Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Že hlad může být neřád a může způsobit i dost velkou škodu, se přesvědčili tři poškození v Jeseníku. Právě hlad byl impulzem pro 72letého podnapilého muže, který sedl za volant a vydal se do obchodu pro nákup.

Ve středu 31. ledna večer přišel senior domů z restaurace. Zjistil, že má hlad a tak se rozhodl zajet autem zn. Renault Megane do nejbližšího supermarketu. Už výjezd z parkovacího místa nezvládl a naboural do zaparkovaného vozu zn. Toyota Auris. Po vyjetí z parkoviště nezvládl ani odbočit vpravo a naboural do oplocení domu, které je naproti výjezdu z parkoviště. Také druhý náraz seniora nezastavil. V jízdě pokračoval dál. O několik desítek metrů dál ještě havaroval potřetí, a to do u cesty zaparkovaného vozu zn. Škoda Kamiq. Dvaasedmdesátiletý řidič se po absolvování nákupu vrátil s automobilem zpátky. Tady ho už čekal svědek celé události. Ten se ho pokusil zadržet do příjezdu policistů. Při tom došlo k potyčce. Když na místo dorazili policisté, provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku na alkohol s pozitivním výsledkem 1,74 ‰ alkoholu. Dále mu zadrželi jeho řidičský průkaz a odvezli ho na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na 90.000 Kč. Dvaasedmdesátiletý muž je nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je nyní důvodně podezřelý 67letý muž z České Vsi. Ve středu 31. ledna senior vyrazil do Jeseníku na oběd. Při zpáteční cestě s vozem zn. Škoda Fabia nedodržel předepsanou rychlost v obci a byl naměřen policisty. Ti seniora zastavili, aby s ním daný přestupek projednali. Během kontroly došlo i na orientační dechovou zkoušku. Ta byla pozitivní s výsledkem 1,08 ‰ alkoholu. Senior policistům přiznal, že k obědu si dal dvě 11° piva. Následně mu zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a absolvovali s ním lékařské vyšetření spojené s odběrem krve.

Do pátrání po 38letém muži se pustilo společně s Horskou službou Jeseníky také hned několik obvodních oddělení. Ve středu 31. ledna odpoledne našel člen horské služby kousek od Švýcárny opuštěný batoh, který podle obsahu patřil právě 38letému muži. Batoh sice neobsahoval žádné doklady, ale byly zde materiály s konkrétním jménem a odkazem na neziskovou organizaci z Jeseníku. Jeho pracovnice pak zalarmovala policii. Zatím co pracovníci horské služby prohledali možnou horskou trasu, jeseničtí policisté nejprve zamířili k bydlišti pohřešovaného, kde vyzváněl jeho mobilní telefon. Protože zde byla obava o život a zdraví muže, vstoupili do bytu. Zde našli kromě telefonu také hodinky a peněženku i s doklady. Poté začaly běžné prověrky v nemocnicích, restauracích, autobusových a vlakových zastávek, kamarádů a míst, která muž často navštěvoval. Protože zde byla možnost, že muž mohl z hor sejít i do jiného okresu, byli o pomoc požádání i kolegové z Velkých Losin, Vrbna pod Pradědem Rýmařova, Bruntálu a Krnova. Naštěstí po necelých dvou hodinách mohlo být pátrání ukončeno. Muž se ve zdraví vrátil po dvou dnech turistiky domů. Na túru vyrazil z Ramzové po trase přes Šerák, Keprník, Červenohorské sedlo ve směru k Pradědu. To, že někde na trase nechal batoh, si všiml až po několika kilometrech a už se mu prý nechtělo vracet. U sebe neměl ani telefon, aby někomu dal vědět, že je v pořádku. Ten den došel pěšky do Koutů pod Desnou a zpátky přijel autobusem.

Se zákazem řízení si velkou hlavu nedělal 23letý mladík z Javornicka. I přes roční zákaz, který mu udělil správní orgán v loňském září, usedl ve čtvrtek 1. února za volant. Mladíka s vozem zn. Fiat Punto zastavili policisté v obci Vápenná. To, že je v této chvíli bez řidičského průkazu, policisté zjistili během lustrace v evidenci řidičů. Nyní je 23letý mladík důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí až trest odnětí svobody na tři roky.

V sobotu 3. února po druhé hodině odpoledne zastavili policisté řidiče pod vlivem alkoholu. Dohled nad BESIP prováděli v Písečné a právě tady zastavili osobní vůz zn. Renault Scenic, který řídil 61letý muž. Po kontrole dokladů došlo na dechovou zkoušku na alkohol. Přístroj Dräger naměřil hodnotu 1,3 ‰ alkoholu. Policisté řidiči zakázali další jízdu, zadrželi mu jeho řidičský průkaz a také ho odvezli k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Nyní je 61letý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ze stejného přečinu je podezřelý také 20letý mladík, kterého policisté zastavili v neděli 4. února v brzkých ranních hodinách v Mikulovicích. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnotu 2,34 ‰ alkoholu. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve se ale odmítl podrobit. Policisté lustrací zjistili, že mladík je neřidič a toto nebylo jeho první porušení zákona. Před více jak rokem byl již za stejný trestný čin pravomocně odsouzen.

Cizinec si zřejmě myslel, že pod rouškou tmy se může řídit i po konzumaci alkoholu a nikdo ho nezkontroluje. To byl však na omylu. V noci na pátek 9. září ho policisté zastavili ve Zlatých Horách na ul. Polská. Po kontrole dokladů 51letého řidiče policisté vyzvali k orientační dechové zkoušce na alkohol. Výsledek byl pozitivní, a to 1,69 ‰ alkoholu. Poté se dobrovolně podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisté cizince zadrželi, umístili ho do policejní cely a zahájili úkony pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dalšího „zodpovědného“ řidiče na silnici policisté potkali v sobotu 10. února dopoledne. Zastavili ho v Bělé pod Pradědem poté, co překročil nejvyšší povolenou rychlost. V úseku, kde je povelena rychlost 50 km/hod., jel po odečtu toleranční odchylky 65 km/ hod. Policistům řekl, že s dětmi míři na lyže na Červenohorské sedlo. Během kontroly vyzvali 46letého muže k orientační dechové zkoušce. Ta byla pozitivní s výsledkem 1,08 ‰ alkoholu. Následně se muž podrobil lékařskému vyšetření, policisté mu zakázali další jízdu a zadrželi jeho řidičský průkaz.

V noci na sobotu 17. února vyjížděli policisté k dopravní nehodě, která se odehrála ve Zlatých Horách. Čtyřiadvacetiletý mladík vlivem požití alkoholu nezvládl řízení a narazil na sídlišti do zaparkovaného vozu zn. Renault Trafic. Svůj vůz zn. Škoda Octavia zaparkoval o kousek dál. Na vozidlech vznikla hmotná škoda v předběžné výši 60.000 Kč. Když policisté přijeli na místo, mladíka vyzvali k orientační dechové zkoušce. Ta vyšla pozitivně 1,62 ‰ alkoholu. Mladík také souhlasil s lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve. Ještě před tím však policisté 24letému muži zakázali další jízdu a zadrželi mu jeho řidičský průkaz. Nyní je mladík důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

O své peníze přičiněním podvodníků přišla 53letá žena z Jesenicka. Poškozená zveřejnila na webovém portálu inzerát na prodej fotoaparátu. Na ten se jí ozval údajný zájemce. V emailové komunikaci ji přesvědčil k tomu, aby dokončila obchod kliknutím na přiložený odkaz. Odkaz ženu přesměroval na falešné stránky, na kterých vyplnila přihlašovací údaje do jejího bankovnictví. Pachatel neváhal a tyto údaje ihned zneužil. První pokus o získání peněz mu však nevyšel. Platba byla zablokována z důvodu nastaveného limitu na kartě. To ho však neodradilo a k penězům se pokoušel dostat dál. Zadal další dvě platby, každou ve výši 23.000 Kč. Ty už byly akceptovány. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

VAROVÁNÍ: Pokud na internetu prodáváte jakékoliv zboží, kupujícímu zašlete pouze číslo účtu nebo nově stačí i telefonní číslo (pokud máte tuto službu u své banky aktivovánu). Nikam se nepřihlašujte a nic nepotvrzujte. Podmínky přepravní služby si sami zjistěte na oficiálních stránkách dané společnosti. Buďte vždy obezřetní!

Zlatohorští policisté pátrají po pachateli, který odcizil jízdní kolo. Krádež oznámil na policii v úterý 20. února 67letý muž. Tomu zmizelo elektrické jízdní kolo zn. KTM ten den přes poledne z nezajištěné kolárny. Neznámý pachatel odstranil lankový zámek, kterým bylo kolo zajištěno a připoutáno k druhému elektrokolu. Jako svůj lup si však odvezl pouze jedno, a to kolo bez baterie s matným černo – oranžovým rámem a oranžovou nálepkou s nápisem KTM. Poškozený vyčíslil svoji újmu na 40.000 Kč.

V noci na středu 21. února prováděli policisté v Jeseníku dohled nad veřejným pořádkem a BESIP. Na ulici Bezručova si všimli vozidla zn. VW Passat, které mířilo do centra Jeseníku. Když vůz zastavili, z místa spolujezdce vystoupil nejprve jeden muž a hned za ním, ze stejného místa, druhý. Vůz tak zůstal prázdný. Oba muži začali z místa odcházet pryč. Policisté je vyzvali, aby se zastavili a vrátili zpátky. Uposlechl pouze jeden, a to 29letý muž. Druhého muže výzva spíš podnítila k opačné reakci – začal utíkat. Policista 34letého muže doběhl. Za pomocí donucovacích prostředků ho spoutal a zajistil. Oba muži se podrobili orientační dechové zkoušce. Devětadvacetiletý muž nadýchal 2,42 ‰ alkoholu. Jeho starší kamarád pak 0,96 ‰ alkoholu. Protože se ani jeden k řízení vozidla neměl, oba se podrobili lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Mladší z mužů byl poté propuštěn a starší, který neuposlechl výzvu policistů, putoval do policejní cely. Až po vyhodnocení video záznamu z policejního vozidla byla rozluštěna záhada vozidla bez řidiče. Za volantem seděl 29letý muž. Ten je nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Bez řidičáku a ještě pod vlivem alkoholu vyrazil na silnici 19letý mladík z Mikulovic. Policisté ho zastavili v neděli 25. února v brzkých ranních hodinách ve Zlatých Horách, část Ondřejovice. V té době seděl za volantem vozu zn. Škoda Fabia. Při dechové zkoušce mu byla naměřena hodnota 1,11 ‰ alkoholu. Policisté mladíkovi zakázali další jízdu a vyzvali ho k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, kterému se dobrovolně podrobil. Řidičský průkaz policisté mladíkovi nemohli zadržet, protože ho ani nevlastní. Nyní je 19letý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

O více jak 80.000 Kč přišla 40letá žena z Jesenicka. Bohužel ji podvedl neznámý pachatel, který se vydával za její známou. Nejprve ji oslovil na sociální síti z profilu kamarádky a požádal ji o její telefonní číslo. To potřeboval na přeposlání soutěžních kódů. Údajně hráli o 30.000 Kč. Jaké překvapení bylo, když sumu vyhráli. Tímto pachatel získal další manévrovací prostor k tomu, aby od ženy vylákal název její banky, datum narození a kódy k transakcím v bankovnictví. Tyto údaje mu stačily k odčerpání 81.500 Kč z účtu poškozené. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

VAROVÁNÍ: Pokud po Vás nějaký známý na sociálních sítích požaduje jakékoliv osobní údaje (tím je i Vaše telefonní číslo), buďte obezřetní. Nikdy nevíte, kdo se může skrývat na druhé straně.

Podezření ze spáchání přečinu krádeže si vyslechl 31letý muž z Javorníku. Ten měl na začátku února u místní restaurace odcizit elektrokolo zn. Lectron Citana s baterií. Volně odložené a nezabezpečené kolo si vyhlédl okolo půlnoci. Šestatřicetileté majitelce svým jednáním způsobil škodu za 22.000 Kč.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 44letého muže z Javornicka, jako obviněného ze spáchání přečinu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Obviněný muž měl od května do října loňského roku pěstovat rostliny konopí setého. K tomu využíval skleník a různá místa zahrady u rodinného domu. V době zajištění měly některé rostliny vzrůst až 280 cm. Následným zkoumáním bylo po odstranění stonků, které obsahují toxikologicky nevýznamné množství účinných látek, získáno téměř 2,5 kg sušené rostlinné hmoty využitelné k toxikomanii. Na černém trhu by toto množství mělo hodnotu přes 600.000 Kč.

Ve stejný den pak kriminalisté zasahovali ve stejné obci u 64letého muže, který také nedovoleně pěstoval konopí. Tomu ve skleníku a na pozemku rodinného domu zajistili téměř 20 rostlin marihuany. Po odstranění stonků bylo získáno 2,1 kg sušené rostlinné hmoty obsahující THC.

Ještě o kilo víc vypěstoval 32letý muž ze Žulovska. Rostliny nejprve předpěstoval v bytě a poté je vysadil v lese poblíž obce. Při zajištění měly rostliny vegetativní vzrůst od 90 do 270 cm. Po vysušení a odstranění stonků bylo získáno nejméně 3,1 kg marihuany. Jak 32letý muž, tak i 64letý senior si vyslechli obvinění ze stejného přečinu, a to nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. V případě uznání viny všem třem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na pět let, protože čin spáchali ve značeném rozsahu.

Nerespektuje rozhodnutí soudu a opakovaně řídí pod vlivem

Ve středu 28. února ve večerních hodinách kontrolovali strážníci městské policie v Jeseníku na ulici Lipovská osobní automobil. Vozidlo řídil třiatřicetiletý muž, který se mimo jiné podrobil dechové zkoušce, při které nadýchal bezmála tři promile. Věc si následně převzali policisté z dopravního inspektorátu Jeseník. Řidič byl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu, kterému se podrobil. Provedenou lustrací také zjistili, že mladý muž nemá za volantem co pohledávat, jelikož má soudem vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do srpna příštího roku.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Mladík řídil pod vlivem

V neděli přibližně hodinu po půlnoci byl v obci Žulová na ulici U Rybníčku zastaven řidič vozidla Š Fabia, který jel směrem na Vápennou. Policisté zkontrolovali doklady dvacetiletého řidiče, provedli u něho dechovou zkoušku a také orientační test na návykové látky. Doklady a orientační test byli v pořádku, ale dechová zkouška vykázala pozitivní výsledky a to 1,65 a 1,56 promile alkoholu v dechu. Na výzvu policistů se mladík podrobil vyšetření v nemocnici s odběrem bio materiálu. Na místě přišel nezodpovědný řidič o řidičský průkaz a v současné době je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Dalších pár stovek tisíc vyletělo komínem

Na podvodnou reklamu kápla a následně i klikla žena ve středních letech z Jeseníku a nechala se zmanipulovat, jako spousta jiných poškozených před ní, kteří naletěli na nabídku výhodných investic. Pracovník obchodní společnosti, ji po zájmu z její strany, v říjnu loňského roku zkontaktoval a společně se domluvili na prvotní investici 200 euro. Na jeho požadavek si nainstalovala do svého zařízení aplikaci pro vzdálený přístup a po několika hodinových telefonátech ji přesvědčil, že z tak malé investice nemůže nic vydělat a přemluvil ji, aby si vzala úvěr 370 000 Kč. Poškozená nakonec podlehla a přes bitcoinovou směnárnu peníze poslala společnosti. Po měsíci se ozval obchodník znovu a ženu informoval o tom, že její investice byla stoprocentně zhodnocena. Peníze jí údajně poslal do její bitcoinové peněženky. Do emailu ale dostala zprávu, že platba byla zadržena pro prověření v rámci evropských nařízení na legalizaci výnosů a daní a je potřeba uhradit poplatek. Pokusila se poplatek ve výši 150 000 Kč uhradit, ale to se jí nepodařilo. Dostala radu, aby si založila účet a peněženku u krypto směnárny a to taky udělala a požadovaný poplatek uhradila. Dostala ale novou zprávu s informací, že poplatek měla uhradit do 3 hodin a když to nestihla, je potřeba uhradit další poplatek za úschovu. I na to zareagovala kladně, vzala si další půjčku ve výši 120 000 Kč a peníze odeslala. Netrvalo dlouho a v emailu se jí objevila další zpráva. Tentokrát ji informovala o tom, že poplatek zaslaný ze stejného účtu, jako byl výnos, nemohou uznat a kryptoměnu jí odmítají vydat do její krypto peněženky. Tím vše skončilo a poškozená přišla o finance v hodnotě 680 000 Kč. Včera jsme na základě jejího oznámení zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod.

Včerejšího dne (5.3.2024) policisté v Jeseníku sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření 22letému muži za přečin výtržnictví a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

K incidentu došlo koncem ledna letošního roku v Jeseníku. V prostorách jedné místní vinárny za přítomnosti několika dalších osob měl 22letý muž fyzicky napadnout 27letého muže. Toho měl nejprve udeřit několika ranami pěstí do obličeje. Následně jej útočník vyvedl před budovu vinárny, před kterou se jeho agrese stupňovala. Poškozeného několikrát kopnul do břicha a poté jej svalil na zem, kde s útokem pokračoval, přičemž údery pěstmi směřoval do horní části těla poškozeného. Zraněný 27letý muž následně vyhledal lékařské ošetření. Oba aktéři byli pod vlivem alkoholu.

Útočníkovi podle trestního zákoníku hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Zdroj a foto: PČR