Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání je důvodně podezřelý 48letý muž. Toho ve čtvrtek 24. března kontrolovali policisté v Jeseníku na ul. U Bělidla.

V té chvíli řídil vůz zn. VW Caddy. Během silniční kontroly policisté zjistili, že 48letý muž má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Zákaz mu končí až prosinci 2022. Proto policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který 48letému muži hrozí až trest odnětí svobody na tři roky.

Nepříjemný zážitek má za sebou 53letý majitel domu, který přímo při činu chytil zloděje. V pátek 25. března odpoledne využil 59letý pachatel toho, že u domu byly otevřené balkonové dveře. Bylo potřeba otevřít pouze síťku proti hmyzu. Muž prošel domem a v kuchyni odcizil odloženou peněženku s finanční hotovostí 1.700 Kč a platebními kartami. Chvilku poté byl přistižen majitelem domu. Ten pachatele zadržel až do příjezdu policistů. Policejní komisař následující den 59letému muži sdělil podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Již v minulosti byl podezřelý muž trestně stíhán za stejnou majetkovou trestnou činnost.

V sobotu 26. března po osmé hodině večer vyjížděli policisté k dopravní nehodě, která se odehrála v Žulové. Třiadvacetiletá řidička jela s vozem zn. Škoda Octavia ve směru na obec Skorošice. Při průjezdu levotočivou zatáčkou s vozidlem pravděpodobně přejela částečně do protisměru, kde se střetla s právě projíždějícím vozem zn. BMW. Došlo ke střetu levého předního obrysu vozu BMW a levého boku škody. Požití alkoholu před jízdou bylo u obou řidičů vyloučeno provedenou dechovou zkouškou. Na vozidlech byla škoda vyčíslena na 70.000 Kč.

Škoda za 250.000 Kč byla způsobena včera 28. března při dopravní nehodě ve Vlčicích. Devětapadesátiletá žena jela směrem na Javorník. Pravděpodobně nepřizpůsobila svoji rychlost, nezvládla řízení a vyjela vlevo mimo silnici. Zde narazila do oplocení zahrady a sloupu veřejného osvětlení. Sloup náraz nevydržel a zlomil se. Řidička vyvázla z dopravní nehody bez zranění. Na vozidle vznikla škoda za 150.000 Kč. Způsobená škoda na oplocení a sloupu veřejného osvětlení je odhadnuta na 100.000 Kč.

Ve středu 30. března se na jesenické policisty obrátil 29letý muž s oznámením, že se stal zřejmě obětí podvodníka. Začátkem letošního ledna nalezl na sociální síti nabídku zájezdů, jejichž zakoupení probíhalo formou dražby, která se odehrávala za pomoci vkládání komentářů s odpovídající cenou za konkrétní zájezd. Z důvodu, že jednu z těchto aukcí vyhrál, byl kontaktován neznámou osobou s tím, aby uvedl údaje ke své osobě, adresu bydliště a další informace za účelem sepsání smlouvy. Krátce nato odcestoval do Brna na pobočku dané společnosti.. Zde přijal smlouvu a podle pokynů odeslal ze svého konta na určený účet téměř 60 000 korun. Ke konci února obdržel email, že se zájezd nekoná. Proto se pokoušel společnost kontaktovat, ale ta s ním přestala zcela komunikovat.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník stanoví mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta.

Jak se jezdí v Jeseníku?

Policisté územního odboru Jeseník se v měsících leden až březen 2022 zaměřili na kontrolu řidičů ve městě Jeseník. Úkolem bylo zjistit, zda občané a návštěvníci našeho města dodržují pravidla silničního provozu a v případě upozornit na rizikové oblasti v jednotlivých částech města.

V rámci vyhlášení dopravně bezpečností akce se na kontrole řidičů podíleli jak policisté dopravního inspektorátu, tak policisté obvodního oddělení Jeseník. Cílem kontrol řidičů bylo nejen dodržování stanovené rychlosti ve vytipovaných úsecích a místech města Jeseník, ale rovněž oblast dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholu a omamných a psychotropních látek.

Místa, kde prováděli policisté kontrolu, byla vybrána v lokalitách zvýšeného silničního provozu motorových vozidel a také v místech hustého pohybu nechráněných účastníků silničního provozu.  

V rámci prováděných kontrol policisté zjistili téměř 200 přestupků a 1 trestný čin, kdy řidič řídil osobní automobil pod vlivem alkoholu a policistům nadýchal přes 2 ‰.

Samotné měření rychlosti bylo prováděno nejen policejním vozidlem s radarem, ale zejména za použití ručního radaru, kdy cílem bylo přimět řidiče, aby si uvědomili nutnost  dodržování stanovené rychlosti ve městě zejména s ohledem na chodce a cyklisty, kteří se ve městě pohybují ve zvýšeném počtu.

Překročení rychlosti napříč celého města bylo zjištěno za uvedené období ve 179 případech.

Rekordmanem“ se stal řidič, který na „čtyřicítce“ uháněl 81 kilometrovou rychlostí.

Další přestupky, které policisté vyřešili, souvisely s udělením pokuty za telefonování za jízdy, špatným technickým stavem vozidla, a nepoužití bezpečnostních pásů.

Jak se tedy jezdí v Jeseníku?

V rámci celého opatření policisté provedli kontrolu u více než 2500 řidičů. Místa, kde docházelo k páchání přestupků, zahrnují celou oblast města Jeseníku. Z výsledku kontrol je patrné, že většina řidičů řádně dodržuje pravidla silničního provozu, za což jim děkujeme.

plk. Mgr. Bc. Ludmila Andělová ředitelka územního odboru Jeseník

Zdroj a foto: PČR