Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Za volantem se zákazem řízení a pod vlivem alkoholu

V sobotu 13. května jsme krátce před půl desátou večer přijali oznámení od strážníků jesenické městské policie, že v ulicích Jeseníku zastavili řidiče osobního vozidla značky Fiat, který je pod vlivem alkoholu. Policisté zjistili, že čtyřiadvacetiletý řidič má platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Během dechové zkoušky navíc policistům nadýchal přes dvě promile. Orientační zkouška na drogy u něj vyšla s negativním výsledkem. Řidič se následně podrobil lékařskému vyšetření, spojeného s odběrem biologického materiálu.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Zloděj nakradl propan – butanové láhve

Dosud neznámý pachatel odcizil někdy v průběhu minulého týdne z uzamčené kovové klece u prodejny v obci na Zlatohorsku více jak desítku propan – butanových lahví. Svým jednáním způsobil škodu v předběžné výši přes 12 000 korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který ukládá trestní zákoník mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Havarovala na mokré vozovce

V pondělí 15. května v 15 hodin došlo na silnici mezi Vidnavou a Velkými Kuněticemi k dopravní nehodě osobního motorového vozidla značky Honda. Podle zjištěných informací 20letá řidička nepřizpůsobila rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla, po průjezdu levotočivou zatáčkou prudce sešlápla brzdu, čímž se vozidlo dostalo na mokré vozovce do smyku. Svoji jízdu nakonec zakončila v příkopě. Alkohol za volantem vyloučila dechová zkouška, ke zranění osob nedošlo a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 50 000 korun.

Policisté případ kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který řidičce uložili pokutu příkazem na místě.

Bezpečnostní akce

Jeseničtí policisté uspořádali v pondělí 15. května preventivně bezpečnostní akci. Dopoledne byly kontroly zaměřeny na řidiče a odpoledne směřovaly do míst, kde se schází omladina. Policisté tak vyrazili do sadů, parků a jiných zákoutí na Jesenicku.

V dopolední části policejní hlídky dohlížely na dodržování BESIP, kontrolovaly nejen řidiče, ale také spolucestující a převážené věci, zda neprocházejí pátráním. Dohlížely také na správné parkování v obytných částech města a centra Jeseníku. Policisté zvládli zastavit a zkontrolovat téměř 50 vozidel, během toho zjistili 4 přestupky na úseku BESIP. Tři přestupky vyřešili na místě uložením blokové pokuty a jeden oznámili správnímu orgánu.

Po obědě policisté zamířili do míst, která ráda navštěvuje mládež. Nepravidelnými kontrolami tak chtějí eliminovat zneužívání alkoholu a nealkoholových drog nezletilými a mladistvými osobami. Jedenáct policistů za pomoci služebního psa speciálně vycvičeného na vyhledávání OPL zkontrolovali tři desítky osob. V průběhu jedné kontroly zjistili přestupkové jednání muže, který u sebe přechovával marihuanu.

Prodávala bundu, přišla o více jak 100 000 korun

V úterý 16. května se na kriminalisty územního odboru Jeseník obrátila 31letá žena z Jesenicka s oznámením, že se stala obětí internetového podvodníka, který ji připravil o více jak sto tisíc korun.

Začátkem týdne zveřejnila na sociální síti inzerát, v rámci kterého nabízela k prodeji dámskou bunu za 500 korun. Ještě ten dne ji kontaktoval neznámá zájemkyně, která se jí nabídla, že zajistí přepravu bund. Současně jí sdělila, že peníze za prodávané zboží obdrží předem. Poté jí zaslala podvržený odkaz přepravní společnosti, na který důvěřivá žena klikla a v dalších krocích zadala přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví. Následně potvrdila autorizační kód z banky. Na druhý den ráno obdržela informaci od své banky o pohybech na účtu. Proto se přihlásila do bankovnictví a zjistila, že na jejím kontě bylo provedeno několik desítek neoprávněných transakcí, během kterých přišla o více jak 100 000 korun.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví.

Se sousedy se poplivali

V neděli večer se v obci na Jesenicku vydal 47letý muž se svojí manželkou navštívit sousedy, se kterými chtěli vyřešit vzniklé spory. Situace se nakonec zvrtla ve slovní rozepři, která měla vyústit až ve vzájemné poplivání.

Přivolaní policisté provedli u několika osob z obou znesvářených rodin dechovou zkoušku, která vyšla až na jednu výjimku s pozitivním výsledkem. Během konfliktu nedošlo k újmě na zdraví ani škodě na majetku. Policisté případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.

Nezvládla řízení, střetla se s vozem v protisměru

V pátek 19. května ráno došlo v obci Lipová Lázně k dopravní nehodě dvou motorových vozidel. Podle prvotních informací 28letá řidička automobilu Škoda Superb patrně nepřizpůsobila rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a povětrnostním podmínkám a po projetí levotočivé zatáčky dostala na mokré vozovce smyk. V důsledku toho přejela do protisměru, kde se čelně střetla s vozem Mercedes – Benz Sprinter, který po kolizi skončil na ochranných svodidlech. Při dopravní nehodě utrpěla mladá řidička škodovky a její spolujezdkyně zranění, se kterými ji záchranáři transportovali do nemocnice. Jednačtyřicetiletý řidič druhého vozu vyvázl bez zranění. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes půl milionu korun. Dopravní nehoda zůstává v šetření policistů. 

Jízdní kolo na autě přilákalo zloděje

Začátkem tohoto týdne odcizil dosud neznámý pachatel na parkovišti ve Zlatých Horách dámské skládací elektrokolo, které bylo připevněno na nosiči kol umístěném na tažném zařízení osobního vozu. Pro zloděje nebyl překážkou ani lankový zámek, kterým bylo kolo k nosiči přimknuto. Majitelku elektro bicyklu navíc zloděj připravil i o několik drobných věcí, které měla ponechané v drátěném košíku. Způsobenou škodu si předběžně vyčíslila na téměř 30 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který trestní zákoník ukládá mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Za úvěrový podvod jí hrozí až pět let za mřížemi

Jeseničtí kriminalisté sdělili 31leté ženě z Jeseníku podezření ze spáchání přečinu úvěrového podvodu, za který jí v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Mladá žena měla v období od konce roku 2021 do dubna letošního roku uzavřít podvodným způsobem pět úvěrových smluv. Za účelem získání finančních prostředků měla v žádosti o poskytnutí úvěru záměrně uvádět nepravdivé informace týkající se výdajů vynakládaných na úvěry, hypotéky a jiné zápůjčky. Ve všech případech měla uvést, že obdobné výdaje nemá, ačkoliv závazky tohoto charakteru měla v danou dobu mít. Po schválení úvěru a vyplacení finančních prostředků řádně nesplácela svůj dluh a celkově tak úvěrovým společnostem způsobila škodu přes 100 000 korun.

Žádal o pomoc v hmotné nouzi, přitom měl na účtu přes 100 000 korun

Další podezření, tentokrát ze spáchání přečinu podvodu, si od jesenických kriminalistů vyslechl 54letý muž ze Zlatohorska.

Kriminalisté jej podezřívají z toho, že si měl koncem roku 2021 zažádat o dávky v hmotné nouzi, konkrétně o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Muž měl v prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech nepravdivě uvést, že nedisponuje hotovostí přesahující tisíc korun, nemá vklady na účtech, nevlastní a ani nemá dispoziční právo k bankovnímu účtu u žádného peněžního ústavu. Na základě uvedených údajů mu byly dávky přiznány a úřad práce mu celkem vyplatil téměř 70 000 korun. Jak se později ukázalo, muž byl již v době podání žádosti o pomoc v hmotné nouzi majitelem bankovního účtu, na kterém měl v danou dobu zůstatek přes 100 000 korun.

V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí mimo jiné až dva roky za mřížemi.

Nepřizpůsobil rychlost a s kamionem se převrátil na bok

V pondělí 29. května došlo krátce po půl páté ráno v obci Mikulovice – Široký Brod k dopravní nehodě nákladního automobilu Scania s návěsem. Podle prvotních informací nepřizpůsobil 33letý řidič kamionu rychlost jízdy a po průjezdu levotočivou zatáčkou přejel do protisměru, kde najel levými koly na nezpevněnou krajnici, v důsledku čehož se s vozem převrátil na levý bok. Po kolizi se písek, přepravovaný v návěsu, vysypal mimo komunikaci. Alkohol za volantem vyloučila odborná dechová zkouška. Mladý řidič utrpěl zranění, se kterým jej zdravotníci transportovali do nemocnice. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 70 000 korun.

Kontrola nákladních vozidel

Na kontrolu nákladních vozidel se v květnu zaměřili dopravní policisté z Jeseníku. V tomto měsíci proběhlo hned několik dopravně bezpečnostních akcí. Policisté kontrolovali dodržování podmínek sociální legislativy, používání a manipulaci se záznamovým zařízením, dodržování podmínek přepravy nebezpečného materiálu, zajištění a upevnění nákladu a také hmotnost naložených vozidel.

Dopravní policisté, kteří jsou zařazeni do „Kamion teamu“, na akci přizvali olomoucké kolegy z oddělení silničního dohledu a pracovníky z Centra služeb pro silniční dopravu. Během akcí důkladně zkontrolovali přes 40 nákladních vozidel, u kterých zjistili 10 přestupků. Na místě vyřešili 6 z nich a zbývající oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Také uložili a vybrali 2 kauce v celkové výši 19.000 Kč.

Chtěl ušetřit na dani z příjmu, teď může přijít o čas strávený na svobodě

Jeseničtí kriminalisté zahájili trestní stíhání 51letého muže z Jeseníku, kterého obvinili ze spáchání přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Kriminalisté jej viní z toho, že měl jako osoba podnikající ve stavebnictví zatajit ve zdaňovacím období roku 2018 a 2019 část svých skutečně dosažených příjmů, čímž si měl záměrně snížit svou daňovou povinnost. Kriminalisté shledali, že dané peníze měl směřovat na účty jiných osob. K jednomu z účtů měl mít však po celou dobu dispoziční právo a o nakládání s finančními prostředky na dalším kontě zase mohl rozhodovat.

Obviněný měl odklonit na jiné účty celkem přes 1, 8 milionu korun a neodvést tak z nich daň z příjmu ve výši přes 200 000 korun.

Trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákaz činnosti.

Kradl ve stodole, hrozí mu pobyt za mřížemi

Včerejšího dne sdělili policisté 55letému muži z Jesenicka podezření ze spáchání přečinu krádeže. Podezřívají jej z toho, že se měl vloupat do dřevěné stodoly v obci na Žulovsku, ze které odcizil mimo jiné horolezecký sedák, tlumič pádů a aku vrtačku. Svým jednáním měl způsobit škodu přes 10 000 korun. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Zdroj a foto: PČR