Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

S autem havarovala, nadýchala přes 3 promile

V pondělí 24. dubna okolo půl dvanácté dopoledne došlo v Jeseníku na ulici Bezručova k dopravní nehodě osobního motorového vozidla Škoda Fabia.

Dvaapadesátiletá řidička patrně po průjezdu levotočivé zatáčky nepřizpůsobila rychlost jízdy zejména svým schopnostem a levou přední částí auta najela na středový ostrůvek a poté zůstala s poškozeným vozidlem stát na silnici. Řidička se mimo jiné podrobila odborné dechové zkoušce, při které nadýchala přes tři promile. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění osob a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 40 000 korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Opatření Hranice

Po nějaké době opět policisté obsadili všechny hraniční přechody na Jesenicku – od Travné až po Zlaté Hory. Kontroly projíždějících vozidel a jejich posádek probíhaly v rámci bezpečnostního opatření pod názvem „Hranice“. Jeseničtí policisté ke spolupráci přizvali kolegy z celní správy a kolegy z druhé strany hranice. Z Klodzka přijeli příslušníci pohraniční stráže a policisté hned ze tří okresů (Klodzko, Zabkowice Slaskie a Nysa). Smíšené hlídky, do kterých byl vždy zařazen jak český, tak polský policista, zvládly během dne zkontrolovat více jak 400 vozidel přejíždějících státní hranici. Zastavili 33letého řidiče, který usedl za volat i přesto, že má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do listopadu 2024. Tím se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Dále zjistili 12 přestupků na úseku BESIP.

Kontroly vozidel nebyly jediným cílem tohoto opatření. Důležité je totiž prohlubovat spolupráci s polskými kolegy, navázat kontakty a předat si zkušenosti z obou stran hranice.

Naboural do domu

V sobotu 29. dubna dopoledne došlo v obci Lipová Lázně k dopravní nehodě osobního automobilu Audi A3. Podle prvotních informací nepřizpůsobil 22letý řidič rychlost jízdy zejména svým schopnostem, stavu a povaze vozovky, dostal smyk, přejel do protisměru a nakonec vyjel mimo komunikaci. Zde narazil nejprve do betonové skruže, dřevěného truhlíku a následně do domu. Řidič se podrobil mimo jiné i dechové zkoušce, při které nadýchal přes půl promile. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění osob a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 70 000 korun. 

Čelní střet vozidel se škodou za téměř půl milionu

Následující den krátce před 14. hodinou se bouralo na silnici mezi obcemi Lipová Lázně a Vápenná. Podle dosavadních informací se 29letý řidič vozidla Citroën Xsara patrně plně nevěnoval řízení, přejel do protisměru, kde se čelně střetl s osobním autem Ford Focus, za jehož volantem seděla 44letá řidička. Při dopravní nehodě utrpěl zranění jak řidič Citroënu, tak i jeho dva spolujezdci. Všichni tak skončili v rukou záchranářů, kteří je transportovali do jesenické nemocnice. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů odborná dechová zkouška, způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na téměř půl milionu korun.

Vozík se během jízdy odpojil a narazil do zaparkovaného auta

Jízda auta s přívěsným vozíkem neskončila včera večer pro 33letou řidičku jedoucí Zlatými Horami zrovna zdarem. Mladá řidička vozík k autu patrně nedostatečně připojila a ten se během jízdy samovolně odpojil. Svůj neřízený pohyb zakončil nárazem do zaparkovaného osobního auta Škoda Superb. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 200 000 korun, ke zranění osob nedošlo. Alkohol za volantem vyloučila provedená dechová zkouška. Policisté kvalifikovali dopravní nehodu jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který řidičce uložili pokutu příkazem na místě.

Zdroj a foto: PČR