PČR Jeseník – nultá hodina autoškoly

Studenti třetího a čtvrtého ročníku Gymnázia Jeseník se minulý týden zúčastnili projektového dne s názvem „Nultá hodina autoškoly“. Čekalo je pět přednášek na stejné téma, a to bezpečnost na silnici, ale pokaždé z jiného úhlu. Přednášejícími totiž byli policisté, hasiči, zdravotníci, koordinátor BESIP a dopravní psycholog.

Každý z nich dal začínajícím a budoucím řidičům nahlédnout pod pokličku své profese a předal jim zajímavé informace, které by v budoucnu mohli využít pro větší bezpečí nejen své osoby, ale i ostatních účastníků silničního provozu. S policisty zjistili, že silniční kontrola není nic zdlouhavého a ani bolestivého, když má tedy řidič vše v pořádku. Vyzkoušeli si dechovou zkoušku na alkohol, zjistili, jak se provádí test na drogy a hlavně si zopakovali, co všechno udělat při dopravní nehodě.

Na přednášce u Hasičského záchranného sboru se dozvěděli jak správně utvořit záchranářskou uličku, co musí nahlásit na linku tísňového volání, anebo co dělat při požáru vozidla. U zdravotníků nemohlo být jiné téma než poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě i s praktickou ukázkou jednotlivých technik. A samozřejmě nesměly chybět informace o bezpečné jízdě z úst koordinátora BESIP.

Cílem celého projektu není něco přikazovat nebo zakazovat, ale hlavní je předat důležité informace, které mladí řidiči použijí v krizových situacích. TAKŽE ZA VOLANTEM VŽDY BEZPEČNĚ!

por. Ing. Tereza Neubauerová

komisař