Karel Mičánek: „Poznámky k rozhodnutí města o moderním přenosu dat, zvaném 5G“

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se rozhodl také k tomu něco říci. Ale přesvědčila mě neskutečná kampaň v Jesenickém týdeníku. Vydavatel napsal, že město bez vědomí občanů hodlá zničit zdravý ráz města, následně zlikvidovat lázně, aniž by se na tento šílený záměr zeptala všech občanů. A to vše proto, že se město přihlásilo do soutěže o vybudování sítě 5G.

Připadlo mi, že jsem se ocitl v době někdy na počátku minulého století. Proč? Možná si ještě vzpomenete, jak jste četli o odporu chytrých městských radních proti budování železnice poblíž jejich města, jak rádoby odborníci tvrdili, že člověk rychlost vyšší, než 30 km/hod. nepřežije, případně z toho bude mít trvalé zdravotní následky. Podobné to bylo o pár desetiletí později s vysíláním rozhlasu, v novější době televize. To vše zcela jistě bude zdraví tak škodlivé, že to musíme zakázat. A mnoho z vás si už za svého života pamatujete, jak nebezpečné pro lidi byly podle „odborníků“ mikrovlnné trouby a jídlo v nich připravované. Uběhla léta, a dnes jsme stále tady, lidé houfně neumírají při jízdě vlakem, dokonce létáme letadly a to opravdu šílenou rychlostí, svět je propojen internetem, na televizi se díváme přes satelit, samotný Jeseník je prošpikován rádiovými vlnami tak, že se o tom nikomu ani nesnilo, většina domácností má doma internet, satelitní televizi, denně používáme mobilní telefony. Kupodivu na takové věci se nikdo radních v žádném městě nezeptal, asi by ho považovali za blázna.

Jakkoliv mám řadu připomínek k současnému vedení města ( možná si vzpomenete na můj marný boj s městem o pár stálých pracovníků v městském parku, který se nám tou neskutečně špatnou mnohaletou péčí rychle ztrácí před očima), tak v tom, že se město probojovalo mezi pouhých 5 měst v republice, kde bude zaveden systém přenosu dat 5G, mají můj obdiv a zaslouží si pochvalu.

Proč? Jeseník neroste, každým rokem se pár desítek obyvatel odstěhuje někam jinam. Ve městě chybí zajímavé pracovní příležitosti, většina studentů vysokých škol se po studiích do města nevrátí, Jeseník stárne. Průmysl se z města prakticky odstěhoval, sice přibývá penzionů, restaurací, hotelů, ale ne všichni jsou ochotni pracovat v restauraci, či hotelu.

Město potřebuje impuls, potřebuje se přiblížit těm oblastem, kde lidí i pracovních příležitostí přibývá. Tunel pod Červenohorským sedlem se určitě stavět nebude (ani by nám to moc nepomohlo), ale pokud se nám podaří postavit informační dálnici přímo až do Jeseníku, a to prakticky ten zatracovaný systém 5G vlasně je, tak ten problém, že jsme ztraceni v pohraničí, bude zčásti vyřešen. Mnoho moderních firem nepotřebuje být někde v centru velkých měst, ale musí mít perfektní komunikační spojení.

Vedení města si to možná neuvědomuje, ale tím 5G si na sebe upletli pořádný bič. Moderní mladý člověk, který zůstane v Jeseníku, bude samozřejmě požadovat dobré a pohodlné bydlení ( ne každý se bude chtít uvázat dlouholetou hypotékou), takže pěkné nájemní byty, dobré spojení s okolím, takže postarat se o to, aby cesta do Prahy autem nebyla až po Králíky spíš tankodromem, dobré podmínky pro sportování ( konečně dát trochu prostoru cyklistům), už snad konečně radnice také dosáhne toho, aby se bazén v České Vsi rychle zmodernizoval, dobré školy a také možnosti kulturního vyžití.

Takže závěr. Nebojme se neznámého, věřme tomu, že rozšířená kapacita internetového spojení nám neublíží, na spoustě míst ve světě to už léta funguje, nebuďme malicherní, že s tím nápadem na 5G jste nepřišli vy, ale nějaký radní na městském úřadu. Neházejme si klacky pod nohy, když většina z nás chce dále v Jeseníku bydlet, tak neničme dobrý nápad, který ( a to si opravdu neodpustím – výjimečně) vznikl na radnici.

Karel Mičánek

VOX POPULI! – Články zveřejněné v této sekci nemusí korespondovat s názorem redakce! Jestliže bylo na našem webu uveřejněno sdělení obsahující skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby, má tato osoba právo požadovat na vydavateli uveřejnění reakce – odpovědi. Na žádost této osoby odpověď na našem webu neprodleně uveřejníme. (pozn. red.)