Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

U Mikulovic havarovala řidička motokola

V pondělí 17. října okolo 13. hodiny vyjížděli policisté k dopravní nehodě řidičky motokola mezi obcemi Mikulovice a Velké Kunětice.

Podle prvotních informací nezvládla 53letá řidička motokola značky Petrol Biker, patrně vlivem rychlosti, průjezd levotočivou zatáčkou a vjela vpravo mimo komunikaci, kde upadla. Způsobila si zranění, se kterými skončila v péči zdravotníků. Žena se podrobila odborné dechové zkoušce s negativním výsledkem, způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 1 000 korun. Provedenou lustrací policisté navíc zjistili, že žena nevlastní řidičský průkaz. Dopravní nehodu, kterou se i nadále zabývají, kvalifikovali jako několik přestupků podle zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Nemá brikety, ani peníze

Včerejšího dne oznámil policistům 55letý muž z Jesenicka, že se pravděpodobně nechal oklamat podvodníkem při nákupu dřevěných briket nabízených na inzertním portále. Se zájmem kontaktoval začátkem října prodejce, se kterým se domluvil na koupi čtyř palet za celkovou cenu přes 17 000 korun. Současně se mu prodejce nabídl i s možností dovozu materiálu, s čímž souhlasil. Poté kupující odeslal celou platbu na požadovaný účet a čekal na doručení objednávky. Od prodejce postupně přijal několik SMS zpráv, ve kterých se dočítal pouze informace o posunutí termínu doručení. Z důvodu ztráty důvěry, chtěl kupující vrátit zaslané peníze, kterých se však, stejně jako briket, do současné doby nedočkal.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta.

Nejen pro nákup zboží, ale i pro ostatní finanční transakce na internetu platí stejné pravidlo, které zní:

,,Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu.“

Podvržený odkaz připravil mladíka o 200 000 korun

V neděli dopoledne přijal 19letý mladík z Jesenicka SMS zprávu, která obsahovala odkaz, prostřednictvím kterého mělo dojít k čerpání příspěvku na bydlení. Mladý muž v domnění, že se jedná o zprávu z vysoké školy, na odkaz kliknul a poté byl přesměrován na pravděpodobně podvržené stránky své banky. Zanedlouho po přihlášení se na stránkách internetového bankovnictví vyskytl problém, který mu znemožnil fungování na jeho účtu. Po krátké chvíli se do bankovnictví opět přihlásil a došel ke zjištění, že mu z konta odešla platba ve výši 200 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Nepřizpůsobená rychlost jako pravděpodobná příčina dvou dopravních nehod

V pátek 21. října v brzkých ranních hodinách jsme přijali oznámení o dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel v obci Žulová. Podle zjištěných informací měl 57letý řidič automobilu VW Passat zřejmě vlivem nepřizpůsobené rychlosti přejet po projetí pravotočivé zatáčky do protisměru, kde se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem Kia Ceed, za jehož volantem seděla 50letá řidička. Ta utrpěla zranění, se kterými ji zdravotnická záchranná služba transportovala do nemocnice. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška, způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 300 000 korun. Dopravní nehodou se policisté i nadále zabývají. 

Bouralo se i v neděli 23. října o půl třetí ráno na ulici Šumperská v Jeseníku. Podle prvotních informací 19letý řidič osobního motorového vozidla značky Ford jedoucí od centra Jeseníku k obci Bělá pod Pradědem patrně vlivem nepřizpůsobené rychlosti dostal smyk, s autem přejel do protisměru, kde narazil do oplocení přilehlého pozemku. Během dopravního nehody nedošlo ke zranění osob, celková způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 60 000 korun. Řidič se podrobil odborné dechové zkoušce, při které nadýchal okolo dvou promile. Obdobně dopadl i orientační test na drogy, který vyšel s pozitivním výsledkem na amfetamin/metamfetamin.

Policisté dopravní nehodu prověřují pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mladíkovi trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. 

Zdroj a foto: PČR