Okresní lumpárny uplynulých dní

Náplně do tiskárny nedorazily

Včera se na policisty ve Zlatých Horách obrátil zaměstnanec místní organizace s tím, že se zřejmě stali obětí podvodu. Oznamovatel uvedl, že v polovině listopadu loňského roku na jednom e-shopu objednal čtyři originální barevné tonery do tiskárny. Od prodejce dostal zálohovou fakturu na téměř 15 tisíc korun, kterou uhradil. Zboží kupujícímu ale nepřišlo a na opakované pokusy o kontakt k řešení věci přestal prodejce reagovat a stal se nekontaktní. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Z diskotéky odešel bez bundy a peněženky

V sobotu 14. ledna okolo 3. hodiny ranní odcizil dosud neznámý pachatel v prostorách jesenické diskotéky volně odloženou bundu, ve které měl její majitel mimo jiné uschovanou peněženku s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí. Způsobenou škodu si předběžně vyčíslil na téměř 30 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Do domu si přišel pro uzenou krkovici

Včerejšího dne se na jesenické policisty obrátil 48letý muž s oznámením, že mu byla v poslední den loňského roku odcizena uzená krkovice. Dosud neznámý pachatel měl daného dne dopoledne vstoupit přes neoplocený pozemek do neuzamčeného rodinného domu v obci na Jesenicku, a z chodby odcizit 1, 5 kila zavěšeného uzeného masa. Způsobenou škodu si majitel předběžně vyčíslil na 300 korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na dvě léta.

Za volantem s 1, 5 promile

V pondělí 9. ledna okolo půl jedné odpoledne kontrolovali policisté osobní motorové vozidlo značky Toyota, které projíždělo obcí Žulová. Dvaapadesátiletá řidička se mimo jiné podrobila odborné dechové zkoušce, při které nadýchala téměř 1, 5 promile. Následně se podrobila odbornému lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Současně jí policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Případ nyní prověřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Kontroly chat na Zlatohorsku

Dnes, 6. ledna, policisté vyrazili na další kontroly chat a chalup. Tentokrát zamířili na Zlatohorsko, do Horního a Dolního Údolí. V rámci preventivně bezpečnostní akce, která probíhá v podzimních a zimních měsících, zjišťovali správnost zajištění rekreačních objektů, a zda se do nich nevloupal nějaký zloděj. U navštívených objektů policisté zanechali majitelům lístky s přesným datem kontroly. Všechny chaty a chalupy, které během tohoto dne policisté navštívili, byly v pořádku, bez narušení.

Prodej monitoru jej přišel draho

Jeseničtí policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V pátek 6. ledna se na policisty obrátil 57letý muž z Jeseníku, který se při prodeji zboží na inzertním portále nechal oklamat podvodníkem. Téhož dne jej prostřednictvím aplikace určené k bezplatnému zasílání zpráv kontaktovala osoba, která projevila zájem o nabízený počítačový monitor. Současně se kupující nabídl se zajištěním dopravy přes přepravním společnost. Vzápětí zaslal inzerentovi odkaz na podvržené stránky přepravce, na kterých prodávající zadal veškeré údaje k platební kartě. Krátce nato zjistil, že mu z konta zmizelo v několika transakcích přes 20 000 korun.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta.

Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě, či internetovému bankovnictví.

Zdroj a foto: PČR