Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Seniorka chtěla zhodnotit peníze, nakonec přišla o desetitisíce

Ve čtvrtek 8. prosince se na policisty Obvodního oddělení Jeseník obrátila 78letá žena z Jesenicka s tím, že uvěřila internetovým podvodníkům, kteří ji připravili o nemalé peníze.

Začátkem října ji na internetu zaujala reklama ohledně možnosti investic. Na příslušné webové stránce vyplnila kontaktní dotazník. Vzápětí přijala email, ve kterém se dočetla, že pro zahájení obchodování musí zaplatit vstupní platbu ve výši přes 6 000 korun. Žena zaplatila a záhy nato přijala telefonát od cizího muže, který jí vysvětlil, že se jedná o zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím nákupu s následným přeprodejem valut na burze.

Na základě dalších požadavků si žena do svého počítače nainstalovala software pro vzdálenou správu. Volající ji nabádal k investicím, načež mu sdělila, že si vše rozmyslela a investovat raději nebude. Současně jej požádala o vyplacení investovaných peněz, včetně údajného zisku, na svůj běžný bankovní účet. V tomto týdnu ji telefonicky kontaktovala žena, která se jí představila jako pracovnice finančního oddělení dané investiční společnosti. Nabídla se jí, že jí pomůže s výplatou požadovaných financí. Po ovládnutí ženina počítače, přes program sloužící ke vzdálenému přístupu, využila volající aktuálního přihlášení ženy do internetového bankovnictví. Bez jejího vědomí jí z účtu odčerpala několik desítek tisíc korun. Podvedená žena jí bohužel transakce schválila potvrzovacími SMS kódy. Celkově tak přišla o téměř 80 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachatelům odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné.

Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi, často s příslibem velkého výnosu.

Za volantem s více jak dvěma promile

Jeseničtí policisté kontrolovali dvě hodiny po sobotní půlnoci v centru Jeseníku osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, za jehož volantem seděl 31letý řidič. Během silniční kontroly se mimo jiné podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty přes dvě promile. Policisté mu zakázali další jízdu a rovněž mu zadrželi řidičský průkaz.

Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který řidiči hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Drogy ji mohou připravit až o pět let svobody

Začátkem týdne obvinili jeseničtí kriminalisté 42letou ženu z Jesenicka ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Ženu viní z toho, že si měla nejméně od letošního října do svého zadržení, které proběhlo na základě předchozího souhlasu státního zástupce v neděli 11. prosince, neoprávněně a opakovaně obstarávat pervitin, který nejenže sama užívala, ale také jej distribuovala dalším osobám na různých místech jesenického okresu.

V době svého zadržení u sebe měla více jak 15 gramů krystalické látky, u které orientační detekce odhalila přítomnost metamfetaminu.

Kriminalisté dali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněné do vazby, který soud akceptoval. Trestní stíhání probíhá vazebně. Obviněné ženě, která již byla v minulosti opakovaně soudně potrestaná za drogovou trestnou činnost, hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Další úspěšný zásah jesenických kriminalistů na drogové scéně

Jeseničtí kriminalisté zahájili trestní stíhání 38letého muže z Jesenicka a obvinili jej ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Viní jej z toho, že si měl nejméně od letošního září do prosince několikrát neoprávněně vyrobit pervitin, který využil jak pro svoji potřebu, tak jej měl distribuovat i dalším osobám v rámci okresu Jeseník. Dále měl také na různých místech Jesenicka přechovávat předměty a chemikálie potřebné k výrobě pervitinu.

Klec spadla začátkem tohoto týdne, kdy jej kriminalisté na základě předchozího souhlasu státního zástupce zadrželi. Krátce nato zajistili i předměty a chemikálie sloužící k výrobě drog, které měl obviněný uschovány u rodinných příslušníků.

Zadržený muž, který byl v minulosti již několikrát soudně trestán, převážně za drogovou trestnou činnost, se ke svému obvinění v plném rozsahu doznal. Kriminalisté dali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Z důvodu, že byl obviněný aktuálně v podmínce za spáchání dřívější drogové trestné činnosti, jej soud poslal rovnou do výkonu trestu odnětí svobody. Zde si má odpykat 18 měsíců nepodmíněně. 

Mladík nezvládl jízdu na zledovatělé vozovce

Ve středu 14. prosince krátce po půlnoci vyjížděli policisté k dopravní nehodě, ke které došlo na ulici Míru v Javorníku.

Podle prvotních informací měl 22letý řidič automobilu VW Passat při průjezdu křižovatkou sešlápnout plynový pedál, aby vozidlo projelo křižovatku takzvaným driftem. Na zledovatělé vozovce však dostal smyk a zadní částí narazil do zaparkovaného vozidla Ford Fusion. Mladý řidič se podrobil dechové zkoušce i orientační zkoušce na drogy, vše s negativním výsledkem.

Spolu s řidičem cestovali ve voze ještě další dvě osoby. Během dopravní nehody nedošlo k žádnému zranění a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 100 000 korun.

Dopravní nehodou se policisté i nadále zabývají. 

Chvíle nepozornosti a auta byla v sobě

V pátek 16. prosince krátce po 14. hodině vyjížděli policisté k dopravní nehodě v obci Písečná. Podle prvotních informací 24letý řidič osobního motorového vozidla Land Rover se patrně plně nevěnoval řízení a nedodržel bezpečnou vzdálenost za před ním zastavujícím vozidlem. Na poslední chvíli situaci řešil úhybným manévrem do protisměru, kde se čelně střetl s automobilem značky Citroën. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění osob, způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena přes 200 000 korun. Alkohol i drogy za volantem vyloučila u řidičů dechová zkouška a orientační vyšetření na drogy. Dopravní nehodovou se policisté i nadále zabývají.

Mladík nezvládl řízení na zasněžené vozovce

Včerejšího dne krátce před 8. hodinou ranní vyjížděli policisté k dopravní nehodě nákladního vozidla, ke které došlo v obci Lipová Lázně.

Osmnáctiletý řidič nákladního automobilu Fiat Ducato při průjezdu pravotočivé zatáčky patrně nepřizpůsobil rychlost jízdy aktuálnímu stavu pozemní komunikace a povětrnostním podmínkám, dostal smyk a s vozidlem sjel mimo komunikaci, kde narazil do plotu a lávky. Na místě zasahující jeseničtí hasiči automobil vyprostili za pomocí jeřábu. Ke zranění osob nedošlo, způsobená hmotná škoda byla vyčíslena přes 150 000 korun. Alkohol za volantem vyloučila odborná dechová zkouška.

Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který mladému řidiči uložili pokutu. 

Není všechno zlato co se třpytí

Jedenašedesátiletá žena z Jesenicka se rozhodla investovat a zhodnotit tak své úspory. Zareagovala na internetovou reklamu vybízející k výhodné investici. Záhy se jí ozval investiční poradce, který ji přesvědčil, aby si do svého počítače nainstalovala software pro vzdálený přístup. Pod záminkou investování od ženy postupně vylákal bezmála 500 tisíc korun. Když s ní později přestal zcela komunikovat, pochopila, že se stala obětí podvodníka a obrátila se na policii.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací, za které lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Zvažujete-li zhodnocení svých úspor díky investicím, buďte velmi obezřetní. Jak nenaletět podvodníkovi?

  • Dávejte si pozor na reklamy slibující až podezřele vysoké zisky. Podvodníci si platí reklamní kampaně s odkazy na svoje podvodné stránky. Reklamy se tak mohou objevit i na prověřených webech.

  • Než se rozhodnete investovat, zjistěte si, jak fungují burzy a různé investiční platformy.

  • Ověřte si věrohodnost investičního poradce. Nespoléhejte jen na internetové recenze, protože je může napsat kdokoli, tzn. i podvodník.

  • Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, tabletu nebo mobilního telefonu.

  • Chraňte své osobní údaje, přístupové údaje do internetového bankovnictví a údaje z platebních karet.

Zdroj a foto: PČR, autor: vlk