Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Ukradená motorka, podvody na internetu, alkohol za volantem, dopravní nehody a jiné…

Zloděj odtáhl motorku

V době od 6. do 12. prosince neznámý pachatel odcizil nepojízdný motocykl Suzuki DR 600 z pozemku u domu v obci Velká Kraš. Majitel motocyklu uvedl, že se jednalo o typ enduro, modrobílé barvy, rok výroby 1989, bez registrační značky a technického průkazu. Škodu odhadl na 35 tisíc korun. Pachateli hrozí za přečin krádež až dva roky za mřížemi.

Prodej dětské bundy = mínus 5 tisíc korun

Včera 13. prosince se na policisty obrátila 26letá žena z Jesenicka z důvodu, že byla při prodeji bundy okradena o 5 tisíc korun. Oznamovatelka uvedla, že na sociální síti Facebook prodávala dětskou bundu. Přes aplikaci Messenger ji kontaktovala jiná žena, která projevila o bundu zájem. Ženy se dohodly a zdánlivá kupující zaslala prodávající odkaz na přepravní společnost. Žena na něj klikla a v domnění, že se jedná o skutečné stránky přepravce, na nich vyplnila požadované údaje k platební kartě a bankovnímu účtu. Příchozích peněz se ale nedočkala, naopak jí neznámý pachatel z účtu odčerpal 5 tisíc korun. Pachateli hrozí za zločin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Upozorňujeme všechny prodávající a nakupující na internetu, aby byli při obchodování obzvláště opatrní. Každý den někdo policistům oznámí, že mu z bankovního účtu zmizely peníze. Nereagujte na zaslané odkazy od neznámých osob. Zpravidla se jedná o podvod, ve kterém Vám pachatel podstrčí falešné webové stránky. Nevyplňujte na nich údaje k Vaší platební kartě nebo k bankovnímu účtu. Jakmile je totiž útočník získá, vybere Vám účet. Buďte ostražití, nezařaďte se mezi podvedené.

Řídil a měl přes 2 ‰

Včera 14. prosince o půl šesté odpoledne policejní hlídka zastavila vozidlo Ford projíždějící Lidickou ulicí v Javorníku. Za volantem seděl 33letý muž, který při dopravní kontrole nadýchal přes 2 promile alkoholu v dechu. Policisté muži odebrali řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali. Řidič je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Nepovedené setkání

Jeseničtí kriminalisté obvinili 22letého muže z Frýdecko – Místecka ze spáchání trestných činů loupeže, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Ve čtvrtek 14. prosince okolo třetí hodiny odpoledne se měl dát v Jeseníku do řeči se svým o dvanáct let starším známým. Během konverzace mu měl pod výhružkou fyzického napadení sebrat z peněženky dvě bankovky o nominální hodnotě tisíc korun. Poté si měl peníze uschovat se sdělením, že mu hotovost druhý den vrátí.

Následujícího dne večer se sice setkali, ovšem místo vrácení peněz se okradený muž dočkal požadavku o vydání dalšího obnosu. Odpověď, že hotovost nemá, však obviněnému nestačila. Svému známému měl peněženku, která obsahovala platební kartu, osobní doklady a drobné mince, vyškubnout z ruky a navíc mu měl sebrat i batoh s potravinami.

Trestní stíhání dosud bezúhonného mladíka je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dva roky až deset let.

V Javorníku se střetl kamion s chodkyní

V pátek 15. prosince okolo půl jedenácté dopoledne vyjížděli policisté k dopravní nehodě, ke které došlo v Javorníku. Podle prvotních informací se střetl nákladní vůz, odbočující z Polské ulice na náměstí Svobody, se 67letou chodkyní jdoucí od Polské směrem k Puškinově ulici. Při dopravní nehodě utrpěla žena zranění, se kterým ji zdravotníci letecky transportovali do olomoucké fakultní nemocnice. Osmadvacetiletý řidič se podrobil orientačnímu testu na drogy, s pozitivním výsledkem na amfetamin/metamfetamin a opiáty. Alkohol za volantem u něj vyloučila provedená dechová zkouška. Dopravní nehodou se policisté i nadále zabývají.

Nevěnovala se řízení a havarovala

V pondělí 18. prosince okolo půl desáté dopoledne vyjížděli policisté do obce Velká Kraš k dopravní nehodě osobního vozu.

Podle zjištěných informací 59letá řidička automobilu značky Hyundai během své jízdy krátce nevěnovala plně řízení, pohlédla na ovládání klimatizace a vyjela mimo komunikaci. Svoji jízdu zakončila nárazem do plotu rodinného domu. Dopravní nehoda se obešla bez zranění a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 50 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u řidičky provedená dechová zkouška.

Během víkendu zahájili i jeseničtí policisté ve dvou případech úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V sobotu 30. prosince kontrolovali před půlnocí na Šumperské ulici 46letého řidiče vozu, který nadýchal hodnoty okolo 1, 5 promile. Zhruba stejné hodnoty nadýchal včerejšího dne odpoledne i 35letý řidič vozu Škoda, kterého policisté zastavili v obci na Jesenicku.

Hned dvě dopravní nehody v krátkém čase řešili policisté na silnici vedoucí přes Rejvíz

Příchod Nového roku zde strávil 19letý řidič vozu zn. Volkswagen Golf, který při sjíždění kopce nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky, dostal se do smyku a sjel do příkopu na pravé straně. Při nehodě poškodil dva směrové sloupky. Na vozidle vznikla škoda za 100.000 Kč.

Dnes, 2. ledna, policisté vyjížděli před 6 hodinou ranní k havárii autobusu. Šestapadesátiletý řidič při sjíždění kopce z Rejvízu do Dolního Údolí neprojel na namrzlé vozovce ani první zatáčkou. S autobusem sjel do hlubokého silničního příkopu. Havárie se obešla bez zranění. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 250.000 Kč.

V nočních hodinách se na některých místech dostávají teploty opět k bodu mrazu a silnice namrzají. S ohledem na to je potřeba přizpůsobit i jízdu, zejména v horských oblastech.

Péči o své dva syny zanedbává 35letý muž z obce na Jesenicku

Obě děti by ještě měly řádně navštěvovat základní školu. Bohužel se tak neděje. Mladší ze synů měl již na konci října 98 neomluvených hodin. K nápravě nedošlo ani po výchovném pohovoru s otcem. Neomluvené hodiny dále narůstaly. Starší syn pak do vánočních prázdnin zameškal přes 140 hodin, z toho 109 hodin neomluvených. Otec dále dětem nezajišťoval základní školní pomůcky a ani nedohlížel na jejich domácí přípravu do vyučování. Z tohoto důvodu si nyní 35letý muž vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožování výchovy dítěte, za který mu hrozí až trest odnětí svobody na dva roky.

Kuriózní dopravní nehoda

Dopravní nehoda se škodou 400.000 Kč se odehrála ve čtvrtek 4. ledna v areálu firmy v Horní Lipové. Sedmačtyřicetiletý řidič chtěl s vozem zn. Dacia Duster odbočit vlevo. Při tomto manévru však nedal přednost protijedoucímu nakladači Caterpilar. Nakladač narazil přední lopatou do pravého boku dacie. Naštěstí nedošlo při havárii k vážnějšímu zranění 31letého spolujezdce. Dechová zkouška u obou řidičů byla provedena s negativním výsledkem.

Pod vlivem alkoholu za volantem

Ve čtvrtek 4. ledna v noci prováděli policisté dohled nad BESIP. Před jedenáctou hodinou večerní zastavili v Jeseníku na ul. Lipovská vůz zn. VW Passat. Za volantem seděl 30letý cizinec. Po kontrole dokladů ho policisté vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky na alkohol. Ta byla pozitivní s výsledkem 2,1 ‰ alkoholu. Muž se také dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Cizinec, který následně putoval do policejní cely, je nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě uznání viny mu hrozí až trest odnětí svobody na jeden rok.

Zdroj a foto: PČR