OKRESNÍ LUMPÁRNY A KARAMBOLY UPLYNULÝCH DNÍ

Našel dělostřelecký protitankový granát, Pokácel a odcizil vzrostlé duby, Po vjetí na nezpevněnou krajnici skončil s autem na střeše, Jízda po zadním jej přišla draho, Distribuovaly pervitin, teď jim hrozí až pět let za mřížemi, a další…

Našel dělostřelecký protitankový granát

Ve středu 7. června přijali policisté obvodního oddělení Žulová oznámení o nálezu starého dělostřeleckého granátu u Vojtovického potoka v katastru obce Vlčice. Na místo přivolaný pyrotechnik potvrdil, že se jedná o dělostřelecký protitankový granát německé výroby ráže 75 mm bez aktivní výbušné látky. Poté jej převzal k následné likvidaci.

Pokácel a odcizil vzrostlé duby

Dosud neznámý pachatel pokácel a odcizil z lesního porostu u obce na Zlatohorsku vzrostlý 160letý a 50letý dub, dva padesátileté vývraty dubu a těžební technikou navíc v lese poničil zhruba sto sazenic smrků. Svým jednáním způsobil škodu v předběžné výši přes 60 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na dvě léta.

Po vjetí na nezpevněnou krajnici skončil s autem na střeše

V neděli 11. června po půl jedné odpoledne došlo u obce Lipová Lázně k dopravní nehodě osobního automobilu Škoda Fabia. Sedmašedesátiletý řidič měl najet v mírné levotočivé zatáčce na nezpevněnou krajnici. Při snaze o vyřešení situace a vrácení kol zpět na vozovku stočil volant vlevo, v důsledku čehož vozidlo prudce vybočilo do protisměru a sjelo do příkopu, kde narazilo do vzrostlého stromu. Svoji jízdu nakonec řidič zakončil s autem přetočeným na střechu. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění osob, alkohol za volantem vyloučila dechová zkouška a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 80 000 korun.

Zloděj dopaden

Jeseničtí kriminalisté včera ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření osmnáctiletému mladíkovi z přečinu krádež. Muž je podezřelý, že se v neděli 11. června vloupal do stánku s občerstvením na fotbalovém hřišti v obci Uhelná. Z něj si odnesl alkoholické a nealkoholické nápoje, cigarety a jídlo, celkem za téměř 13 tisíc korun. Navíc na stánku způsobil škodu za 8 tisíc korun. Muži hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Jízda po zadním jej přišla draho

V sobotu 17. června havaroval na parkovišti v Jeseníku 21letý motocyklista. Podle zjištěných informací měl mladík při jízdě po zadním kole ztratit kontrolu nad řízením a narazit do odstaveného nákladního vozidla s přívěsem. Motorkář, který nebyl pod vlivem drog ani alkoholu, utrpěl zranění, se kterým byl předán do péče zdravotníků. Na místě zasahovali hasiči, kteří zajistili úklid vozovky od uniklých provozních kapalin. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 150 000 korun. 

Alkohol a drogy za volant nepatří!

Včera ráno kontrolovali policisté v obci Bělá pod Pradědem osobní automobil značky Opel, za jehož volantem seděl 28letý řidič. Ten se mimo jiné podrobil dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes 1, 5 promile. Pozadu nezůstal ani orientační test na drogy, který vyšel s pozitivním výsledkem na THC a kokain. Následně se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mladému muži až jeden rok za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol ženě při couvání nepomohl

Ve středu 21. června večer policisté vyjížděli k dopravní nehodě osobního vozidla na ulici Lipovská v Jeseníku. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že sedmapadesátiletá řidička vozidla Renault při couvání na parkovišti před penzionem nedbala zvýšené opatrnosti a narazila do zaparkovaného vozidla Škoda. Řidička se podrobila dechové zkoušce na alkohol a při ní nadýchala zhruba dvě promile. Žena byla poté převezena k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Vznikla pouze hmotná škoda na vozidlech, kterou policisté odhadli na 25 tisíc korun. Řidičce byl na místě zadržen řidičský průkaz. Ženě hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Distribuovaly pervitin, teď jim hrozí až pět let za mřížemi

Začátkem týdne sdělili jeseničtí kriminalisté 31letá ženě z Javornicka podezření ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Kriminalisté ji podezřívají z toho, že nejméně po dobu několika měsíců si měla neoprávněně opatřovat pervitin, který nejenže sama užívala, ale navíc jej měla distribuovat dalším osobám na různých místech v Jeseníku.

Obvinění ze spáchání totožného přečinu si v tomto týdnu vyslechla i 44letá žena z Jeseníku. I ta si měla od února do dubna letošního roku neoprávněně opatřovat pervitin. Následně jej měla na různých místech Jeseníku opakovaně poskytnout dalším osobám a taktéž jej využívat i pro svoji potřebu.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí oběma ženám trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

U Vápenné se bouralo

V úterý 4. července dopoledne došlo mezi obcemi Vápenná a Lipová Lázně k dopravní nehodě tří motorových vozidel.

Podle zjištěných informací nepřizpůsobil 48letý řidič nákladního automobilu Mercedes – Benz rychlost jízdy zejména stavu a povaze vozovky, hustotě provozu a zezadu narazil do osobního auta Volkswagen. To vlivem odražení narazilo do před ním jedoucího osobního automobilu značky Mercedes Benz. Ke zranění osob nedošlo, způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 200 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u všech řidičů provedená dechová zkouška.

Policisté kvalifikovali dopravní nehodu jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který řidiči uložili pokutu příkazem na místě.

Zdroj a foto: PČR