Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Za týrání a nebezpečné vyhrožování až čtyři roky za mřížemi

Jeseničtí kriminalisté obvinili 52letého muže ze spáchání přečinů týrání osoby žijící ve společném obydlí a nebezpečného vyhrožování.

Kriminalisté jej viní z toho, že měl zhruba od poloviny roku 2020 do listopadu 2021 v místě společného obydlí v obci na Jesenicku téměř denně slovně napadat svoji o více jak deset let mladší družku, kterou měl nejenže vulgárně urážet, ale navíc ji měl vyhrožovat ublížením na zdraví a poškozením domácnosti. Ve většině případů muže rozlítilo to, že mu družka nechtěla poskytnout peníze, které měl dotyčný využívat převážně k nákupu alkoholu a jiných návykových látek. Svým naléháním ji měl partner nakonec vždy k vydání peněz donutit. Dále ji měl nejméně ve dvou případech fyzicky napadnout, a to z důvodu, že před ním uschovala alkoholické nápoje. Z obavy o svoje zdraví a život byla žena donucena během incidentů svůj dům několikrát opustit.

Nechvalné období měla vystřídat více jak roční etapa klidné domácnosti. Pokojný čas bohužel skončil poslední lednový víkend letošního roku. Muž měl nejprve pod vlivem alkoholu nevybíravým způsobem po své partnerce požadovat peníze, které mu nakonec ze strachu z eskalace jeho chování, vydala. Druhý den ji měl po vzájemné slovní rozepři fyzicky napadnout a poté dům na pár hodin opustit. Po svém návratu měl pokračovat v agresivním chování a slovních urážkách, a proto žena přivolala policisty. Ti muže nakonec zajistili a vyzvali jej k provedení dechové zkoušky, při které nadýchal přes 2, 5 promile. Současně jej vykázali ze společného obydlí.

Trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Při kontrole nadýchal okolo dvou promile

V sobotu 18. března v brzkých ranních hodinách kontrolovali policisté v Jeseníku na ulici osobní motorové vozidlo Škoda Octavia, za jehož volantem seděl 24letý řidič. Ten se mimo jiné podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty okolo 2 promile.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mladému řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Prodáváte věci přes inzerát? Dbejte zvýšené obezřetnosti

V minulém týdnu inzerovala 34letá žena z Jesenicka prostřednictvím sociální sítě prodej dětské zimní bundy za 300 korun. Na nabídku zareagovala neznámá osoba, která o zboží projevila zájem a navíc se inzerentce nabídla, že zařídí vše potřebné s přepravou zboží. Prodávající souhlasila a od zájemce obdržela odkaz na podvržené stránky přepravní společnosti. V nevědomosti na něj klikla, a jak už tomu v těchto případech bývá, vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě a vše potvrdila ověřovacím kódem. Záhy zjistila, že jí z konta zmizelo téměř 20 000 korun.

V pátek 17. března zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu. Podle trestního zákoníku hrozí pachateli v krajním případě až osmiletý pobyt za mřížemi.

O fenku se nestarali, ta nakonec uhynula

Kriminalisté územního odboru Jeseník obvinili 51letého muže a jeho o čtyři roky mladší  manželku ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.

Kriminalisté viní muže z toho, že začátkem loňského září po tom, co opustil společné bydliště v obci na Jesenicku, zde zanechal svou přibližně čtyřletou fenku křížence. Ta měla pobývat přivázaná na třímetrovém kovovém řetězu u dřevěné boudy za domem, bez možnosti volného pohybu. V rámci prověřování kriminalisté zjistili, že muž psa nedocházel kontrolovat, o kvalitu žití fenky a její zdravotní stav neměl neprojevovat žádný zájem. Přístup jeho manželky, která v domě i nadále bydlela, neměl být o moc lepší. Psovi měla postupně přestat dávat potravu a vodu a také mu neumožňovala volný pohyb. V důsledku dehydratace, výrazné vyhublosti a v kombinaci s nepříznivými klimatickými podmínkami, fenka krátce před loňskými Vánocemi uhynula. O skonu psa měla vědět žena, která však uhynulého tělo zvířete ponechala více jak měsíc ležet na řetězu u boudy. Kadáver psa nakonec nalezl až počátkem února pracovník Krajské veterinární správy.

Trestní stíhání obou obviněných probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí mimo jiné trest odnětí svobody až na šest měsíců.

Uvolněné kolo z náklaďáku se střetlo s protijedoucím autem

Ve středu 22. března krátce před 18. hodinou došlo mezi obcemi Široký Brod a Písečná k dopravní nehodě. V průběhu jízdy mělo dojít u nákladního automobilu k samovolnému uvolnění levého zadního kola, které odskočilo a střetlo se s protijedoucím vozidlem BMW. Ke zranění osob nedošlo a hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 150 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u 59letého řidiče nákladního vozu a 47letého řidiče osobního auta provedená dechová zkouška.

Policisté uložili řidiči nákladního auta pokutu příkazem na místě. 

Nepřizpůsobil rychlost jízdy a střetl se s protijedoucím autem

Ve čtvrtek 23. března dopoledne došlo mezi obcemi Černá Voda část Rokliny a Stará Červená Voda k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Osmadvacetiletý řidič vozidla Škoda Kodiaq nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do protisměru, kde se bočně střetl s automobilem Volkswagen Golf s přívěsný vozíkem, za jehož volantem seděl 69letý muž. Ke zranění osob nedošlo a alkohol za volantem vyloučila provedená dechová zkouška. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 170 000 korun.

Policisté kvalifikovali dopravní nehodu jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který uložili mladšímu z řidičů pokutu příkazem na místě. 

Mobil bez dozoru byl rázem fuč

Nevěnování pozornosti svým věcem se vymstilo 36leté ženě, která přišla o mobilní telefon za 20 000 korun. O víkendu zavítala na jednu z jesenických diskoték a během oddávání se tanci si nechala svůj mobil položený na stole. Po svém návratu zpět jej na původním místě už nenašla.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který hrozí podle trestní zákoníku trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

V podmínce, a přesto kradl

Ve středu 29. března krátce před 16. hodinou jsme přijali oznámení o krádeži zboží v jesenickém supermarketu. Čtyřiačtyřicetiletý muž si měl v prostoru prodejny uschovat pod oblečení několik plechovek piv za celkem 100 korun.

Takto měl projít bez zaplacení přes pokladní zónu, kde jej však zastavil člen ostrahy, který přivolal policisty. Ti zjistili, že dotyčný byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen k osmnácti měsíčnímu  podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do ledna 2026.

Ještě téhož dne mu sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Prodej bot ji přišel na 60 000 korun

Včerejšího dne se na policisty obrátila 41letá žena z Jesenicka, která v polovině týdne uveřejnila na inzertním portálu nabídku prodeje tanečních bot za necelých 400 korun. Na inzerát se zájmem zareagovala neznámá osoba, která požadovala zaslání bot skrze přepravní společnost. Na základě souhlasu obdržela prodávající odkaz na přepravce, na který klikla a poté vyplnila veškeré údaje k platební kartě a také přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Záhy obdržela informaci, že došlo k převodu několika desítek tisíc korun z jejího spořicího na běžný účet a také sdělení o použití platební karty. Podvedená žena nakonec zjistila, že jí několika transakcemi zmizelo z konta přes 60 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi.

Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.

Agresivní host nakonec skončil v policejní cele

V neděli 2. dubna po půl čtvrté ráno jsme přijali na linku 158 anonymní oznámení o fyzické potyčce několika osob před hotelem v obci na Jesenicku. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že po krátkém incidentu se jeden z aktérů přesunul dovnitř k baru. Patrně ve vzteku měl hodit sklenici piva na poličku s dalšími sklenicemi, a tím jich několik rozbít.

Muž s policisty nespolupracoval, odmítal prokázat svoji totožnost a choval se agresivně. Později ztotožněného 44letého muže proto policisté za použití donucovacích prostředků zpacifikovali a umístili do policejní cely. Při provedené dechové zkoušce nadýchal přes 1, 5 promile. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200 korun.

Policisté případ šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku, občanskému soužití i majetku.

Za krádež piva až tři roky za mřížemi

V pátek 31. března odpoledne jsme přijali oznámení o krádeži zboží v jesenickém supermarketu. Okolo půl čtvrté odpoledne si měl 44letý muž v prodejně uschovat za kalhoty láhev piva za 14 korun a bez zaplacení projít přes pokladny. Zde jej zastavil člen ostrahy, který přivolal strážníky Městské policie Jeseník. Z důvodu, že muž byl koncem minulého roku za obdobnou trestnou činnost odsouzen, si případ převzali policisté. Ti muži ještě téhož dne sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Zákaz, nezákaz, silnice brázdí dál

V pátek 31. března krátce před půl devátou večer zastavili policisté v Jeseníku na ulici Lipovská osobní automobil Škoda Fabia. Jednatřicetiletá řidička se mimo jiné podrobila i orientačnímu testu na drogy, který vyšel s pozitivním výsledkem na amfetamin/metamfetamin. Jak policisté zjistili, žena nemá za volantem co pohledávat, jelikož má platný zákaz řízení všech motorových vozidel až do února 2024.

Hned následující den odpoledne se situace víceméně opakovala. Tentokrát policisté kontrolovali mladou řidičku Fabie v obci Česká Ves. Opět se podrobila orientačnímu testu na drogy, který jí vyšel s pozitivním výsledkem na amfetamin/metamfetamin.

V obou případech se podrobila lékařskému vyšetření, během kterého jí byl odebrán biologický materiál.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě až dvouletý pobyt za mřížemi.

Obdaroval cizí lidi, nakonec jej okradli

Jeseničtí kriminalisté obvinili 43letou ženu a o více jak deset let staršího muže z Jeseníku ze spáchání přečinu krádeže ve formě spolupachatelství.

Večer před loňským Štědrým dnem měli na jesenickém autobusovém nádraží navázat kontakt s 32letým mužem. Toho měli požádat o cigaretu a nějaké drobné, čemuž mladý muž vyhověl. Poté všichni nastoupili do linkového autobusu a společně usedli na čtyřsedačku. Ještě v autobuse muž zjistil, že postrádá peněženku, kterou si uložil do kapsy bundy. Pojal podezření, že právě jeho dva spolucestující mohou mít krádež na svědomí. Z toho důvodu během jízdy kontaktoval policisty, kteří na příjezd autobusu čekali na jedné ze zastávek. Peněženku nakonec policisté našli volně odloženou na jednom ze sedadel.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že pár měl využít podnapilosti a nepozornosti vlídného muže a z kapsy jeho bundy mu měla právě žena peněženku odcizit. Poté ji měla předat svému parťákovi, který si s ní měl přesednout na krátkou chvíli na místo, na kterém ji policisté později nalezli.

Výsledkem lupu musel být povedený pár patrně zklamán, jelikož peněženka obsahovala pouze osobní doklady a několik slevových karet.

Oba obvinění byli v minulosti několikrát soudně trestáni, převáženě za majetkovou trestnou činnost. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Trestní stíhání probíhá na svobodě.

Uvěřila údajnému lékaři na misi, sama nakonec může skončit za mřížemi

Včerejšího dne si 54letá žena z Jesenicka vyslechla od kriminalistů územního odboru Jeseník podezření ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že podezřelá měla být v období od srpna do října loňského roku patrně nevědomky nápomocna dosud neznámému pachateli tím, že mu měla k jeho protiprávní činnosti poskytnout svůj bankovní účet.

Podvodník měl pod smyšlenou legendou finanční výpomoci vojákům na zahraničních misích vylákat od desítky žen napříč celou republikou finanční prostředky v celkové výši téměř půl milionu korun. Podvedené ženy poukázaly platby právě na konto podezřelé. Padesátnice měla poté finanční částky různé výše ze svého konta buďto vybrat a následně je vložit do bitcoinmatu nebo je měla převést na zahraniční účty. Svým nedbalostním jednáním měla umožnit zastřít původ finančních prostředků získaných trestnou činností ve výši takřka 300 000 korun.

V průběhu prověřování žena kriminalistům uvedla, že se měla sama stát obětí podvodu od údajného lékaře na misi v Sýrii. Tomu měla nejprve, po příslibem společné budoucnosti, zaslat neupřesněné finanční prostředky. Následně mu měla uvěřit, že peníze, které jí přicházejí na její konto, jsou finanční výpomoc od jeho kolegů. Dle svých slov je poté podle jeho instrukcí poukazovala na patřičná místa.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Kontrola cizinců na ubytovnách

Jeseničtí policisté ve spolupráci s kolegy z cizinecké policie uspořádali v úterý 4. dubna preventivně bezpečnostní opatření zaměřené na cizince. Kontroly byly směřovány do dvou ubytoven ve Zlatých Horách. Policisté měli za úkol ztotožnit všechny cizince, kteří jsou zde ubytováni, a prověřit zda mají správně vyřízena všechna povolení k pobytu na našem území. I přes menší jazykovou bariéru vše proběhlo v poklidné atmosféře a bez problémů.

Nedal přednost a naboural auto jedoucí po hlavní

V pondělí 17. dubna dopoledne došlo v Jeseníku v křižovatce ulic Jaroslava Ježka a Denisova k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel.

Podle zjištěných informací nedal 31letý řidič automobilu Škoda Octavia přednost v jízdě po hlavní komunikaci jedoucí 33leté řidičce vozu Renault Clio. V důsledku toho došlo k jejich střetu, který se obešel bez zranění. Alkohol i drogy za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška a orientační test na drogy. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 150 000 korun.

Policisté nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který řidiči uložili pokutu příkazem na místě.

Měl u sebe drogy, hrozí mu až dva roky za mřížemi

V úterý 18. dubna obvinili jeseničtí kriminalisté 26letého muže z Jeseníku ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

V červnu loňského roku jsme přijali oznámení, že by se měl na silnici v obci Vápenná nebezpečně pohybovat cyklista, který ohrožuje nejen svůj života a zdraví, ale i bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté na místě spatřili právě dotyčného, nepředvídatelně se chovajícího mladíka, který měl vstupovat do vozovky. Po výzvě, aby zanechal svého jednání, se měl začít chovat agresivně. Policisté jej za použití donucovacích prostředků zpacifikovali a během prohlídky u něj nalezli dva plastové uzavíratelné sáčky obsahující bílou krystalickou látku a několik takzvaných tripů. Muž se podrobil orientačnímu testu na drogy, který u něj vyšel s pozitivním výsledkem na amfetamin a kokain. Po provedených úkonech jej policisté eskortovali na protialkoholní záchytnou stanici.

Odborné zkoumání prokázalo, že většina ze zajištěných věcí obsahuje psychotropní látky, zařazené do seznamu návykových látek.

Z důvodu, že u sebe mladý muž neoprávněně přechovával pro vlastní potřebu psychotropní látky, a to v množství větším než malém, mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí za výše zmíněný přečin mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Nesmířil se s rozchodem

Jeseničtí kriminalisté obvinili 29letého muže z Javornicka ze spáchání přečinů nebezpečného pronásledování, nebezpečného vyhrožování, poškození cizí věci, výtržnictví a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací.

Mladý muž se patrně nedokázal vyrovnat s ukončeným vztahem a nejméně od srpna loňského roku do poloviny letošního února měl  ztrpčovat život své bývalé 38leté přítelkyni. Ženu měl v různou denní i noční dobu osobně i prostřednictvím mobilní komunikace obtěžovat, pronásledovat a také ji fyzicky napadat. Její osobní blízkost měl vyhledávat i v místě jejího zaměstnání. Ženu měl opakovaně hrubě a vulgárně urážet, vyhrožovat jí ublížením na zdraví a škodou na majetku.

V průběhu navazování nevyžádaného kontaktu měl svojí expřítelkyni v několika případech poškodit automobil, na kterém měl způsobit úderem pěstí deformace na karoserii či jiných částí vozidla.

Podle zjištění kriminalistů si měl z rozbitého mobilního telefonu bývalé přítelkyně opatřit hardwarové vybavení, a tím si sjednat neoprávněný přístup k jejímu softwaru a aplikacím. Následně měl získané soukromé informace ženy sdílet bez jejího vědomí s jinými osobami.

Začátkem dubna měl ženu kontaktovat v místě jejího bydliště, kde měl vulgárně urážet nejen ji, ale i její rodinné příslušníky. Dotyčným měl navíc vyhrožovat i usmrcením.

Obviněný muž má na kontě bohatou trestní minulost. Mimo jiné byl několikrát odsouzen za trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví.

Aktuálně vedené trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži v krajním případě až tři roky za mřížemi.

Zdroj a foto: PČR