VOX POPULI! Karel Mičánek: „Radniční hodiny v Jeseníku“

Když hodiny na radniční věži v Jeseníku ukazují za pět minut dvanáct, ve skutečnosti je už po dvanácté. Slyšel jsem, že to tak úplně neplatí, že někdy se hodiny o pár minut předbíhají, dokonce že jsou dny, kdy jdou úplně přesně, mám asi smůlu, většinou se mi poštěstí být poblíž radnice ve dnech, kdy jdou pozadu. To se vedení města nedokáže postarat ani o takovou trivialitu, jako je seřízení hodin?

Začal jsem radničními hodinami. Proč? Stále více mám pocit, že vedení města funguje tak, že když si myslí, že ještě není pozdě, že je za pět minut dvanáct a dá se něco rozumného stihnout, ve skutečnosti už pozdě je.

Před nedávnem jsem psal o hotelu Slovan na náměstí. Město se opravdu rozhodlo hotel prodat. Bude to sice velká finanční ztráta, město za hotel a obchodní centrum ALKRON zaplatilo přes dvěstě milionů korun, požadovaná cena za hotel je pouhých 38 milionů, město má asi peněz na vyhazování dost.

Tehdy jsem navrhoval, aby město rozšířilo prostory hotelu o horní podlaží ALKRONU, ( volných obchodních prostor je ve městě opravdu dost, stačí se podívat na současné obsazení centra),kde by se dalo vybudovat perfektní wellness zázemí, takže městský hotel by mohl opravdu prosperovat a vložené peníze se vracely. Město se však rozhodlo do toho horního patra přestěhovat městskou policii ( asi budou hlídat lépe radnici, mají ji na dohled.)

Možná se někdo najde, kdo hotel koupí, ale město bude asi muset jít s cenou ještě dolů.

(Ale někde jsem četl, že současný nájemce by hotel rád koupil, ale současně s ALKRONEM, aby si tam mohl vybudovat požadovaný wellness, dnes to opravdu je pro hotel takřka nutnost.)

A nyní k mému oblíbenému tématu, městskému parku. Pamatuju doby (a není to tak dávno), kdy se tráva v parku pravidelně sekala a posekaná odvážela na kompostiště. Dokonce i podzimní listí se pravidelně shrabovalo. Dnes projíždí parkem takřka pravidelně zametací vůz, který uklidí listí na cestě, nevím proč, když po chvíli je z okolního trávníku listí opět na cestě. Inu, je to úspora drahé pracovní síly, asi.

Bohužel, přes usilovnou snahu města tvrdit, že je park v dobrých rukou, park opravdu chátrá. Anglická cesta je totálně zdevastována těžkými nákladními auty, poblíž Priessnitzova pomníku vytéká na cestu kalná voda z bývalého okrasného jezírka, trávník takřka v celém parku je neudržovaný, o nově zasazené stromy se nikdo nestará, je s podivem, že do parku ještě vůbec někdo chodí.( Musím však přiznat, že podzimní příroda v současnosti udělala z parku opravdu pěkné místo, barevné stromy, pěkné výhledy, člověk se však nesmí podívat na zanedbané keře, zaplevelený trávník, zarostlé pařezy a rozježděné stezky, škoda.)

Přitom by stačilo tak málo, mít v parku zahradníka možná se dvěma pomocníky, kteří by se o park trvale starali. Přesně tak to bylo ještě do roku 1945, od té doby uplynulo dosti času, město je dnes mnohem bohatší, než bylo v těch starých dobách, ale dle dávných fotografií vypadal park výrazně lépe, než je tomu dnes.

Určitě si řeknete, takový zahradník by stál dost peněz, asi máte pravdu, ale dá se vše přepočítávat na peníze, když se jedná o záchranu a udržování dědictví našich předchůdců? A s trochou lehké techniky, která je dnes k dispozici, by ti dva, či tři pracanti park rychle dali opravdu do pořádku. ( Jen pro doplnění, nikdy se mi nepodařilo zjistit, kolik vlastně dnes město platí Technickým službám za údržbu parku).

Jsem opravdu rád, že se našel někdo, kdo za nemalé vlastní peníze opravil a vlastně uvedl do provozuschopného stavu letní divadlo v parku. Díky jemu mohlo město zorganizovat v letním divadle pár zajímavých kulturních akcí.

Doslechl jsem se ale, že město se rozhodlo kamennou stavbu divadla zastřešit nepříliš vzhlednou dřevěnou střechou za nějakých bratru 25 milionů korun!

To myslí opravdu vážně? V hledišti je pár nepohodlných betonových laviček, divák si buď přinese sezení sebou, nebo si půjčí plastovou židli, a městští úředníci místo pohodlného hlediště chtějí utratit tak nehoráznou sumu za dřevěnou boudu nad jevištěm? Přitom se nabízí řada možností lehkého a pěkného zastřešení za zlomek této částky.

Proboha, radnice, probuď se !

Kolik akcí se v parku bude konat? Jak vysoké vstupné bude město požadovat, aby se mu peníze alespoň trochu vrátily? Je rozumné zastřešit jeviště za takový peníz a hlediště ponechat jen s těmi betonovými lavičkami? To opravdu nemá město rozumnější nápad, jak ty peníze utratit vhodněji?

Není ovšem vyloučeno, že na takový nerozumný nápad město získá dotační peníze. Ale vždyť i ty dotační peníze jsou skutečné, dalo by se za ně určitě pořídit něco rozumnějšího.

Už je to nějakých let, kdy o parku píšu, a navrhuji změnu organizace údržby, za tu dobu se na radnici vystřídali nejméně čtyři starostové, ale výsledek je vždy stejný. Nejprve souhlas, pak že by to bylo moc drahé a nakonec ostentativní mlčení.

Tak nevím, když mluvím s odborníky, kteří se v tom vyznají, vždy souhlasí, že bez pravidelné a stálé údržby park bude dále chátrat, ale na městě jsou asi odborníci jiní.

Pokud si vzpomínám, město za tu dobu zaplatilo nemalé částky za dvě, či dokonce tři studie, týkající se parku, jeho využívání a rozvoje. Studie se zaplatily, strčily do šuplíku a tím to skončilo. A za ty zbytečně vyhozené peníze by město mohlo platit rozumnou mzdu zahradníkovi pěkných pár let.

Několikrát jsem navrhoval, ať město využije služeb olomoucké university, kde je katedra rekreologie. (To jsou lidé, kteří se živí tím, že nám ostatním vymýšlejí a zprostředkují příjemné využívání volného času). Proč nepozvat studenty do Jeseníku, ať ukážou své představy, jak lépe využít možnosti parku a přilehlého okolí pro rozumné a zdraví prospěšné aktivity?

Zkrátka a dobře, pokud je něco levné a možná i skoro zadarmo, tak to pro město není vhodné, nechtějte po mě, abych přemýšlel na nějakými jinými důvody.

Sice tomu moc nevěřím, ale možná si odpovědní pracovníci na radnici ten můj článek přečtou a já se v městském zpravodaji dozvím, co vlastně město s tím nešťastným parkem hodlá dělat. Snad to nedopadne tak, že město opět zadá nějaké firmě odjinud zpracovat studii, kterou si pak přečteme a pak se zase jako dříve strčí opět do šuplíku a nic se dále dělat nebude,

Obávám se ale, že už mnoho času na rozumné rozhodnutí nemáme, každé otálení nás bude stát jen další a další peníze navíc, a jsou to opravdu naše peníze , peníze nás, občanů města Jeseník.

Karel Mičánek

foto: web, jesenik.org