OKRESNÍ LUMPÁRNY A KARAMBOLY UPLYNULÝCH DNÍ

Agresivní host, kterému se nechtělo zaplatit

V sobotu 28. října krátce před půl devátou večer jsme na linku 158 přijali oznámení o podnapilém a agresivním muži, který v restauraci v obci na Jesenicku napadá hosty a odmítá uhradit útratu za více jak 800 korun.

Zasahující hlídka na místě ztotožnili 51letého muže, kterého vyzvala, aby se podrobil dechové zkoušce, což odmítl. Za přítomnosti policistů urážel jak provozovatele restaurace, přítomné hosty, tak nakonec i je samotné. Jeho agresivita se vystupňovala natolik, že jej policisté zpacifikovali za použití hmatů a chvatů.

Po zajištění jej eskortovali na služebnu a po provedených úkonech umístili do policejní cely, ve které strávil zbytek noci.

Muž je podezřelý ze spáchání přestupků proti občanskému soužití, veřejnému pořádku a majetku.

Odcizené auto během několika hodin vypátráno

V úterý 31. října v brzkých ranních hodinách jsme na linku 158 přijali oznámení o krádeži osobního motorového vozidla značky Citroën Berlingo, které si majitel zaparkoval předchozího dne na jedné z ulic Jeseníku. Společně s autem mu zloděj odcizil i rybářské vybavení, sadu šroubováků a další drobné věci. Způsobenou škodu si okradený muž předběžně vyčíslil přes 200 000 korun.

Po odcizeném vozidle se ihned rozběhlo intenzivní pátrání. Díky důsledné operativně pátrací činnosti jesenických kriminalistů v součinnosti s polskými kolegy bylo vozidlo již krátce po úterní půlnoci nalezeno na území Polska.

Případ kriminalisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a po osobě pachatele i nadále pátrají. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Zloděj kradl v suterénu

Mezi 5. a 11. listopadem neznámý pachatel odcizil jízdní kolo a elektronářadí za 3 tisíce korun ze sklepní kóje domu v obci Javorník. Zloděj nejprve vnikl do panelového domu a poté zamířil do suterénu, kde se vloupal do jedné kóje. Z ní následně odcizil pánské jízdní kolo zn. Author černé barvy, příklepovou vrtačku a přímočarou pilu. Pachateli hrozí za přečin krádež až dva roky za mřížemi.

Cyklista neměl pod kontrolou elektrokolo a zemřel

K tragické dopravní nehodě včera odpoledne policisté vyjížděli na silnici č. III/45711 do obce Zlaté Hory – část Ondřejovice. Šestasedmdesátiletý cyklista na elektrokole při sjíždění kopce nepřizpůsobil rychlost jízdy, zejména svým schopnostem, vlastnostem kola a dopravně technickému stavu a povaze pozemní komunikace a při průjezdu mírné pravotočivé zatáčky vyjel do protisměru, kde narazil do protijedoucího vozidla Fiat Ducato. Šestatřicetiletý řidič dodávkového vozidla se snažil nehodě zabránit, intenzívně brzdil a vyjel s vozidlem vpravo mimo vozovku. Přesto cyklista narazil do levého předního boku dodávky a havaroval. I přes okamžitou první pomoc senior na místě zemřel. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní.

Nemají si co závidět

Policisté obvodního oddělení Jeseník sdělili 43letému muži a jeho o třináct let mladší partnerce z Javornicka podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.

Zhruba v polovině září mělo mezi nimi dojít před jesenickou prodejnou ke konfliktu, který se přesunul i do vnitřních prostor obchodu. Potyčku, během které se měli nejen hlasitě hádat a vulgárně se urážet, měli nakonec zakončit vzájemným profackováním. Oba aktéři incidentu, který se měl odehrát před zraky nejméně dalších deseti osob, se podrobili dechové zkoušce, při které muž nadýchal dvě promile a jeho partnerka ještě o půl promile více.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody až na dvě léta. Z důvodu, že byla jeho družka v minulosti za totožnou trestnou činnost již odsouzena, jí hrozí přísnější trestní sazba. Za mřížemi tak může strávit až tři roky.

S Teslou skončil ve stromě

V neděli 19. listopadu o půl šesté odpoledne policisté vyjížděli k dopravní nehodě elektrického vozidla Tesla, které havarovalo na silnici I. třídy č. 60 mezi obcemi Žulová a Vlčice. Šestatřicetiletý řidič jel ve vozidle sám směrem na Vlčice. Na mokré silnici nepřizpůsobil jízdu a při oslnění protijedoucím vozidlem se zalekl, vjel vpravo na nezpevněnou krajnici a narazil do stromu. Řidič při nehodě utrpěl lehké zranění. Pod vlivem alkoholu nebyl. Policisté odhadli škodu na jeden milion korun.

Opatření Hranice

Důkladnou kontrolou prošli všichni řidiči, kteří ve čtvrtek 16. listopadu na Jesenicku překračovali státní hranici s Polskem. Na tento den bylo naplánováno bezpečnostní opatření „Hranice“. Do opatření se zapojili nejen jeseničtí policisté, ale také kolegové z Olomouce, celníci a polští kolegové z okresů Nysa, Klodzko a Zabkowice Slaskie. Na výpomoc byli přizváni také psovodi se svými svěřenci vycvičenými na vyhledávání drog. Česko polské hlídky obsadily všechny hraniční přechody od Travné až po Zlaté Hory. Jejich úkolem bylo provádět kontroly vytipovaných vozidel za účelem odhalení převozu nelegálního zboží, zejména léků zneužívaných k výrobě OPL z Polské republiky, a odhalovat řidiče jedoucí pod vlivem alkoholu nebo drog. Společné hlídky zvládly během dne zastavit a zkontrolovat přes 200 vozidel. Na místě řešily dva řidiče jedoucí pod vlivem alkoholu a desítku přestupků v dopravě.

Alkohol za volant nepatří

Ve čtvrtek 23. listopadu po poledni policejní hlídka kontrolovala vozidlo Opel na ulici Bezručova v obci Zlaté Hory. Za volantem seděl sedmdesátiletý řidič, který se při dopravní kontrole podrobil dechové zkoušce na alkohol. Muž při ní nadýchal 1,57 ‰ alkoholu. Řidiči hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol za volant nepatří II.

V sobotu 25. listopadu v pozdních večerních hodinách kontrolovali policisté v obci Uhelná na Jesenicku osobní motorové vozidlo Značky Volkswagen, za jehož volantem seděl 52letý řidič. Ten se podrobil mimo jiné i dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes 3 promile. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.

Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Rozepře skončila fyzickým napadením

Včerejšího dne sdělili policisté 21leté ženě z obce na Jesenicku podezření ze spáchání přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví.

V polovině září měla mladá žena v centru Jeseníku strčit po předchozí slovní rozepři do o 27 let starší ženy. V důsledku toho měly obě společně upadnout na zem. Poté měla mladá násilnice na starší ženu kleknout a oběma rukama ji držet pod krkem. Během incidentu utrpěla napadená žena zhmoždění hrudníku a hrtanu.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mladé ženě trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Havarovala na zledovatělém povrchu

Ve středu 29. listopadu ráno havarovala v obci Vápenná na Jesenicku 48letá řidička osobního automobilu Opel.

Podle zjištěných informací nepřizpůsobila rychlost jízdy svým schopnostem a stavu vozovky a při průjezdu zatáčkou dostala na zledovatělém povrchu smyk. Svoji jízdu zakončila mimo vozovku v místním potoku. Dopravní nehoda se obešla bez zranění, alkohol za volantem vyloučila provedená dechová zkouška. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 50 000 korun.

Inzerujete zboží? Buďte obezřetní!

V pátek 1. prosince krátce před 11. hodinou dopoledne se na policisty obrátila 49letá žena z Jeseníku, která se stala obětí internetového podvodu.

Koncem listopadu inzerovala na sociální síti prodej snowboardu za 4 000 korun. Na nabídku zareagovala neznámá žena, která jí sdělila, že celý proces prodeje zařídí. Následně jí zaslala odkaz na přepravní společnost. Po kliknutí byla inzerentka přesměrována na webové stránky, na kterých si vybrala svoji banku. Jakmile zadala přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, došlo k přerušení operace a do bankovnictví se ženě nepodařilo nepřihlásit. Situaci nevěnovala pozornost a od počítače odešla. Přibližně za hodinu obdržela několik SMS zpráv psaných azbukou, které v ní vzbudili podezření, že naletěla nepoctivcům.

Kontaktovala svoji banku, kde zjistila, že podvodníci napadli její i manželův účet. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 100 000 korun.

Se stejným problémem kontaktovala policisty téhož dne jen o pár hodin později o dvacet let starší žena z Jeseníku.

I ta prodávala koncem listopadu zboží prostřednictvím sociální sítě. Na prošívanou deku nabízenou za 150 korun zareagovala zájemkyně, která navrhla, že vše okolo prodeje zařídí. Po odsouhlasení obdržela seniorka do emailové schránky odkaz, který ji měl přesměrovat na stránky s objednávkou. Žena na něj podle svých slov klikla, ale nic se nestalo. Následně přijala zprávu, že má peníze na kontě. Stav účtu si chtěla ověřit, ovšem do internetového bankovnictví se jí nepodařilo přihlásit. Po opakovaném neúspěšném přihlášení do internetového bankovnictví kontaktovala infolinku své banky. Dozvěděla se, že její účet byl napaden a z konta jí zmizelo přes 80 000 korun.

Oba případy policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.

Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví.

Škodil, nakonec nevěděl proč

Policisté obvodního oddělení Zlaté Hory sdělili během uplynulého víkendu 42letému Olomoučanovi podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

V pátek 1. prosince okolo půl jedenácté večer měl u rodinného domu v obci na Jesenicku poškodit elektrickou vjezdovou bránu. S tou měl lomcovat a nejméně dvakrát na ni zády naskočit. Po jeho zásahu mělo dojít k vytržení levého křídla ze sloupku a k vyhnutí brány a jejího ramene. Po odchodu z místa měl muž navíc poškodit levé zpětné zrcátko u zaparkovaného vozidlo Škoda Octavia. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 17 000 korun.

Policisté muže krátce po činu zadrželi a provedenou dechovou zkouškou u něj naměřila přes dvě promile. Zbytek noci strávil v policejní cele. Následující den policistům sdělil, že se s obyvateli domu, u kterého měl poničit bránu a auto, nezná a motiv svého jednání jim nedokázal vysvětlit.

Nedal přednost, havaroval

V pátek 1. prosince po 15. hodině vyjížděli policisté k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel v obci Mikulovice.

Podle zjištěných informací nedal 56letý řidič Citroënu, jedoucí od Zlatých Hor na Jeseník, při odbočování vlevo přednost protijedoucímu řidiči vozu Volkswagen a došlo k jejich střetu. Dopravní nehoda se obešla bez zranění a způsobená hmotná škoda byla vyčíslena na 170 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. 

Za distribuci pervitinu až 5 let za mřížemi

Jeseničtí kriminalisté obvinili 34letou ženu z obce na Jesenicku ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Podle zjištění kriminalistů si měla obviněná nejméně od jara do léta letošního roku neoprávněně opatřovat pervitin, který měla jednak sama užívat a také jej opakovaně poskytnout dalším osobám.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí dosud trestně bezúhonné ženě až 5letý pobyt za mřížemi nebo peněžitý trest.

Odcizené tablety se vrátily zpět majitelce

Jeseničtí kriminalisté obvinili 40letého muže z Jeseníku ze spáchání přečinu krádeže, za který mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

V polovině července jsme přijali oznámení o odcizení dvou tabletů v hodnotě 15 000 korun z neuzamčeného osobního automobilu Volkswagen, zaparkovaného na volně přístupném parkovišti v Jeseníku.

Důslednou operativně pátrací činností se kriminalistům podařilo vytipovat možného pachatele, kterým byl právě později obviněný muž. Ten se ke krádeži přiznal a odcizené tablety kriminalistům vydal. Ti je předali zpět majitelce.

Na výživném dluží téměř 100 000 korun

Další obvinění, konkrétně ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy, si od jesenických kriminalistů vyslechla i 37letá žena z Ostravska.

Obviněná si podle zjištění kriminalistů řádně neplnila vyživovací povinnost vůči svým dvěma dcerám. Za období od ledna minulého roku do letošního září by tak měla na alimentech vůči jedné z dcer dlužit přes 30 000 korun. Na druhé ze svých dětí neměla řádně platit výživné po dobu více jak čtyř let a na výživném by tak měla dlužit přibližně 60 000 korun.

V případě prokázání viny a odsouzení jí hrozí až roční pobyt za mřížemi.

Zdroj a foto: PČR