Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Podezřelým ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je 31letý muž z Jeseníku. Jako řidiče osobního motorového vozidla jej kolem třetí hodiny v noci na neděli 26. prosince v Jeseníku na ulici Poštovní zastavila a kontrolovala policejní hlídka.

Dechovými zkouškami policisté u řidiče postupně naměřili 1,70 a 1,76 promile. Vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se řidič odmítl podrobit. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Dle trestního zákoníku lze za výše uvedený trestný čin uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Nedobrzdil a narazil

Ve středu 29. prosince po dvacáté hodině jsme vyjížděli k dopravní nehodě mezi osobním a nákladním vozidlem na silnici III. třídy č. 4537 v obci Bernartice – Buková. Osmnáctiletý řidič vozidla Škoda Felicia nepřizpůsobil rychlost jízdy a narazil do návěsu nákladního vozidla Man. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Policisté odhadli škodu na vozidlech na 50 000 korun a mladému řidiči udělili pokutu příkazem na místě.

Za volantem neměl co dělat

Trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti hrozí jednatřicetiletému muži z podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V neděli 26. prosince ve tři hodiny v noci jej policisté zastavili v Jeseníku na ulici Poštovní, když řídil vozidlo BMW. Řidič se při dopravní kontrole podrobil dechovým zkouškám na alkohol. Přístroj zaznamenal pozitivní hodnoty 1,70 ‰ a 1,76 ‰ alkoholu v dechu. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali.

Pojišťovna za něj  škodu rozhodně neproplatí

Ve středu 5. ledna krátce po šesté hodině ráno havaroval v obci Uhelná 21letý řidič s osobním vozidlem Škoda Octavia. Mladý muž nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou. Jeho vůz vyjel vlevo mimo silnici, kde nejprve narazil do zábradlí mostu a poté do plotu u jednoho z domů. Na výzvu policistů se řidič dobrovolně podrobil dechové zkoušce na alkohol, která měla pozitivní výsledek. Alkoholtester naměřil hodnotu 2,64 promile. Opakovaným měřením byla zjištěna hodnota 2,60 promile. Podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se však mladík odmítl. Při havárii nebyl nikdo zraněn. Škoda na automobilu byla předběžně odhadnutá na 150 tisíc korun, na zábradlí mostu a znečištěné komunikaci na 50 tisíc korun a na oplocení na 10 tisíc korun. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Mladý řidič jízdu nezvládl

Namrzlá vozovka a rychlost byli zřejmě také důvodem sobotní nehody, která se stala v České Vsi na ulici Jánského ve směru na Jeseník. Mladý 20letý řidič jel s vozidlem BMW a po projetí mírné levotočivé zatáčky dostal smyk a vyjel mimo komunikaci, kde narazil do betonového sloupu elektrického vedení. Při nehodě ke zranění řidiče nedošlo a škoda byla předběžně stanovena na vozidle na 90 000 Kč a na sloupu 20 000 Kč. Orientační test na návykové látky a provedená dechová zkouška neprokázali, že by mladý muž před jízdou něco pil nebo užil.

Řidič to na náledí nezvládl

Včera krátce po šesté hodině ranní jel v obci Bělá pod Pradědem řidič v osobním vozidle značky Škoda Citigo. Rychlost vozu zřejmě nepřizpůsobil daným podmínkám a na zledovatělé komunikaci dostal na mostě smyk a vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do dopravní značky a pak do stromu. Auto zůstalo po nehodě otočené na boku. Naštěstí nedošlo k žádné újmě na zdraví, pouze na vozidle vznikla škoda cca 80 000 Kč a na dopravním značení předběžně 10 000 Kč. Řidič v době havárie nebyl pod vlivem alkoholu, což vyloučila provedená dechová zkouška.

Řidič měl přes 2 ‰

Ve čtvrtek 13. ledna večer policejní hlídka zastavila vozidlo Nissan projíždějící obcí Velká Kraš na Jesenicku. Dvaašedesátiletý řidič se při kontrole podrobil dechovým zkouškám na alkohol. Ty byly pozitivní s hodnotami 2,31 ‰ a 2,39 ‰ alkoholu v dechu. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali. Muži hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Pluhem zavadil o protijedoucí vozidlo i o svodidla

Ve čtvrtek 13. října před polednem jsme vyjížděli k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla na 1 km silnice č. II/455 u obce Velké Kunětice. Sedmatřicetiletý řidič vozidla zimní údržby Tatra jedoucí k obci Strachovičky nedal na mostku v úseku označeném dopravní značkou P7 přednost v jízdě protijedoucímu vozidlu Hyundai a došlo ke střetu vozidel. Při nehodě nákladní vozidlo narazilo kovovou radlicí vpravo i do ocelového svodidla. Nehoda se obešla bez zranění. Ani jeden z řidičů neřídil pod vlivem alkoholu. Policisté odhadli celkovou škodu na 86 000 korun, z toho 80 000 korun na osobním vozidle. Viníkovi uložili pokutu příkazem na místě.

… a zase to náledí!

V sobotu 15. ledna před devátou hodinou dopoledne havaroval v Kobylé nad Vidnávkou 52letý řidič s osobním vozidlem Peugeot 206. Řidič projížděl obcí ve směru na Žulovou. Protože při projíždění pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace, dostal na namrzlém povrchu smyk, který nezvládl. Vůz sjel do příkopu, kde narazil do sloupu telefonního vedení. Při havárii nebyl nikdo zraněn. Alkohol u řidiče policisté vyloučili dechovou zkouškou. Škoda na vozidle byla předběžně odhadnutá na 30 tisíc korun a na sloupu také na 30 tisíc korun. Nehodu policisté vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení.

Zdroj a foto: PČR