval řadu let a vedl k zápisu na seznam UNESCO, koordinovala. Na spolupráci a vytváření projektu se podílelo i Německo, Velká Británie, Belgie, Francie a Itálie.

Kromě západočeského lázeňského trojúhelníku bylo na Seznam světového dědictví UNESCO zapsáno i dalších 8 lázeňských měst – Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Německu, Spa v Belgii, Vichy ve Francii, Montecatini Terme v Itálii, Baden bei Wien v Rakousku a City of Bath v Anglii.  

Oslavy v Karlových varech trvaly od čtvrtku do neděle a hlavním lákadlem programu byly každodenní koncerty známých zpěváků a skupin – Mňága & Žďorb, Flamengo, Xindl X, Michal Hrůza, Jelen a Michal Prokop & Framus Five.

Ještě trochu statistiky – v kontextu s lázněmi lidé v roce 2022 nejvíc jezdili do Karlovarského kraje (545 594 hostů), do kraje Zlínského (52 017 klientů) a Olomouckého, včetně Priessnitzových léčebných lázní Jeseník (47 639 návštěvníků).

Jan Škoda