Porodnice Nemocnice AGEL Jeseník jde s dobou a nabízí rodičkám prostor pro volbu

Jeseník, 23. února 2023: Pojetí porodů je v posledních letech dynamickým tématem a je stále běžnější přistupovat k nim individuálně a doposud netradičně – a to nejen ve velkých městech, ale i v menších zdravotnických zařízeních. Důkazem je Nemocnice AGEL Jeseník, kde v rámci proklientského přístupu nastávajícím maminkám nabízejí možnost volby nejen v otázkách průběhu porodu, ale součástí nabídky jsou například i ambulantní porody, po kterých odchází maminky s čerstvě narozenými dětmi domů jen několik hodin po porodu.

Současná doba nahrává svobodě a volnosti, což platí i pro oblast porodů, kde mají maminky stále častěji zájem o individuální přístup a pojetí – ať už jde o polohy u samotného porodu, pomůcky k porodu, nebo třeba poporodní péči o miminko. A my zdravotníci jsme za to rádi. Angažovaní rodiče jsou totiž daleko připravenější,“ říká primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Jana Chrastinová s tím, že téměř samozřejmostí je dnes například přítomnost otce u porodu nebo volba typu anestezie ze strany maminky. Velmi využívanou službou v Nemocnici AGEL Jeseník je pak i možnost využití samostatného pokoje pro maminku a miminko po porodu, bylinná napářka, šátkování, aromaterapie či muzikoterapie při porodu.

Většina rodiček v rámci poporodní péče využívá možnost pobytu v porodnici, kde na novopečené maminky i čerstvě narozená miminka dohlíží zdravotnický personál a kde děti v prvních dnech po porodu běžně absolvují vyšetření k odhalení vzácných onemocnění nebo zdravotních obtíží. Je zde ale možnost i pro ty, kteří chtějí po porodu co nejrychleji do domácího prostředí.

Představy a přání maminek jsou velmi individuální, přesto pokud to je jen trochu možné, snažíme se jim vyjít vstříc. Spokojenost a duševní pohoda velmi ovlivní prospívání dítěte i maminky v prvních dnech po porodu, proto pokud se maminka v nemocničním prostředí necítí dobře, nebo ji dokonce stresuje, a naopak chce prožívat první chvíle s miminkem s blízkými a rodinou, umožňujeme i tuto alternativu,“ dodává MUDr. Chrastinová s tím, že pokud je porod bez komplikací, maminky mohou porodnici opustit již 3 hodiny po něm.

Pokud je ovšem maminka prvorodička, doporučujeme raději delší pobyt v nemocnici, abychom ženám pomohli a poradili, jak pečovat o dítě. U vícerodiček, které už mají zkušenosti, se neobáváme, že by s péčí o dítě měly problémy,“ uzavírá primářka MUDr. Jana Chrastinová.

tz