JESNĚNÍ A IM ZENTRUM JIŽ ZA MĚSÍC

Pořadatelé místních festivalů Jesnění a V centru/Im Zentrum letos spojili síly a z každé události přinesou do města ve dnech od 8. do 11. 9. 2022 to nejlepší – všechny formy umění, komunitní aktivity a prolínání nejen česko-německé kultury. Akce se koná pod záštitou města Jeseník.

Čtvrteční start v Čajbaru Pangea bude pozvolný. Představí se poetka a filmová kritička Mária Ferenčuhová a básník Kamil Bouška. Hudební doprovod zajistí Honza Audrlický. Další den jsou návštěvníci zváni na 15.30 na jesenické autobusové nádraží, odkud vyrazí spolu s přeludy a fantomy česko-francouzského kolektivu umělců tYhle k Vlastivědnému muzeu Jesenicka. Tam se od 16.30 uskuteční oficiální zahájení festivalu.

Im Zentrum poté pojede v duchu (audio)vizuálního umění. Loď Sisy dua GAEG bude kotvit ve vodním příkopu muzea a v Kině Pohoda se promítnou krátké filmy, například Herberta Nauderera nebo Adély Babanové. Jesnění zase hudebně oživí Letní divadlo. „Na jeho prknech se vystřídají jesenický Zapomělsem, slovenská zpěvačka Katarína Máliková s kapelou a Mutanti hledaj východisko,“ uvádí Lukáš Bobčík, dramaturg Jesnění.

Sobota bude odrazem toho, co pořadatelé umí nejlépe – inspirovat a propojovat. Návštěvníky mezi sebou, místní umělce se současnou uměleckou scénou, kulturu s veřejným prostorem. Náměstí Svobody bude hostit festival jídla Restaurant Day obohacený o skvělý doprovodný – autorská čtení, loutkové divadlo, jógu smíchu aj.

V centru zase přiveze mimořádný mezinárodní projekt německých, českých a slovenských tanečníků pod vedením choreografky Ceren Oran, pohybové představení The Urge vycházející z domících videí performerů uvězněných v lock-downu. Česko-německý kabaret Das Thema/To téma se vrátí do Divadla Petra Bezruče s inscenací Erika Mann. Finišovat se bude ve Wooxu. Performaci Líheň spoluvytvoří světový profesionální hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal s výtvarníkem Petrem Niklem. Po nich přiveze mix techna, ambientu a deep housu nadějný producent a hudebník François Svalis.

Nedělní, opět poklidný dojezd má na starost Anna Beata Háblová. S touto českou architektkou, urbanistkou, teoretičkou a básnířkou se návštěvníci projdou opuštěnými místy Jeseníku a navštíví také areál textilky Woox, kde loni Jaemin Lee instaloval své ptačí budky.

Celý program včetně míst, kde se bude odehrávat, bude odkryt v průběhu srpna na webu.

Markéta Kaniová