Okresní karamboly a lumpárny uplynulých dní

K nehodě dvou vozidel v ulici Dittersdorfově v Jeseníku vyjížděli v neděli 31. července dopoledne jeseničtí dopravní policisté. Devětačtyřicetiletá řidička v osobním vozidle Hyundai ix20 jela ve směru od Zámeckého náměstí k ulici Poštovní. Protože se plně nevěnovala řízení a místo sledování silničního provozu sledovala navigaci, přejela v zatáčce do protisměru, kde její auto narazilo do boku protijedoucího vozu Opel Vivaro.

Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Policisté u obou řidičů provedli dechové zkoušky. U řidiče opelu byl výsledek zkoušky negativní, u řidičky hyundaie alkoholtester postupně vykázal hodnoty 1,60 a 1,67 promile. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve se ale odmítla podrobit. Policisté jí na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Celková škoda na vozidlech byla předběžně odhadnutá na 150 tisíc korun.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Stezka odvahy na letním dětském táboře na Jesenicku se změnila v „noční můru“ pro organizátory. Noční táborovou hru v podobě stezky odvahy připravili ve středu 3. srpna večer po setmění vychovatelé pro své svěřence na táboře poblíž Ramzovského sedla. Děti měly jít po vytyčené trase dlouhé asi 300 metrů samy a bez svítilen. Ze startu nedaleko tábora vycházely postupně po jednom a přes louku se musely dostat do cíle, kterým byl jejich tábor. Tři dívky ve věku 13 až 15 let se ale do tábora nevrátily. Když se vychovatelům ani po půlhodině nepodařilo děvčata nalézt, oznámili událost na linku 158. Oznámení přijala policejní tísňová linka cca deset minut po 23. hodině. Na místo k pátrání po pohřešovaných dětech byly okamžitě povolány všechny dostupné hlídky včetně psovoda se služebním psem. Policisté propátrávali nejen terén v širším okolí tábora, ale svoji pozornost zaměřili také na hlavní silnici mezi Ramzovou a Horní Lipovou. A právě zde se cca 15 minut po půlnoci jedné z hlídek podařilo dívky nalézt. Šly po silnici směrem na Horní Lipovou a od svého tábora se tak vzdalovaly. Všechny tři byly v pořádku, nezraněné, pouze vystrašené z toho jak se ve tmě ztratily. Hlídka je odvezla zpět do tábora, kde je předala táborové vedoucí.

V pátek 5. srpna dopoledne se v Bělé pod Pradědem, místní části Adolfovice, střetl motocyklista s osobním automobilem. Čtyřicetiletý cizinec projížděl obcí na motocyklu Suzuki VS 1400GL ve směru od Jeseníku. Když začal předjíždět traktor s vlekem jedoucí stejným směrem, čelně se střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Fabia. Při nehodě motocyklista utrpěl vážná zranění, se kterými byl letecky transportován do olomoucké fakultní nemocnice. Zraněn byl také řidič osobního auta a jeho spolujezdkyně. Ti byli se zraněními převezeni do nemocnice v Jeseníku. Dechové zkoušky u obou řidičů měly negativní výsledky. Celková škoda byla předběžně odhadnutá na 175 tisíc korun. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření.

V neděli 7. srpna odpoledne havaroval na silnici vedoucí z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo motorkář a srazil přitom dva cyklisty. Sedmačtyřicetiletý řidič s motocyklem Yamaha YZF-R6 jel směrem na Červenohorské sedlo. Po projetí zatáčky č. 12 místo sledování situace v provozu před motocyklem ve zpětném zrcátku kontroloval situaci za sebou, přičemž najel k pravému okraji vozovky. Když pak pohlédl před sebe, uviděl před motocyklem dva cyklisty jedoucí stejným směrem. Ve snaze vyhnout se jim strhl řízení a se svým strojem upadl na vozovku. Motorka po pádu srazila oba cyklisty. Dechové zkoušky u všech tří účastníků nehody byly negativní. Zranil se jak motorkář, tak cyklisté. Se zraněními byli převezeni do šumperské nemocnice. Škoda na motocyklu byla předběžně odhadnutá na 60 tisíc korun a na jízdních kolech dohromady také na 60 tisíc korun.

Srazil chodce

V pátek 12. srpna večer dopravní policisté vyjížděli k dopravní nehodě osobního vozidla a chodce v Bezručově ulici v Jeseníku. Devětatřicetiletý řidič vozidla Škoda jedoucí k obci Česká Ves se na přechodu pro chodce střetl s osmatřicetiletým chodcem, který hodlal přejít komunikaci. Policisté u obou účastníků nehody provedli dechové zkoušky na alkohol. Řidič měl negativní výsledek a chodec pozitivní. Nadýchal bezmála 3 promile alkoholu v dechu. Chodec byl se zraněním převezen do nemocnice v Jeseníku. Nehodou se nadále zabývají policisté dopravního inspektorátu Jeseník.

V úterý 16. srpna dopoledne hlídka dopravních policistů ve Zlatých Horách dohlížela na bezpečnost silničního provozu, zaměřovala se především na dodržování rychlostních limitů v obci. Když v ulici Polské radar zaznamenal osobní vůz jedoucí rychlostí 82 km/h, policisté jej zastavili a podrobili silniční kontrole. Auto řídil 18letý cizinec, který u sebe neměl doklady a navíc byl pod vlivem alkoholu. Při dechových zkouškách alkoholtester postupně vykázal hodnoty 0,95 ‰, 1,07 ‰ a 1,09 ‰. A pozitivně také vyšel orientační test na omamné a psychotropní látky, a to na amfetaminy. Lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu ale řidič bezdůvodně odmítl. Policisté jej zadrželi a umístili v policejní cele.

Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Chtěla investovat do akcií, bohužel naletěla podvodníkovi

Ve čtvrtek 18. srpna se na kriminalisty obrátila 62letá žena s oznámení, že se stala obětí podvodu, když uvěřila podvržené nabídce výhodné investice do akcií společnosti ČEZ. Reklama ohledně takové investice zaujala ženu předchozího dne na sociální síti. Z důvodu zájmu o zhodnocení svých finančních prostředků se rozhodla vyplnit přihlašovací formulář. Do pár minut od odeslání ji telefonicky kontaktoval neznámý muž, mluvící česky, avšak s ruským přízvukem. V průběhu konverzace získala informace, kam směřovat počáteční investici ve výši necelých 6 000 korun. Částku krátce nato odeslala na požadovaný účet.

Následně přijala telefonát od jiného muže, taktéž hovořícího zřejmě ruským akcentem, který se představil jako bankovní poradce s tím, že jí bude nápomocen ve světě investic. Podle jeho rad si žena do svého mobilního telefonu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Volající poté postupně zadával z jejího účtu platby, které mu žena na základě jeho pokynů potvrzovala. Mimo zmíněné platby navíc na jejím účtu vyřídil i předschválený úvěr ve výši 800 000 korun, který mu v příslušné aplikaci nevědomky taktéž odsouhlasila. V momentě, kdy zjistila, že má na kontě připsanou několika set tisícovou úvěrovou částku, se ihned ohradila s nesouhlasem. Domnělý poradce ji však ujišťoval, že jde o virtuální úvěr a všechny peníze se jí vrátí. Na konci zhruba čtyřhodinového hovoru s ženou komunikoval ještě další muž, který ji přesvědčil, aby si navýšila denní limit odchozích plateb z důvodu, aby mohla přijmout již investované finanční prostředky. Důvěřivá žena bohužel poslechla a navýšení provedla.

Z jejího účtu nakonec odešla na několik různých účtů částka v celkové výši přes 700 000 korun.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné.

Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi, často s příslibem vysokého výnosu.

V pátek 19. srpna večer kolem půl sedmé havaroval v Bernarticích 20letý řidič s vozidlem VW Bora. Mladík obcí projížděl ve směru na Žulovou. V důsledku nepřiměřené rychlosti se jeho vůz v levotočivé zatáčce dostal vpravo mimo silnici. Řidič se jej snažil srovnat, aby nenarazil do svodidel a dostal se zpět na silnici. Manévr nezvládl a s autem přejel přes komunikaci vlevo, kde narazil sloupu veřejného osvětlení. Při havárii se řidič zranil, a proto byl zdravotnickou záchrannou službou převezen na vyšetření do nemocnice. Požití alkoholických nápojů před jízdou policisté u něj vyloučili dechovou zkouškou. Celková škoda byla předběžně odhadnutá na 55 tisíc korun, z toho 50 tisíc na osobním voze a 5 tisíc na sloupu veřejného osvětlení. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření.

Krátce po třetí hodině v noci na sobotu 20. srpna havaroval v serpentýnách pod Červenohorským sedlem 21letý řidič s osobním vozidlem Toyota RAV4. Mladý muž jel od Červenohorského sedla na Kouty nad Desnou. Nezvládl průjezd zatáčkou č. 9 a vyjel vpravo mimo silnici. Jeho vůz narazil do svodidel, od nichž se odrazil zpět na vozovku, kde zůstal stát napříč v pravém jízdním pruhu. Dechovými zkouškami mu policisté postupně naměřili 1,74 a 1,82 promile. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Uvedl, že alkoholické nápoje popíjel v pátek večer asi do půl desáté a vypil pět dvanáctistupňových piv a šest „panáků“ slivovice. Z havárie vyvázl bez zranění. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Celková škoda byla předběžně odhadnutá na 60 tisíc korun. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Zdroj a foto: PČR