Francouz Gautherat vyhrál i první etapu Závodu míru a nadále vede

První etapu Závodu míru jezdců do 23 let vedoucí z Jeseníku do Rýmařova a měřící 122 kilometrů vyhrál Francouz Pierre Gautherat a zopakoval tak triumf z úvodního čtvrtečního prologu. Do druhé sobotní etapy s cílem na Červenohorském sedle tak opět nastoupí ve žlutém dresu vedoucího závodníka. Z Čechů dojel dnes na sedmé pozici Jakub Ťoupalík, který je tak na dvaadvacátém místě nejlepším tuzemským jezdcem v celkovém hodnocení.

Cyklisty čekal hned po startu výjezd na Červenohorské sedlo, kam přijel na vrchařskou prémii první Nizozemec Mike Schuch, ten po startu ujel pelotonu společně s Davidem Preylerem z Rakouska, ale jejich únik neměl dlouhého trvání. Zhruba po padesáti kilometrech měl po drobné kolizi se soupeřem mechanický problém vedoucí Francouz Gautherat a musel měnit celé kolo. Nijak ho to však nezdrželo. Nizozemec Schuch vyhrál posléze i druhou vrchařskou prémii na Skřítku.

Výměna kola pro mě neznamenala žádný větší problém, po kolizi mi to kolo nějak přestalo jet, tak jsem ho vyměnil. Do finiše jsem vyjížděl někde z desáté pozice, kluci z týmu předvedli vynikající práci a já jsem to dojel. Parádní závod,“ povídal po finiši talentovaný francouzský závodník a pochválil kolegy z týmu za skvěle rozjetý sprint.

Těsně před polovinou závodu začalo intenzivně pršet, což mělo za následek hromadný pád několika jezdců nedaleko Dolní Moravice a také další větší nehodu kousek před cílem. Dosud nejlepší z Čechů v celkovém hodnocení Pavel Novák po karambolu musel měnit celé kolo, na hlavní peloton ztratil a v průběžném pořadí se propadl.

Jezdci zrychlovali a ve třech okruzích kolem Rýmařova se začalo hodně závodit. Deštivě počasí vydrželo až do cíle, kde se rozhodovalo ve sprintu na náměstí. Gautheratovi připravili kolegové z reprezentačního týmu výbornou pozici, kterou lídr dokázal proměnit v další triumf.

Ťoupalíkovi ke stupňům vítězů prý chyběly lepší nohy. „Dnes to bylo hodně hektické, nebezpečné a bylo dost pádů, takže jsem rád, že jsem zdráv v cíli. Závěrečný okruh je sám o sobě dost technický, na mokru je to o to horší. V závěru jsme zkusili s Milanem (Kadlecem) rozjet spurt, ale v zatáčce to však spadlo a nás zpomalilo, takže jsme to opět museli rozjíždět,“ hodnotil finiš Jakub Ťoupalík.

tz