PREZIDENT PAVEL NAVŠTÍVIL JESENICKO

Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zavítali na konci října také na Jesenicko. Oficiální program v Olomouckém kraji odstartovali v pondělí 30. října v Olomouci, na severu pak navštívili například Lesní bar v Horní Lipové nebo debatovali s lidmi v Javorníku. V úterý navštívili jesenickou textilku WOOX a poté ZŠ Vápenná. S prezidentským párem se setkala také starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, a to na debatě se starosty v Loučné nad Desnou. Předmětem diskuze byl region jakožto sociálně a ekonomicky ohrožené území…

Prezident republiky Petr Pavel ocenil především otevřenost, věcnost, se kterou starostové posuzují problémy regionu. Jedním z témat byla problematika dotací a financování projektů. “Dotkli jsme se problému, který je opět celoplošný pro celou Českou republiku, že systém dotací, vypisování dotačních titulů, není strukturálně dobře nastaven, a podle hodnocení mnoha starostů spíše prohlubuje problémy a rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi republiky, než aby je pomáhal řešit. A v té souvislosti někteří zmínili i ne úplně šťastně nastavené rozpočtové určení daní, což bude určitě téma, které bude potřeba řešit na celostátní úrovni,” řekl prezident republiky.

Jeseník poslal prezidentské kanceláři čtyři hlavní témata k řešení. Již zmíněné téma regionu jakožto hospodářsky a sociálně ohroženého území, dalšími tématy pak byly konkrétněji dostupnost zdravotní péče, kritický stav bazénu v České Vsi, ale i tunel pod Červenohorským sedlem, kde také prezident konstatoval, že stavba tunelu je vizí do budoucna, zatímco Jesenicko potřebuje mj. lepší železniční spojení co nejdřív – s tím souvisí elektrifikace již stávající tratě ze Zábřehu do Jeseníku.

Foto: Olomoucký kraj

tz