Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Během minulého týdne odchytili policisté na Jesenicku 15 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Jednu z řidiček ovlivněnou amfetaminem a marihuanou hned dva dny po sobě. Další dva řidiči odmítli s policisty úplně spolupracovat a odmítli jak dechovou zkoušku, tak test na drogy.

Tuto smutnou statistiku začala v pondělí 52letá žena, kterou policisté zastavili v Žulové. Po poledni nadýchala 1,42 ‰ alkoholu. To však nebyla nejvyšší naměřená hladina alkoholu v tomto týdnu. V neděli policisté narazili na 31letého řidiče, kterému naměřili 2,66 ‰ alkoholu. Koktej všeho možného si pak ve stejný den „dopřál“ 20letý mladík. Ten měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol s hodnotou 1,56 ‰ alkoholu a také test na drogy, kdy test vyšel pozitivně na amfetamin/metamfetamin, opiáty a také kokain.

Dalších 11 řidičů usedlo za volant pod vlivem drog. Nejčastěji se vyskytovaly amfetaminy/metamfetaminy. Dva řidiči, kteří odmítli spolupracovat a nepodrobili se žádné zkoušce, si možná myslí, že na to vyzráli, ale to se mýlí. V přestupkovém řízení jim hrozí trest – zákaz řízení od 1 roku až do 2 let a také peněžitá sankce ve výši 25.000 – 50.000 Kč.

Vy, vzorní řidič, proto buďte na silnicích vždy opatrní. Nikdy nevíte, na koho při jízdě narazíte.

Jedna chtěla prodat brusle, druhá investovat

Další dvě ženy z Olomoucka tento týden naletěly podvodníkům na internetu a přišly o téměř 400 tisíc korun.

V prvním případě 37letá žena prodávala na internetu dětské lední brusle. V neděli 15. ledna se jí ozval zájemce, který z ní nejprve vylákal její e-mail a telefonní číslo. Následně ženě poslal odkaz na přepravní společnost, která měla zajistit přepravu a platbu. Jednalo se však o podvržený odkaz, na který žena klikla a vyplnila údaje z platební karty. Místo očekávaných peněz jí však z účtu pachatel odčerpal 60 tisíc korun. Brzy nato ji kontaktovala její banka s tím, že na jejím účtu probíhají podezřelé platby a účet i kartu ji zablokovala.

V druhém případě 75letá žena na svém telefonu klikla na reklamu týkající se investování do akcií společnosti ČEZ. Nato jí zavolal neznámý muž a sdělil ženě základní informace k investici s tím, že jí bude kontaktovat jeho kolega. Ten jí posléze zavolal a opětovně jí vysvětli systém investování. Nato žena obdržela na e-mail zprávu s odkazem na stažení a instalaci programu TeamViewer pro vzdálený přístup. Seniorka na odkaz klikla a postupovala přesně podle pokynů „poradce“. Ten jí dále instruoval, aby se přihlásila i do svého internetového bankovnictví. Dále se vyptával ženy, zdali má více bankovních účtů. Ta mu odpověděla, že má ještě druhý účet v jiné bance. Muž nezahálel a přesvědčil ji, aby peníze převedla z obou účtů na jeden. Zdůvodnil to výhodnějším kurzem dané banky. Žena poslechla a převedla peníze na jeden účet. Poté ji „poradce“ instruoval, aby se přes internetové bankovnictví k danému účtu přihlásila, a on vše ostatní kolem nákupu akcií zařídí. Žena muži věřila, ale brzy zjistila, že ji podvedl. Z bankovního účtu seniorce zmizely všechny peníze, podvodník ji připravil o více jak 320 tisíc korun.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a v prvním případě i o přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Opětovně lidem připomínáme, aby byli opatrní při obchodování na internetu. Nikdy se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zaslané odkazy od neznámých osob. Zpravidla budete přesměrováni na falešné stránky, které z Vás vylákají přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví nebo platební kartě.

Pokud se rozhodnete zhodnotit své úspory, přistupujte k investicím s vysokou mírou obezřetnosti. Nedejte na lákavé reklamy o výhodném zúročení finančních prostředků. Nikdy neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači či telefonu osobě, kterou neznáte a v žádném případě takovým osobám nesdělujte své osobní údaje a informace k internetovému bankovnictví.

Špatné odbočení přišlo na statisíce

Škodu za 371 tisíc korun si vyžádala dopravní nehoda nákladního vozidla, které včera před polednem poškodilo budovu mateřské školky na ulici Nádražní ve Zlatých Horách. Čtyřiašedesátiletý řidič nákladní soupravy při hledání firmy chybně odbočil z hlavní silnice do ulice Jesenické nábřeží. Přitom nerespektoval dopravní značku B13 (zákaz vjezdu vozidel přesahující vyznačenou mez). Když si řidič svůj omyl uvědomil, začal z boční ulice vyjíždět zpět na hlavní komunikaci. Přitom nedbal zvýšené opatrnosti a narazil do budovy mateřské školky a následně do kovového zábradlí. Zároveň si poškodil palivovou nádrž a došlo k částečnému úniku paliva na komunikaci. Z důvodu závady na palivové nádrži policisté řidiči zadrželi osvědčení o registraci vozidla a za dopravní přestupek mu udělili pokutu. Ke zranění osob nedošlo a řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

Opilý řidiči na Jesenicku

Dva opilé řidiče včera přistihli policisté na Jesenicku.

Nejprve před polednem si dopravní policisté všimli zasněženého vozidla VW Passat projíždějící městem Jeseník, kdy sníh řidiči částečně zabraňoval ve výhledu vpřed a do stran. Za volantem seděl 60letý řidič, kterého policisté při dopravní kontrole podrobili dechové zkoušce na alkohol. Muž při ní nadýchal 2,39 a 2,50 promile alkoholu.

Druhého řidiče pod vlivem alkoholu policisté přistihli v jedenáct večer v obci Mikulovice. Řidič vozidla BMW při dopravní kontrole nadýchal 1,59 a 1,70 promile alkoholu.

V obou případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za které mužům hrozí tresty odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Jednu kolizi odvrátil, druhé se nevyhnul

V neděli 22. ledna po 13. hodině došlo v obci Lipová Lázně k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Podle prvotních informací nedodržel 40letý řidič vozidla Ford S-Max bezpečnou vzdálenost za odbočujícím automobilem a ve snaze vyhnout se kolizi strhnul řízení do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozem Ford Focus. Ke zranění osob nedošlo, alkohol za volantem u obou řidičů vyloučila odborná dechová zkouška. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 350 000 korun. Dopravní nehodu policisté kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který řidiči uložili pokutu příkazem na místě.

Zdroj a foto: PČR