Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Z vestibulu internátu zmizelo jízdní kolo

Jeseničtí policisté se snaží zjistit, kdo stojí za krádeží jízdního kola, které měla jeho majitelka odstavené ve vestibulu internátu školy v Lipové – lázních.

Dámské jízdní kolo zn. Kellys zmizelo v noci z neděle na pondělí 13. září. Způsobenou škodu jeho majitelka vyčíslila na osm tisíc korun. Věc šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, za který nenechavci, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí dle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody.

Až pětiletým trestem odnětí svobody může být potrestána žena, která opětovně nezajišťovala řádnou školní docházku svého nezletilého dítěte.

Sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožování výchovy dítěte si v těchto dnech vyslechla 54letá žena z Jesenicka. Z provedeného prověřování totiž vyplynulo, že podezřelá žena v uplynulém školním roce řádně nezajistila pravidelnou školní docházku svého nezletilého syna v základní škole a příliš se nezajímala ani o průběh distanční výuky. Pro škodu byla v podstatě nekontaktní a své dítě omlouvala z výuky buď se zpožděním, bez závažných důvodů, nebo vůbec. Jen od poloviny dubna do konce školního roku škola u dotyčného eviduje 116 neomluvených a 50 omluvených hodin. Když už žák do školy přišel, nebyl na vyučování připraven, neměl vypracované úkoly, nenosil školní pomůcky a matka dostatečně nedbala ani na jeho osobní hygienu. Ke změně přístupu ženu nepřiměl ani fakt, že byla za stejný trestný čin již dvakrát soudně trestána.

Zloděj kola dopaden

Podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody si vyslechl 20letý mladík ze Zlínska, který měl v Lipové – lázních navštívit hned dvě nemovitosti. Jako první byla v pondělí 13. září oznámena krádež jízdního kola. Pachatel vypáčil vstupní dveře do domu a z vestibulu odcizil dámské jízdní kolo zn. Kellys v hodnotě 8.000 Kč.

O pár hodin později se pak na policii obrátil majitel druhé nemovitosti. Zde pachatel vnikl do garáže, která je součástí rodinného domu. Z garáže odcizil věci v hodnotě cca 6.000 Kč. Majitel tak postrádal multifunkční křovinořez, zednické náčiní, prodlužovací kabely, stavební kolečko apod. Policisté všechny věci u pachatele zajistili a vrátili je majiteli zpět.

Tohoto jednání se 20letý mladík dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech mimo jiné pro spáchání přečinu krádeže již pravomocně odsouzen.

Vykutálený senior

Šestašedesátiletý senior z Jesenicka si vyslechl podezření z distribuce fentanylu, který je zařazen mezi omamné látky. Fentanyl si opatřoval na lékařský předpis v podobě náplastí proti bolesti. Lék používal pro svou potřebu jen částečně. Zbývající kousky neoprávněně prodával dalším osobám. Půlku náplasti prodával převážně za 150 Kč. Během domovní prohlídky pak kriminalistům vydal celkem 20 ks náplastí. Svým jednáním se tak 66letý muž dopustil přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za který mu v případě uznání viny hrozí až trest odnětí svobody na pět let.

Nestihl vystřízlivět

Z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je nyní důvodně podezřelý 50letý muž, kterého policisté zastavili v sobotu 18. září v Bělé pod Pradědem, část Adolfovice. Obcí projížděl po deváté hodině ranní ve voze zn. Škoda Octavia. Po kontrole dokladů byl vyzván k orientační dechové zkoušce na alkohol. Přístroj Dräger naměřil pozitivní hodnotu 1,44 ‰ alkoholu. Následně se řidič dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisté 50letému muži zakázali další jízdu a zadrželi mu jeho řidičský průkaz.

Akce „sklizeň“

Policejní komisař sdělil 41letému muži obvinění ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Tohoto jednání se měl dopustit v době nejméně od listopadu 2020 do června 2021 v místě trvalého bydliště. Ve svém bytě za využití pěstebního stanu obsahujícího vybavení pro tzv. indoor pěstování rostlin neoprávněně vypěstoval přes 20 rostlin konopí. Další rostliny pěstoval na zahradě ve fóliovníku. Část úrody obviněný muž již sklidil a usušil. Marihuanu pak sám užíval, ale i prodal dalším osobám z řad uživatelů OPL. Během domovní prohlídky kriminalisté zajistili 20 rostlin konopí ve vegetativním vzrůstu do 80 cm, tašku s již usušenou rostlinou hmotou a také pěstební stan s veškerým příslušenstvím.

Čerstvý řidičák

V úterý 21. září vyjížděli policisté k dopravní nehodě, která se odehrála mezi obcemi Písečná a Supíkovice. Před druhou hodinou odpoledne jela 18letá řidička s vozem zn. Peugeot ve směru na Supíkovice. V pravotočivé zatáčce začala předjíždět před ní jedoucí nákladní vůz zn. Iveco. Během předjíždějícího manévru nedbala zvýšené opatrnosti. Před nákladní vůz se chtěla zařadit příliš brzo a narazila do jeho přední části. Po nárazu osobní vůz přejel vpravo a narazil do silničního příkopu, kde se přetočil. Mladá řidička při dopravní nehodě utrpěla zranění, se kterým byla převezena do nemocnice. Požití alkoholu bylo u obou řidičů vyloučeno provedenou dechovou zkouškou. Způsobená škoda na vozidlech byla předběžně vyčíslena na 115.000 Kč.

Straka

Podezření ze spáchání přečinu krádeže si vyslechla 41letá žena z Jesenicka. Ta měla od ledna do září letošního roku jako zaměstnanec společnosti využít příležitosti a odcizit přes 20.000 Kč. Podezřelá žena využila volný přístup do kanceláře. Za pomocí klíče, který měla k dispozici, pak z uzamčené skříňky kradla různě vysoké částky. Poškozená firma vyčíslila způsobenou škodu na 20.500 Kč.

Agresor

Prostřednictvím linky 158 jsme přijali oznámení o fyzickém napadení ženy. K tomu mělo dojít ve čtvrtek 23. září v Jeseníku na ul. Dukelská. Sedmatřicetiletý podnapilý muž zde nejprve slovně a poté také fyzicky napadl svoji bývalou přítelkyni. Tu povalil na zem a napadal ji údery pěstí a kopy do celého těla. V dalším fyzickém útoku mu zabránili kolemjdoucí. Útočníka se snažil uklidnit i jeho o čtyři roky mladší bratr. Jeho zuřivost se však obrátila proti němu. Mladší muž se dokázal úderům vyhnout. Protože i po příjezdu policistů agresivní muž v nadávkách a útocích pokračoval, hlídka proti němu použila donucovací prostředky a zadržela ho. Během incidentu nebyl nikdo zraněn. Poté, co byl 37letý muž propuštěn z policejní cely, si vyslechl podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.

Zdroj a foto: PČR