Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Okresní dopravně bezpečnostní akce

Přes uplynulý víkend jeseničtí policisté uskutečnili dopravně bezpečnostní akci na Jesenicku. Při ní zkontrolovali téměř stovku vozidel. Zjistili dvaadvacet dopravních přestupků a osmnáct z nich vyřešili příkazem na místě. Od řidičů vybrali bezmála deset tisíc korun. Pod vlivem alkoholu, ani pod vlivem jiné návykové látky nikoho nepřistihli.

Boural a měl pozitivní orientační test na drogy

V pátek 3. března okolo 8. hodiny ranní došlo mezi obcemi Mikulovice a Terezín k dopravní nehodě nákladního vozidla značky Renault Master. Podle prvotních informací nepřizpůsobil 47letý řidič rychlost jízdy stavu vozovky a při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal smyk, po kterém přejel do protisměru a nakonec jízdu zakončil v příkopu. Alkohol za volantem u něj vyloučila provedená dechová zkouška, avšak orientačním test na drogy u něj vyšel s pozitivním výsledkem na amfetaminy, opiáty a kokain. Následně se podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Během dopravní nehody nedošlo k žádnému zranění a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 20 000 korun. Dopravní nehoda zůstává i nadále v šetření policistů. 

Kradli naftu, teď jim hrozí vězení

Během uplynulého víkendu sdělili jeseničtí kriminalisté dvěma mladíkům ve věku 19 a 23 let podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. V noci z pondělí na úterý 28. února měli společně ještě s další mladistvou osobou na volně přístupném parkovišti u skladu jesenické stavební firmy poškodit plastovou palivovou nádrž nákladního automobilu, ze které měli odčerpat 40 litrů nafty za zhruba 1 500 korun. Poškozením nádrže měli navíc způsobit škodu za 20 000 korun.

Staršímu z mužů hrozí s ohledem na jeho trestní minulost trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. Druhý může skončit za mřížemi až na dvě léta.

Nedala přednost v jízdě

V úterý 7. března krátce před 8. hodinou ranní došlo v Jeseníku na křižovatce ulic Dukelská a Fučíkova k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Šestačtyřicetiletá řidička automobilu Mitsubishi, jedoucí po vedlejší komunikaci, nedala přednost v jízdě vozidlu Škoda Citigo, v důsledku čehož došlo k jejich střetu. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 120 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila provedená dechová zkouška. Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který uložili řidičce pokutu příkazem na místě.

Nedal přednost autobusu

V pátek 10. března dopoledne došlo v Jeseníku v křižovatce ulic Lipovská a Fučíkova k dopravní nehodě osobního vozidla Škoda Octavia a autobusu. Čtyřiasedmdesátiletý řidič automobilu nedal přednost v jízdě po hlavní komunikaci jedoucímu autobusu a došlo k jejich střetu. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn, alkohol za volantem vyloučila odborná dechová zkouška a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 100 000 korun.

Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který uložili řidiči pokutu příkazem na místě.

Prodávala oblečení, přišla o více jak 50 000 korun

Neúspěšně skončil pro 49letou ženu z Jeseníku prodej oblečení přes internetový bazar. Na její nabídku zareagovala jí neznámá osoba, která ji oslovila prostřednictví emailu. Jeho součástí byl i přiložený odkaz, který měl sloužit k příjmu finančních prostředků za prodávané zboží. Důvěřivá žena na něj klikla a po přesměrování vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě a vše potvrdila ověřovacím kódem. Podvodník si dosud neznámým způsobem zajistil ovládání jejího účtu, na kterém provedl několik transakcí. Oklamaná žena nakonec zjistila, že jí z konta odčerpal téměř 55 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a také podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až čtyři roky za mřížemi.

Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz, který by měl sloužit k příjmu platby za nabízené zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto na ně neklikejte a už vůbec do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.

Dohnalo ji svědomí?

Kriminalisté územního odboru Jeseník sdělili 31leté ženě z Jesenicka podezření ze spáchání přečinu křivého obvinění.

Mladá žena policistům koncem února oznámila, že ji měl její o dva roky starší partner v místě jejich bydliště dlouhodobě a každodenně slovně i fyzicky napadat. Po incidentech, během kterých ji měl kopat a bít pěstmi, jí po celém těle vznikaly hematomy. Současně policistům sdělila, že některým  útokům měly být přítomny i jejich děti. V jednom případě měla být dokonce ze strany svého druha nucena k užití pervitinu.

Jen pár dnů nato stála žena opět před policisty, ovšem s naprosto odlišným tvrzením. Takřka vše, co měla ve své prvotní výpovědi uvést, si měla vymyslet. Za lží měla stát pomsta partnerovi za to, že měl rozbít společné zařízení bytu. Podle svých slov měla udání realizovat s představou, že partner skončí za mřížemi. O svobodu nakonec může díky svému neuváženému jednáním přijít ona sama. Podle trestního zákoníku jí hrozí až tři roky za mřížemi.

Nehoda se obešla bez zranění

Ve středu 16. března krátce po osmé hodině ranní došlo v obci Česká Ves k dopravní nehodě osobního vozidla s nákladním autem. Policisté zjistili, že 20letý řidič automobilu Škoda Octavia nedal při průjezdu křižovatkou ulic Hrubínova a Jesenická přednost v jízdě Avii, jedoucímu po hlavní komunikaci, za jejímž volantem seděl 30letý muž. V důsledku toho došlo ke srážce, která se však obešla bez zranění. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 150 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. Za dopravní nehodu uložili policisté řidiči osobáku pokutu příkazem na místě.

Zdroj a foto: PČR