Prolog Závodu míru 2023 vyhrál favorit Gautherat z Francie

Největší hvězda pelotonu Francouz Pierre Gautherat vyhrál úvodní dějství Závodu míru jezdců do 23 let. Časovku prolétl průměrem přes padesát kilometrů za hodinu a těsně se ujal žlutého trikotu lídra prestižního závodu. Nejlepší z Čechů dojel Pavel Novák na čtrnácté pozici.

„Byla to dobrá jízda, dal jsem do toho maximum. Chtěl jsem projíždět hlavně rychle zatáčky, což se mi povedlo. Trať se mi líbila, dojezd z kopce byl velmi rychlý. Měl jsem za cíl vyhrát aspoň jednu etapu, takže jsem moc spokojený,“ řekl vítěz.

Podvečerní start úvodní časovky na náměstí v Jeseníku a přilehlých ulicích se odehrával v dobré atmosféře, lidé v zástupech lemovali bariéry a povzbuzovali závodníky, kteří se prali s okruhem dlouhým 3100 metrů a převýšením 22 metrů.

Na dlouhou dobu se v čele usadil Mathieu Kockelmann z Lucemburska, který v čase 3:46 minuty prolétl trasou, na níž žádný ze závodníků podle pravidel nesměl použít speciální časovkářské kolo ani speciální helmu.

Novák

Fanoušci sledovali výkony talentovaných cyklistů. Jack Rootkin Gray z Velké Británie proletěl trasu průměrem 49,82 kilometrů v hodině a ujal se vedení. Následně předvedli sílu talentovaní mladíci z Německa. Moritz Kretschy z Německa zvládl okruh v čase 3:42 minuty, záhy jej překonal Tobias Buck-Gramcko, když byl o necelou vteřinu rychlejší. Na krátký okamžik se na první pozici vklínil Dán Carl Frederik Bevort časem 3:39.32 minuty. Ovšem než si stačil pocit lídra užít, byl na pozici vedoucího muže opět Němec: Henri Uhlig.

Skvělý výkon ale předvedl Gautherat, který jezdí za AG2R Citroën z World Tour. Pokořil bájnou hranici padesáti kilometrů a prolétl okruh 50,96 kilometrů v hodině. Dvacetiletý borec, který letos absolvoval Monumenty Paříž-Roubaix a Kolem Flander, byl žhavým favoritem na celkové prvenství a famózním výkonem si přivlastnil žlutý trikot.

Gautherat

Z českých závodníků byl nejlepší Pavel Novák na čtrnácté pozici se ztrátou sedmi vteřin, pětadvacátý Filip Řeha nabral manko devět sekund. „Jsem spokojen, trať byla pěkná, i když na těch kostkách se nejelo ideálně. Těším se hlavně na další etapy, v kopcích se cítím dobře a vyhovují mně. S časem jsem spokojen, i když dnes se o ničem nerozhodovalo, následné etapy budou o něčem jiném,“ řekl Pavel Novák, který je jedním z lídrů českého výběru.

tz