Objasnění série krádeží na Jesenicku

Sérii krádeží z června a července letošního roku se podařilo objasnit jesenickým kriminalistům. Pachatelem je 40letý muž z Prostějovska, zřejmě nenapravitelný recidivista, který byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost několikrát soudem odsouzen a potrestán. V poslední době kradl zejména na Jesenicku a v jednom případě se krádeže dopustil i na Prostějovsku.

Své oběti si vyhlížel v obchodech, pohostinských zařízeních, na ulici nebo ve vlacích. Vždy vyčkal na vhodnou chvíli, využil nestřeženého okamžiku, aby oběť připravil o peněženku. Poškození pak s peněženkami přišli nejen o hotovost, ale ve většině případů i o osobní doklady a platební karty. A odcizené platební karty muž také v několika případech zneužil k platbám za zboží nebo k výběru hotovosti z bankomatu.

Za červen a červenec má na svědomí 9 případů s celkovou škodou bezmála 43 tisíc korun. Jeseničtí policisté jej zadrželi minulý týden a sdělili mu podezření ze spáchání pokračujících přečinů krádež a pokračujících přečinů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Soud nyní rozhodl o uložení trestu odnětí svobody nepodmíněně v trvání 22 měsíců a vzal pachatele do vazby. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Zdroj: PČR