Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Večer zakončil na záchytce

Krátce před sobotní půlnocí jsme přijali oznámení o podnapilém muži, který před jesenickým barem pobíhá zmateně kolem jiných lidí, opakovaně naráží do zdi a padá na zem…

Po příjezdu na místo navázali policisté kontakt s dotyčným 28letým mužem, který se měl za přítomnosti policistů chovat vulgárně, cíleně provokovat jiné osoby, snažit se dostat do klubu a s hlídkou odmítal spolupracovat. Policisté jej proto za užití hmatů a chvatů zpacifikovali. Při dechové zkoušce nadýchal přes dvě promile a orientační test na drogy u něj vyšel s pozitivním výsledkem na přítomnost amfetaminu/metamfetaminu. Svůj nepovedený večer nakonec zakončil na olomoucké protialkoholní záchytné stanici. Policisté případ kvalifikovali jako přestupek proti veřejnému pořádku.

Za volantem opakovaně pod vlivem, navíc bez řidičáku

V pátek 22. září po 20. hodině zastavili policisté v obci Česká Ves osobní motorové vozidlo Fiat Punto, za jehož volantem seděl 23letý mladík. Ten se podrobil dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes 2 promile. Orientační test na drogy u něj vyšel s negativním výsledkem. V průběhu lustrace policisté zjistili, že mladík nemá za volantem co pohledávat, jelikož nevlastní žádné řidičské oprávnění. Absence řidičského průkazu pro něj zřejmě nic neznamená, jelikož jej policisté kontrolovali ve stejném voze již o pár dnů dříve. I v tomto případě řídil pod vlivem alkoholu, kdy nadýchal hodnoty do dvou promile a navíc u něj orientační test na drogy vyšel s pozitivním výsledkem na přítomnost amfetaminu/metamfetaminu.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Obrala seniora

Včerejšího dne sdělili policisté obvodního oddělení Žulová 54leté ženě podezření ze spáchání přečinu krádeže. V pátek 22. září dopoledne měla před prodejnou smíšeného zboží v obci na Javornicku po předchozí slovní rozepři vytrhnout z ruky o více jak dvacet let staršímu muži peněženku. Z ní si měla sebrat tisíc korun, poté po něm peněženku hodit a z místa odejít. V případě prokázání viny a odsouzení jí hrozí až dva roky za mřížemi.

Zbili mladíka, teď jim hrozí až tři roky za mřížemi

Včerejšího dne obvinili jeseničtí kriminalisté dva 33leté a 25letého muže z Javorníku, ze spáchání přečinů výtržnictví a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

V neděli 25. června večer měl jeden ze třicátníků fyzicky napadnout v centru Javorníku 19letého muže, a to za přítomnosti dalších osob. Měl jej nejprve uhodit pěstí do hlavy a poté do něj prudce strčit. Mladý muž upadl na zem, načež měl agresor v útoku pokračovat. Svého protivníka měl bít pěstmi do hlavy a kopat do horní poloviny těla. V průběhu incidentu se k násilníkovi měli přidat i zbylí dva muži, kteří měli mladíka taktéž tlouct pěstmi do hlavy a kopat do těla. V okamžiku, kdy útoku zanechali, se měl napadený zvednout ze země, ale rázem měl obdržet od muže, který útok započal, další ránu pěstí do hlavy. Po ní už zůstal sedět otřesený na zemi. Při útoku utrpěl mladík mnohočetná zhmoždění v oblasti obličeje, trupu a horní končetiny.

Jak kriminalisté zjistili, napadený muž se s hlavním iniciátorem útoku zná a v minulosti spolu měli řešit osobní spor. Za vznikem daného incidentu stojí pravděpodobně alkohol. Muž, který měl napadení odstartovat, byl již v minulosti opakovaně za trestný čin výtržnictví odsouzen. Trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Kliknul na podvodný odkaz, přišel o peníze

V sobotu 30. září se na policisty obrátil 63letý muž z Jesenicka, který se stal obětí internetového podvodu.

V minulém týdnu přijal SMS zprávu, která obsahovala podvržený odkaz ministerstva práce a sociálních věcí ohledně příspěvku na bydlení. Důvěřivec na něj kliknul a poté byl přesměrován na stránky, na kterých se přihlásil přes bankovní identitu. Poté vstoupil do bankovní aplikace, ve které měl evidovanou platbu k potvrzení ve výši přes 30 000 korun. Transakci nepotvrdil a aplikaci ukončil.

O pár hodin později přijal hovor od neznámého muže, který se mu představil jako pracovník klientského centra banky. Sdělil mu, že na jeho účtu evidují podezřelé transakce s tím, že mu pomůže situaci vyřešit. Poté jej volající instruoval, aby jel k bankomatu, prostřednictvím kterého problém eliminují. U bankomatu si muž počínal dle pokynů domnělého bankovního pracovníka s výsledkem několika transakcí, ke kterým si nechal vytisknout potvrzující lístky s kódy. Ty bohužel nadiktoval neznámému volajícímu. Následnou kontrolou stavu svého účtu zjistil, že mu z konta zmizelo více jak 180 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi.

Apelujeme na občany, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy a nevyplňovali či nesdělovali údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví!

Taktéž občany upozorňujeme, aby zbystřili vždy, pokud přijmou hovor, během kterého jim volající tvrdí, že je jejich účet v ohrožení. Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují!

Autem skončila v třešních

V pátek 6. října večer došlo mezi obcemi Uhelná a Vlčice k dopravní nehodě osobního motorového vozidla Citroën Berlingo. Podle prvotních informací nezvládla 46letá řidička průjezd táhlou levotočivou zatáčkou a sjela mimo vozovku, kde narazila do několika vzrostlých ovocných stromů. Alkohol za volantem vyloučila u řidičky dechová zkouška. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 30 000 korun.

Řádil na cizím pozemku

Dosud neznámý pachatel neoprávněně vnikl v úterý 10. října večer na částečně oplocený pozemek rodinného domu v obci na Jesenicku. Zde zacílil na tři zaparkovaná motorová vozidla, kterým rozbil prozatím neznámým předmětem čelní skla. Majitel si způsobenou škodu předběžně vyčíslil přes 10 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli až dvouletý pobyt za mřížemi.

Uvěřil podvodníkovi, přišel o čtvrt milionu korun

Během uplynulého víkendu se na policisty obrátil 69letý muž z obce na Jesenicku, který ve čtvrtek 12. října dopoledne přijal telefonní hovor od neznámého muže, od kterého se dozvěděl, že má na kryptoměnovém účtu téměř čtvrt milionu korun.

Současně mu volající sdělil, že za vybrání peněz mu hrozí vysoké poplatky. Ihned mu však nabídl řešení jak se zbytečným ztrátám vyhnout. Důvěřivému muži uvedl, že jejich společnost úzce spolupracuje s nebankovní institucí poskytující úvěry. Řešením měl být sjednaný úvěr na 250 000 korun, který by muž rázem obdržel na své konto. Danou dlužnou částku by ihned splatila jejich společnost. Senior na návrh přistoupil a podvodníkovi nadiktoval osobní údaje. Následně obdržel od nebankovní společnosti email, který obsahoval návrh úvěrové smlouvy. Po odsouhlasení mu přišel ověřovací kód, který sdělil volajícímu. Krátce nato měl slíbené peníze na svém účtu.

Tím však celý proces neskončil. Nepoctivec jej opět kontaktoval a sdělil mu, že teď musí přijaté peníze postupně rozeslat na účty jednotlivých manažerů společnosti a teprve poté dojde k výplatě slíbených peněz. Bohužel muž uvěřil a čtvrt milionu korun tak postupně rozposílal na různé účty. Volající s ním však poté přestal komunikovat, a proto se muž obrátil na svoji banku, kde se dozvěděl, že se stal obětí podvodu.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Jste vidět?

Jeseničtí policisté vyrazili v pátek 13. přesvědčit chodce a cyklisty, že tento den nemusí přinášet jen smůlu. Společně s koordinátorem BESIPu Ing. Miroslavem Charouzem rozdávali nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu reflexní materiál. Člověk, který má na sobě umístěny reflexní prvky, je pro řidiče dobře viditelný již na 200 metrů. A to už je vzdálenost, ve které má čas správně zareagovat a chodce bezpečně objet. PROTO BUĎTE VIDĚT!

Nemá auto, ani peníze

Začátkem týdne se na policisty obrátil 62letý muž z Jeseníku, kterého při nákupu vozidla přes inzertní portál připravil podvodník o bezmála 370 000 korun.

V pondělí 25. září večer zareagoval na zveřejněný inzerát, v rámci kterého nabízela neznámá osoba prodej vozidla Škoda Kodiaq, nacházejícího se v Německu. Prodejce nabídl muži možnost zprostředkování celého prodeje přes přepravní společnost. Ten s nabízeným postupem souhlasil. Krátce nato obdržel do emailové schránky kupní smlouvu, kterou podepsal, naskenoval a poslal zpět. O dva dny později se vypravil na pobočku banky, ve které uhradil na požadovaný účet kupní cenu ve výši přes 300 000 korun. Podle domluvy marně očekával doručení vozidla do dvou dnů od provedení platby. Prodejce zdržení dodání vozu omlouval a navíc po muži požadoval úhradu pojištění auta ve výši téměř 50 000 korun. Částka mu měla být vrácena zpět po předání vozu. Důvěřivec bohužel uhradil i tuto platbu. Prodejce slíbil dodání auta do určitého termínu, k čemuž však nedošlo a v současné době s ním již nekomunikuje.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

A zase za mřížemi

Jeseničtí kriminalisté obvili 63letého muže z Bruntálska ze spáchání přečinu krádeže, za který trestní zákoník ukládá mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Ve středu 20. září se ubytoval v hotelu na Zlatohorsku a už po pár hodinách pobytu se v něm měl dopouštět trestné činnosti. Podle zjištěných informací měl využít situace a ze šuplíku stolu umístěného v prostorách recepce, ve kterých se v danou chvíli nikdo nenacházel, měl odcizit přes 8 000 korun. I s lupem se měl přemístit na pokoj, na kterém ještě nějakou chvíli setrval a poté hotel opustil.

Muž se kriminalistům ke krádeži doznal a navíc již odcizené peníze vydal. Jak kriminalisté zjistili, obviněný disponuje bohatou trestní minulostí, převážně majetkového charakteru. Aktuálně se nachází ve vazbě, kam putoval z důvodu páchání majetkové trestné činnosti i mimo Olomoucký kraj.

,,Bratři, jak se patří“

Jeseničtí kriminalisté obvinili dva bratry z obce na Jesenicku ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Podle jejich zjištění si měli sourozenci ve věku 37 a 35 let v průběhu letošního roku opakovaně neoprávněně opatřit pervitin, který nejenže sami užívali, ale navíc jej měli distribuovat v okolních obcích.

Trestní stíhání mužů, kteří již byli v minulosti odsouzeni za trestnou činnost páchanou na úseku toxikomanie, probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Ze široka

V pondělí 23. října okolo 14. hodiny došlo mezi obcemi Dětřichov a Rejvíz k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Šedesátiletá řidička fábie nejela při průjezdu pravotočivou zatáčkou při pravém okraji vozovky a narazila do levého boku protijedoucího automobilu Dacia, za jehož volantem seděl 23letý mladík. Ke zranění osob nedošlo, způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 180 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek, za který řidičce uložili pokutu příkazem na místě.

Kolizi s vlakem předešel přeraženou závorou

Ve středu 25. října krátce před 16. hodinou došlo v místech železničního přejezdu v katastru obce Horní Heřmanice k dopravní nehodě. Podle prvotních informací si 28letý řidič osobního vozidla Škoda Felicia jedoucí od Vidnavy na Bernartice, patrně vlivem oslnění sluncem, nevšiml červeně svítícího zabezpečovacího zařízení a vjel do prostoru mezi závorou a drážním tělesem. Zde se zastavil, jelikož se před ním začala zavírat závora za přejezdem. Z důvodu, aby předešel kolizi s vlakem, začal couvat, během čehož přerazil za ním se nacházející závoru. Krátce nato vlak bez jakýchkoliv problémů projel. Alkohol i drogy za volantem vyloučila u řidiče provedená dechová zkouška a orientační test na drogy. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 50 000 korun.

Doplatil na rychlost

Téhož dne v pozdních večerních hodinách havaroval v obci Vlčice 24letý řidič osobního motorového vozidla Ford Galaxy. Podle prvotních informací při průjezdu pravotočivou zatáčkou pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vjel do protisměru, částečně mimo vozovku. Zde narazil do zaparkovaného automobilu Renault, avšak tato kolize jeho automobil nezastavila. Po dalším manévrování přejel zpět na vozovku, dostal smyk a nakonec po nárazu do tyče vodovodní přípojky a dřevěného ohradníku zůstal s vozidlem ležet na pravém boku. Při dopravní nehodě utrpěl zranění, se kterým jej zdravotníci transportovali do jesenické nemocnice. Za účelem vyloučení alkoholu za volantem byl řidiči odebrán biologický materiál. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 130 000 korun. 

Zdroj a foto: PČR, jf