Nenechte si ujít – RATATOUILLE 2 ! Ve Vápenné U Kameníka zametli myší bobky a po pár dnech vesele „vaří“ dál! Jak je to možné? Co na to úřady?

Před čtrnácti dny jsme vás v článku pod názvem „SZPI za asistence zásahové jednotky policie uzavřela nelegální vývařovnu jídel ve Vápenné“ informovali o otřesných hygienických podmínkách v provozovně, která se zabývala výrobou a rozvozem jídla.

Po provozovně pobíhala tlupa koček, všude byl myší trus, letitý nepořádek a špína. Údajně se v ní nějakou dobu dokonce vařilo z vody z přilehlého potoka, když jim odřízli obecní vodu pro neplacení. Přiložené fotografie přesvědčily snad každého, kdo zapochyboval, že to, co čte, nemůže být přece ve skutečnosti pravda. Bohužel byla.

Snad každý, kdo zná otřesnou realitu putyky, ve které vývařovna sídlí a kam místní nechodí ani na pivo, si oddechl. „Konečně, člověk ohrožující roky zdraví nic netušících strávníků už nikdy neotevře a dostane mastnou pokutu.“

Tak to je masakr, prasisko jeden!“, „A tady tomu nikdo nevěřil?! Hnus!“, „Tak to je pořádnej hnus…“, Naštěstí i zvenku nelákala, takže jsme tam nikdy nebyli, ale chudáci lidi, co odebírali obědy.“, „To jo…, taky jsem tam nebyla, ale už dřív jsem slyšela, co tam je za hnusárny…, nechápu že se na to přišlo až teď….“ „Vím to roky… 🙁 Čuně…“  To je jen zlomek publikovatelných reakcí pod článkem na sociální síti.

ViewImage (10)

Foto 20.1.2016

ViewImage (13)

Foto  20.1.2016

Nedalo nám to a zajeli jsme se zeptat na názor strávníků do Supíkovic.

„Kdysi jsme v nosičích z vývařovny U Kameníka obědy brali, tak jako více lidí tady ze Supíkovic. Tenkrát vylepili po vesnici plakátky, kde nabízeli za 55 Kč dovoz až do domu. Ze začátku bylo všechno v pořádku a jídlo docela chutné, ale potom se několikrát stalo, že jídlonosiče byly nechutně špinavé a některé pokrmy nic moc. Například jednou ve středu byla čočka a na víčku kastrůlku byl zaschlý špenát, co byl na jídelníčku v pondělí!?,“ uvedla jedna z obyvatelek Supíkovic. „Lidi to berou, protože je to levné! Jednu dobu dokonce nabízel a vozil podezřele levné maso nebo uzeniny. Někteří říkali, že někde nakupuje prošlé maso z obchoďáku, ale znáte drby. Já sama nevím, nikdy jsem od nich nic nekupovala,“ přidala se sousedka, která slyšela náš rozhovor.

Jenže týden od dramatického uzavření provozovny nám začaly do redakce chodit dotazy, jak je možné, že „špindíra“, jak mu přezdívají lidi z Vápenné, zase rozváží jídlonosiče?

My nevíme, a proto jsme se zeptali za vás na odpovědných místech.

Rozvoz v Supíkovicích 3.2.2016

Rozvoz v Supíkovicích 3.2.2016

Copak bude dnes za dobrotu?

Copak bude dnes za dobrotu?

Oznámili jsme jim, že Magera, který nevlastní od roku 2010 žádné živnostenské oprávnění, což mu ale evidentně nebrání v ekonomické činnosti, při které prodejem jídla a pití vytváří zisk, ze kterého dlouhodobě neodvádí žádné daně, zase „podniká“!

Proto pokud jsou pochybnosti vás čtenářů oprávněné, jak úřad zajistí, aby nadále nedocházelo k porušování hygienických norem, Živnostenského zákona a Zákona o správě daní a poplatků?

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) se sídlem v Olomouci, K. Čapka 1147/10, 790 01 Jeseník:

„Na základě mezirezortní dohody z roku 2014 přešla výše uvedená provozovna od 1. 1. 2015 do kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Inspektorát v Olomouci, která zde vykonala dozor. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) by v současné době do věci vstoupila dle svých pravomocí vyplývajících ze zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů v případě, že by byly nahlášeny zdravotní komplikace u osob, které konzumovaly pokrmy připravené a expedované z této provozovny. Do 1. 1. 2015 byl ze strany KHS – ÚP Jeseník prováděn ve výše uvedené provozovně pravidelně státní zdravotní dozor (SZD), v rámci kterého byly zjištěné nedostatky opakovaně řešeny ve správním řízení a rovněž i navázána spolupráce s příslušným živnostenským úřadem,“ odpověděla MUDr. Jana Diblíková, vedoucí oddělení hygieny výživy.

Těsně vedle, tady to budou řešit až se někdo po… – až se něco stane!

Městský úřad Jeseník, odbor Obecní živnostenský úřad, pracoviště K. Čapka 1147/10, 790 01 Jeseník:

„Provozuje-li fyzická osoba živnost bez živnostenského oprávnění, jedná se o přestupek podle živnostenského zákona. Podněty na podnikání bez živnostenského oprávnění řeší živnostenský úřad v rámci svých kontrolních pravomocí. Rovněž tímto podnětem se náš úřad zabývá,“ odpověděl obratem vedoucí ŽÚ Jan Zavadil.

S tak strohou odpovědí jsme se nesmířili a požádali vedoucího odboru Jana Zavadila, aby byl konkrétnější:

„K případu vývařovny U Kameníka Vám bohužel nemůžeme poskytnout žádné konkrétní informace, neboť musíme respektovat § 6 odst. 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto ustanovení musejí zaměstnanci živnostenských úřadů zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděli v souvislosti s výkonem své činnosti. Nelze tedy poskytovat informace o době nelegální činnosti ani informace o tom, zda byly u dotyčného v minulosti prováděny kontroly a s jakým výsledkem. Nelze zveřejňovat informace ani o uložených sankcích,“ odpověděl vedoucí Živnostenského úřadu.“

Klasika, čím věší darebák, tím má větší práva! Tak jinak. Pane Zavadile, pokud Magera vesele podnikal a neodváděl daně několik let, vyvstává otázka, zda se vůbec vyplatí dodržovat Živnostenský zákon?

„Živnostenský úřad koná v rámci kompetencí, které jsou mu vymezeny živnostenským zákonem. Tj. řeší neoprávněné podnikání způsobem v zákoně stanoveným a nikterak jinak. Živnostenský úřad nemůže nikomu nařídit, aby něco nečinil. Živnostenský zákon za neoprávněné podnikání stanovuje sankci, jejíž výše se v případě, kdy fyzická osoba podniká bez živnostenského oprávnění, stanovuje podle § 61 odst. 4 živnostenského zákona a je určena okamžikem vydání rozhodnutí ve věci. Výši sankce předem předjímat nelze.“

Můžete našim čtenářům prozradit, jaké kroky učiní ŽÚ, aby tak Magera dál nečinil?

„Jistě pochopíte, že žádný úřad nebude zveřejňovat své další kroky v konkrétní kauze, tak aby se na ně delikvent mohl připravit. Nelze vyloučit, že osoba, která se nepoučí z uložené pokuty a pokračuje v podnikání bez živnostenského oprávnění, bude stíhána pro spáchání trestného činu,“ pohrozil závěrem vedoucí ŽÚ Jan Zavadil.

Dále je veřejným tajemstvím, že „podnikatel“ ze své ekonomické činnosti roky neplatil vůbec žádné daně!!! V logice věci žádný živnostenský list = žádný podnikatel čili žádné daňové přiznání! Co na to svěřenci ministra financí Babiše?

Finanční úřad pro Olomoucký kraj – odbor územní pracoviště v Jeseníku, Fučíkova 1239, 790 01 Jeseník:

„K informaci o placení či neplacení daní sděluji, že samosprávy vedení obcí nejsou správcem daně z příjmů ani DPH a neměly by tedy mít v tomto směru žádné relevantní informace. (Ale no tak, například jednoduchou úvahou výše – pozn. red) S politováním Vám mohu pouze sdělit, že ani Odbor ÚP v Jeseníku FÚ pro Olomoucký kraj není oprávněn bez písemného souhlasu daňového subjektu tyto informace sdělovat třetím osobám. Přesto Vám děkuji za Váš podnět, kterým se budeme v rámci kontrolní činnosti dále zabývat,“ odpověděl ředitel odboru Ing. Petr Kadláč.

Pane řediteli, budeme na to myslet, až budeme do provozoven nakupovat nové pokladny pro potřebu EET (elektronická evidence tržeb), která bude dle tvrzení vašeho nadřízeného, pilného podnikatele Babiše, „bičem na všechny nepoctivé podnikatele“! Opravdu na všechny? I ty podobné Magerovi, pane Babiši, se kterými jste neuměli „zatočit“ dodnes??? Žádný živnostenský list = žádný podnikatel = žádná EET = žádné daně.

Něco tady smrdí, a lednice U Kameníka to už údajně nejsou, vážení voliči!!!

To nejlepší nakonec. Na základě čeho byl 28. 1. 2016 uvolněn zákaz činnosti v provozovně U Kameníka, která je mimochodem v katastru nemovitostí vedena jako rodinný dům?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ústřední inspektorát, Květná 15, 603 00 Brno:

„Předmětná provozovna byla pro závažná porušení hygienických požadavků uzavřena dne 20. 1. a zároveň bylo tzv. opatřením provozovateli uloženo, aby tyto nedostatky odstranil. Na základě informace od provozovatele, že nedostatky na provozovně byly odstraněny, provedla SZPI dne 28. 1. 2016 opakovanou kontrolu, což je běžný postup u provozoven uzavřených z důvodu porušení hygieny. Při této kontrole inspektoři konstatovali pominutí protiprávního stavu a uvolnili zákaz užívání prostor. U kontrolovaných osob, kde SZPI zjistila závažné porušení předpisů, je velmi vysoká pravděpodobnost opakování kontrol, aby bylo zřejmé, že nově nastavená hygienická praxe je permanentní. Za porušení předpisů zjištěném při kontrole 20. 1. SZPI zahájí s provozovatelem správní řízení o uložení pokuty,“ vysvětlil mluvčí SZPI Mgr. Pavel Kopřiva a dodal: „Pokud jde o porušení předpisů v nepotravinářských oblastech, SZPI při jejich zjištění nebo podezření informuje příslušný dozorový orgán, který by měl konat dále.“

Takže voda a odpady jsou zaplaceny. Bobky zameteny, plíseň v lednicích savem vyhubena a vaří se dál. Dobroty se vozí nic netušícím lidem do Supikovic a Písečné.

Jestli má nebo nemá Magera od 28. 1. 2016 v pořádku živnostenské oprávnění a všechny další věci v řádném stavu jako každý jiný běžný podnikatel, to se nám zjistit nepodařilo. Může nás uklidnit, že se úřady budou naším podnětem zabývat. V tuto chvíli jak je vidět tak či tak nic nebrání špindírovi z Vápenné, aby vydělával dál!

Foto 20.1.2016

Foto 20.1.2016

Foto 20.1.2016

Foto 20.1.2016

Dle fotek je všem jasné, že nehorázný nepořádek ve vývařovně U Kameníka je dlouhodobého rázu, a nikoli drobným opomenutím. Tak kdo selhal, když samospráva obce Vápenná hledala pomoc na všech stranách, ale marně?

Kdyby měl Magera například pekařství, myslíte, že by byl také pro úřady dlouhé roky neviditelný? Jako pekař neplatící daně by byl nekalou konkurencí PENAMU (AGROFERT = Babiš), a to už by minimálně dva roky „bručel“.

Dobrou chuť!

Autor: JF

Foto: Jn a SZPI