Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Boural, orientační test na drogy měl pozitivní

Dne 23.ledna, krátce před 17. hodinou vyjížděli dopravní policisté do obce Velká Kraš na Jesenicku.

Dvaačtyřicetiletý řidič automobilu Škoda Octavia patrně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a povětrnostním podmínkám a na rovném úseku přejel do protisměru, kde narazil do zaparkovaného vozidla Dacia. Alkohol za volantem u něj vyloučila dechová zkouška, nicméně orientační test na drogy vyšel s pozitivní výsledkem na přítomnost THC. Lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu se odmítl podrobit. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění žádné osoby a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na necelých 200 000 korun. Dopravní nehoda zůstává i nadále v šetření policistů.

Neplatil výživné, teď mu hrozí až dva roky za mřížemi

V sobotu 28. ledna sdělili jeseničtí policisté 63letému muži podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy. Dotyčný si po dobu zhruba čtyř let neměl řádně a včas plnit svoji vyživovací povinnost vůči svému synovi a na alimentech tak dluží téměř 120 000 korun.

V případě prokázání viny a odsouzení může strávit až dva roky za mřížemi.

Chtěl prodat kávovar, místo toho přišel o téměř 40 000 korun

Pětapadesátiletý muž z Jesenicka nabízel prostřednictvím inzertního portálu prodej kávovaru za 2 500 korun. Na inzerát zareagoval ve čtvrtek 26. ledna zájemce, který se nabídl se zajištěním dopravy prodávaného zboží. Inzerent s návrhem souhlasil, načež od kupujícího obdržel odkaz na stránky údajné přepravní společnosti. Po odkliknutí zde vyplnil veškeré údaje ke své platební kartě. Záhy nato zjistil, že místo očekávaného příjmu mu z konta zmizelo téměř 40 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu. Pachateli tak hrozí mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Policisté apelují na občany, kteří prodávají zboží na inzertních portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě, či internetovému bankovnictví.

Za nehodou stojí nedání přednosti

V pátek 27. ledna krátce před 10. hodinou dopoledne došlo k dopravní nehodě v křižovatce v obci Bílý Potok.

Policisté zjistili, že 50letý řidič vozidla Ford Transit nedal přednost v jízdě osobnímu vozidlu Peugeot, jedoucímu po hlavní pozemní komunikaci, za jehož volantem seděl 32letý muž. V důsledku toho došlo ke kolizi vozidel, která se však obešla bez zranění. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 100 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená odborná dechová zkouška. Dopravní nehodu policisté kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který uložili staršímu z řidičů pokutu příkazem na místě.

Plně naložený náklaďák se převrátil z prudkého svahu

V pátek 3. února dopoledne došlo na lesní komunikaci v katastru obce Česká Ves k dopravní nehodě nákladního vozidla s návěsem převážejícím dřevní hmotu. Při průjezdu zatáčkou se dostal návěs pravými zadními koly na zasněženém povrchu mimo vozovku, v důsledku čehož se celé vozidlo převrátilo z prudkého svahu a zastavilo se o vzrostlé stromy. Pětačtyřicetiletý řidič vyšel z dopravní nehody jen s drobnými oděrkami. Alkohol za volantem u něj vyloučila provedená dechová zkouška. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Policisté dopravní nehodu, kvalifikovanou jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, vyřídili pokutou příkazem na místě. 

Zlákala ji falešná nabídka do kryptoměny

Příběhu o výhodné investici do kryptoměn uvěřila 23letá žena z obce na Jesenicku. Na základě obdrženého emailu, ve kterém ji podvodník mimo jiné nabízel prověřené investování, mu předala veškeré údaje ke své platební kartě. Díky tomu mu nevědomky umožnila plné disponování s jejím bankovním účtem. Během posledních měsíců loňského roku tak došlo bez jejího vědomí k několika bankovním transakcím, během kterých jí z konta zmizelo 100 000 korun.

Žena se na policisty obrátila v neděli 5. února a ti na základě jejího oznámení zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné.

Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi do kryptoměny, často s příslibem velkého výnosu.

Za jízdu pod vlivem alkoholu až rok za mřížemi

V úterý 7. února ráno kontrolovala policejní hlídka v Adolfovicích osobní motorové vozidlo značky Škoda. Za volantem sedící 36letý řidič se mimo jiné podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes 1,5 promile. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a současně mu zakázali další jízdu.

Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který řidiči hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Po obvinění putoval rovnou za mříže

Jeseničtí kriminalisté obvinili 41letého muže ze Zlatohorska ze spáchání zločinu loupeže a přečinu krádeže, za což mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí v krajním případě až desetiletý pobyt za mřížemi.

Viní jej z toho, že v úterý 7. února v dopoledních hodinách měl v centru Jeseníku během chůze po ulici pronásledovat a pokřikovat na o více jak patnáct let staršího muže. V momentě, kdy seniora došel, měl po něm nevybíravým způsobem požadovat peníze, což doplnil i fyzickým napadením, během kterého se měl muže snažit udeřit pěstí do obličeje. Napadený se však ubránil a po vzájemné strkanici, která skončila ve chvíli, když kolem nich procházely další osoby, se před útočníkem ukryl v nedalekém zdravotnickém zařízení.

Po neúspěšném pokusu o získání majetkového prospěchu se agresor přesunul do jesenického obchodního domu, ve kterém se měl nejenže chovat nevhodně k obsluze, ale také i plivat na podlahu. K incidentu byli přivoláni policisté, kteří dotyčného zpacifikovali za použití donucovacích prostředků. Poté v jeho batohu nalezli dvacet čokolád, necelou desítku bonboniér a jednu tlačenku. Zboží, za téměř 2 000 korun, měl muž odcizit na prodejně, uschovat do batohu a takto jej pronést přes pokladní zónu, aniž by za něj zaplatil. Policisté navíc zjistili, že zadrženého na sklonku minulého roku odsoudil Obvodní soud pro Prahu 5 mimo jiné za majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání tří let. Výkon trestu však nenastoupil, a proto jej kriminalisté ihned po provedených úkonech eskortovali za mříže.

Pozor na podvodné SMS

Včera večer obdržel 29letý muž z Jeseníku SMS zprávu s tím, že má nárok na získání příspěvku na bydlení s úsporným energetickým tarifem. Součástí zprávy byl i odkaz na podvržené webové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Mladý muž na něj kliknul a poté vyplnil přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví, s následným potvrzením přihlášení. Po chvíli se přes mobilní telefon přihlásil do svého internetového bankovnictví, ve kterém zjistil, že je zde evidována odchozí platba ve výši téměř 50 000 korun, kterou však sám nezadával.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník mimo jiné ukládá trest odnětí svobody až na dvě léta.

Apelujeme na občany, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy, a v žádném případě nevyplňovali či nesdělovali údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví!

Nedal přednost, škoda přes půl milionu

V pondělí 13. února krátce před 21. hodinou došlo na jedné z křižovatek v obci Písečná k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Podle zjištěných informací vjel 25letý řidič automobilu Ford Galaxy do křižovatky, ve které nedal přednost v jízdě zprava jedoucímu vozidlu Toyota Rav, za jehož volantem seděl 22letý řidič. V důsledku toho došlo ke srážce obou automobilů, během níž vznikla škoda v předběžné výši přes půl milionu korun. Ke zranění osob nedošlo a alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška.

Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který staršímu z řidičů uložili pokutu příkazem na místě.

Za distribuci pervitinu ženě hrozí až 10 let

Jeseničtí kriminalisté tento týden obvinili 45letou ženu z Jeseníka ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Žena je obviněná, že od září 2022 do ledna 2023 nejméně dvěma osobám opakovaně prodala metamfetamin tzv. pervitin, který si neoprávněně opatřila. Protiprávního jednání se dopustila i přesto, že v roce 2021 byla Okresním soudem v Jeseníku za takový čin odsouzena. Žena je stíhaná na svobodě a za spáchaný zločin ji hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.

Převrácený náklaďák, škoda za 3 miliony

V pátek 17. února před osmou hodinou ráno došlo na silnici mezi obcemi Vlčice a Uhelná k dopravní nehodě nákladního automobilu MAN s návěsem. Podle zjištěných informací vjel 63letý řidič nákladního auto vpravo na nezpevněnou krajnici a s vozem se převrátil do příkopu. Ke zranění osob nedošlo, nicméně způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Řidič se podrobil odborné dechové zkoušce a také orientačnímu vyšetření na drogy, vše s negativním výsledkem. Policisté kvalifikovali dopravní nehodu jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který uložili řidiči pokutu příkazem na místě.

Zdroj a foto: PČR