Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Motorka mu po kolizi shořela

V sobotu 9. září po půl třetí odpoledne došlo mezi obcemi Lipová Lázně a Vápenná k dopravní nehodě motocyklu Harley – Davidson. Podle zjištěných informací reagoval 49letý motorkář na před ním odbočující vozidlo náhlým bržděním, v důsledku čehož mu podklouzlo přední kolo motorky s následným pádem.

Motocykl, který po kolizi vzplál, uhasili na místě zasahující jeseničtí hasiči. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a alkohol u motocyklisty vyloučila provedená dechová zkouška. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 200 000 korun. Policisté kvalifikovali dopravní nehodu jako přestupek, za který uložili řidiči pokutu. 

Pozor na falešného bankéře!

V pátek 8. září se na policisty obrátil 19letý mladík z Jesenicka, který se stal obětí internetového podvodu.

V minulém týdnu přijal hovor od údajného pracovníka banky, který mu sdělil, že na jeho účtu evidují podezřelé platby. Za účelem vyřešení situace jej telefonicky kontaktoval další muž, od kterého se dozvěděl, že je potřeba zjistit, zdali je účet v pořádku. Dle slov volajícího, měla banka, za účelem ověření, poslat na jeho konto 150 000 korun a poté je měl mladík několika platbami odeslat zpět. Následně si podle pokynů nainstaloval do svého počítače software pro vzdálenou správu. Poté společně s volajícím vstoupili do jeho internetového bankovnictví, ve kterém mu během chvíle opravdu přišlo 150 000 korun. Bohužel se jednalo o jeho předschválený úvěr, který mu neoprávněně sjednal podvodník. Na základě instrukcí přeposlal důvěřivec celou částku několika transakcemi na různé účty. Následující den jej měl kontaktovat pracovník banky, což se však nestalo. Mladý muž začal tušit, že naletěl nepoctivým praktikám podvodníků, což mu potvrdili i na pobočce banky.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi.

Nereagujte na telefonní hovory, emaily ani zprávy, ve kterých se Vás snaží pracovník banky vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení. Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují!

Nezvládla řízení a skončila ve zdi domu

V sobotu 16. září havarovalo po 21. hodině v obci Mikulovice osobní vozidlo Honda Civic.

Podle prvotních informací 23letá řidička pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládla průjezd pravotočivou zatáčkou a vjela do protisměru. Zde narazila nejprve do betonové zídky, od které se odrazila a nakonec jízdu zakončila ve zdi domu.

Mladá řidička a o několik let starší spolujezdec utrpěli zranění, se kterými je zdravotníci transportovali do zdravotnických zařízení. Provedená dechová zkouška i orientační test na drogy u ní vyšel s negativním výsledkem. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 60 000 korun. Na místě zasahovali dobrovolní i profesionální jeseničtí hasiči, kteří vyprostili osoby z vozidla a uklidili vozovku. Policisté se dopravní nehodou i nadále zabývají.

Krádež v obchodě ho může přijít draho

Včera večer jsme od strážníka jesenické městské policie přijali oznámení o krádeži zboží v místním supermarketu. Policisté zjistili, že 46letý muž z Jesenicka měl na prodejně odcizit LED svítilnu a přívěsek za necelých 200 korun. Věci si měl vložit do kapes kalhot a bez zaplacení přenést přes pokladní zónu. Zde jej však zadržel člen ostrahy, který přivolal strážníky. Provedenou lustrací policisté zjistili, že muž byl v minulosti odsouzen za loupež k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Z daného důvodu mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí přísnější trestní sazba. Za mřížemi tak může strávit šest měsíců až tři léta.

Za volantem bez řidičáku, zato pod vlivem

V pondělí 18. září před 23. hodinou kontrolovali policisté na Šumperské ulici v Jeseníku osobní vozidlo značky Fiat. Jeho 23letý řidič se podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes 1, 5 promile. Jinak nedopadl ani orientační test na drogy, který u něj vyšel s pozitivním výsledkem na přítomnost amfetaminu/metamfetaminu. Následně se podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Provedenou lustrací navíc policisté zjistili, že mladík nemá za volantem co pohledávat, jelikož nevlastní příslušné řidičské oprávnění.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Odnesl si motorové pily

Dosud neznámý pachatel se někdy v noci na čtvrtek 21. září vloupal do výrobní haly v Jeseníku, ze které odcizil dvě motorové pily. Svým jednáním způsobil škodu za více jak 40 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta.

Zdroj a foto: PČR