Okresní karamboly a lumpárny uplynulých dní

Z diskotéky putoval rovnou na záchytku

V pátek 18. listopadu krátce před půlnocí jsme na linku 158 přijali oznámení o nevhodně se chovajícím muži, který měl napadat návštěvníky jesenické diskotéky.

Policisté na místě zajistili 29letého muže, který měl obtěžovat hosty, verbálně napadat ostrahu podniku a se zakročujícími policisty odmítal spolupracovat. Muž se nakonec podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal téměř 3 promile. Policisté jej po provedených úkonech eskortovali na protialkoholní záchytnou stanici. Případ je kvalifikován jako přestupek proti občanskému soužití.

Svobody si moc neužil

Jeseničtí kriminalisté sdělili 35letému recidivistovi z Bruntálska ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.

Podezřelý muž se měl v polovině listopadu během dvou dnů násilně vloupat do dvou chat ve Zlatých Horách, ze kterých měl odcizit zejména potraviny a alkohol. Svým jednáním způsobil celkovou škodu ve výši přes 3 000 korun.

Za jeho ztotožněním stálo především intenzivní operativní šetření jak kriminalistů, tak i policistů obvodního oddělení Zlaté Hory, kteří díky shromážděným poznatkům obdrželi od státního zástupce předchozí souhlas s jeho zadržením. Ve svých rukou jej měli již dva dny po vloupání. Zadržený muž, který disponuje bohatou trestní minulostí, převážně majetkového charakteru, se k oběma skutkům doznal.

Kriminalisté dali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí podezřelého do vazby, na který soud zareagoval nařízením hlavního líčení. Od soudu si tak recidivista, který opustil brány vězení teprve začátkem letošního listopadu, odnesl nepodmíněný trest odnětí svobody na sedm měsíců.

Na Jesenicku řádil Falešný bankéř

Ve středu 23. listopadu se na policisty územního odboru Jeseník obrátila 61letá žena z Jesenicka s oznámením, že se stala obětí podvodu.

V úterních odpoledních hodinách ji telefonicky kontaktoval muž, který se jí představil jako pracovník banky a sdělil jí, že došlo k napadení jejího bankovního účtu a její peníze jsou v ohrožení. Poté ji přepojil na údajného bezpečnostního technika, který jí uvedl, že pokud chce finanční prostředky zachránit, musí je z účtu vybrat a poté je vložit do bitcoinmatu na rezervní účet.

Druhý den ji volající objednal taxíka, který ji přepravil do Olomouce. Zde si žena podle instrukcí volajícího na pobočce své banky vybrala z konta téměř půl milionu korun a s celým obnosem se vydala k bitcoinmatu do olomouckého obchodního centra. Do automatu na kryptoměnu tak pod přijatými QR kódy od podvodníka vložila několika vklady celkem přes 120 000 korun. Zbylé finanční prostředky jí zachránila náhodná kolemjdoucí, shodou okolností, bankovní úřednice, která po krátkém rozhovoru nešťastnici od dalších vkladů odradila s tím, že se jedná o podvod.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Nereagujte na telefonní hovory, emaily ani zprávy, ve kterých se Vás snaží bankovní úředník či policista vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a jediná cesta k jejich záchraně je vklad do bitcoinmatu. Pamatujte, že bitcoinmat není úschovna žádné banky!!

Střet dvou osobáků bez zranění, ale se škodou čtvrt milionu korun

V neděli 27. listopadu krátce po 14. hodině došlo mezi obcemi Lipová Lázně a Jeseník k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. Podle prvotních informací se 27letý řidič automobilu Honda CR-V nevěnoval plně řízení a patrně vlivem mikrospánku najel zezadu do před ním jedoucího vozidla Lexus, za jehož volantem seděl 50letý řidič. Během dopravní nehody nedošlo ke zranění osob a způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na čtvrt milionu korun. Alkohol za volantem vyloučila odborná dechová zkouška. Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který mladšímu z řidičů uložili pokutu příkazem na místě.

Své agresivní chování budou vysvětlovat soudu

Kriminalisté územního odboru Jeseník zahájili ve dvou případech trestní stíhání tří osob, které obvinili ze spáchání přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví. Trestní stíhání probíhá na svobodě.

K prvnímu případu došlo začátkem letošního května v obci na Jesenicku. V jednom z místních hostinců za přítomnosti několika dalších osob měla dvojice mužů ve věku 31 a 23 let fyzicky napadnout 44letého muže. Toho měli uhodit pěstí do obličeje a poté do něj strčit. Muž upadl na zem, kde jej měli útočníci kopat a bít pěstmi do různých částí těla. Napadený muž nakonec skončil v péči lékařů, mimo jiné s mnohačetným povrchovým zraněním hlavy. Aktéři konfliktu byli pod vlivem alkoholu a potyčku patrně způsobily vzájemně nevhodně zvolené slovní narážky.

Oběma obviněným nyní podle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Třetím obviněným je 30letý muž z Jeseníku. Kriminalisté jej viní z toho, že měl ve čtvrtek 18. srpna v odpoledních hodinách u vstupu na jesenické městské koupaliště za přítomnosti dalších osob fyzicky napadnout o deset let mladšího muže. Podle zjištěných informací jej měl několikrát udeřit pěstí do hlavy. Mladíkovi se podařilo ze spárů agresora na okamžik vymanit a pokusit se o útěk. Násilník jej měl dostihnout a v útoku opět pokračovat. Mladému muži měl uštědřit několik dalších ran i kopů do oblasti obličeje a hlavy. Celý útok přerušila přítomnost náhodné kolemjdoucí. Agresor svého jednání zanechal a z místa odešel. Napadený utrpěl podlitiny a odřeniny v oblasti hlavy, horních končetin a další zranění v dutině ústní. Za vznikem incidentu stály nevyřešené osobní spory z minulosti.

Obviněný byl v minulosti odsouzen pro přečin výtržnictví a z tohoto důvodu mu tak v případě prokázání viny a odsouzení hrozí přísnější trestní sazba. V krajním případě může strávit až tři roky za mřížemi.

Na výživném dluží přes 100 000 korun

Jeseničtí policisté zahájili včerejšího dne úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy. Podle zjištěných informací si 58letý muž neplnil od roku 2018 do současnosti, až na drobné výjimky, vyživovací povinnost vůči svému synovi. Na výživném by tak měl dlužit přibližně 120 000 korun.

V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až roční pobyt za mřížemi.

Prodávala telefon a přišla o desítky tisíc korun

V neděli 4. prosince se na jesenické policisty obrátila osmnáctiletá žena s tím, že byla podvedena při prodeji mobilního telefonu. Oznamovatelka uvedla, že přes aplikaci Vinted nabízela mobilní telefon. Na začátku prosince ji kontaktoval zájemce, který ženě pod příslibem zaslání peněz poslal do e-mailu odkaz. Na ten žena klikla a vyplnila údaje ke svému bankovnímu účtu. Jednalo se však o falešný link, pomocí kterého ji podvodník z konta odčerpal 50 tisíc korun. Pachateli hrozí za přečin podvod trest odnětí svobody až na dvě léta.

Pamatujte!

  • nikdy neklikejte na neznámé odkazy

  • nevyplňujte údaje k Vaší osobě, bankovnímu účtu nebo platební kartě v odkazech zaslaných neznámou osobou

  • pokud očekáváte platbu, sdělte platícímu pouze číslo bankovního účtu

Zdroj a foto: PČR