Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Auto na střeše

K havárii osobního vozidla vyjížděli policisté v pátek 14. května krátce po poledni. Devětatřicetileté žena jela s vozem zn. Škoda Octavia ve směru od Javorníku na Bernartice.

Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládla řízení. Vůz se dostal do smyku, vyjel do pravého příkopu a převrátil se na střechu. Řidička utrpěla zranění, se kterým byla převezena do nemocnice. Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši 30.000 Kč.

Podnapilí za volantem

Ve dvou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V pátek 14. května v 6 hodin ráno zastavili v Jeseníku vůz zn. Škoda Octavia. Za volantem seděl 22letý mladík. Na výzvu se podrobil dechové zkoušce na alkohol. Ta byla pozitivní s výsledkem 1,11 ‰ alkoholu. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve se mladík opakovaně odmítl podrobit. Policisté mu na místě zakázali další jízdu a zadrželi mu jeho řidičský průkaz.

Stejně skončil i 47letý řidič, kterého policisté kontrolovali v sobotu 15. května odpoledne. Muž jel s vozem zn. Opel Corsa po ulici Bezručova. Při dechové zkoušce mu přístroj Dräger naměřil hodnotu 1,61 ‰ alkoholu. I tento řidič se odmítl podrobit lékařskému vyšetření.

Úchyl v síti

Výbornou práci odvedli jeseničtí kriminalisté při odhalení pachatele mravnostního charakteru. Pod falešným profilem pachatel oslovil prostřednictvím sociální sítě Facebook nezletilou dívku z Jesenicka. S dívkou chtěl navázat sexuální kontakt, i když mu sdělila svůj skutečný věk a o komunikaci s ním neměla zájem. Na to však vůbec nedbal a dokonce ji přesvědčoval k osobní schůzce. Naštěstí si dívka toto jednání nenechala pro sebe a tak se do případu vložili kriminalisté. Podařilo se jim zjistit, že se jedná o 38letého muže trestně stíhaného pro další mravnostní jednání. Dokonce jeho praktiky byly zachyceny během natáčení filmu V síti. Muž byl zadržen po rozhodnutí odvolacího soudu v Praze a převezen do Jeseníku. Zde si vyslechl obvinění ze spáchání přečinů ohrožování výchovy dítěte a navazování nedovolených kontaktů s dítětem. Osmatřicetiletý muž se nyní nepohybuje na svobodě, protože soud akceptoval návrh státního zástupce na jeho vzetí do vazby z důvodu pokračování v trestné činnosti.

Všem rodičům nezletilých dětí doporučujeme, aby více kontrolovali komunikaci svých dětí na sociálních sítích. Jde zejména o jejich bezpečí.

Nepoctivý nálezce

Téměř měsíc otálel 62letý muž s oznámením krádeže peněz. Ke krádeži mělo dojít 22. dubna v Jeseníku. Poškozený si ten den šel vybrat do bankomatu hotovost. K výběru si navolil částku 10.000 Kč. Při odchodu si však odebral pouze platební kartu. Finanční hotovost zapomněl v podavači. Po deseti minutách si všiml, že mu peníze chybí. Ty již v bankomatu nebyly. Neznámý pachatel si nálezem přisvojil cizí věc a nález neodevzdal.

„Tatínek“

Více jak 6 let si neplnil svoji povinnost vůči dceři 35letý muž z Ostravska, i když mu vyživovací povinnost vyplývá jak z občanského zákoníku, tak z dohody schválené Okresním soudem v Jeseníku. Muž se zavázal platit na výživu dcery částku 1.700 Kč měsíčně. Nyní k rukám bývalé partnerky dluží částku v celkové výši 134.300 Kč. Výživné mohl podezřelý muž platit z příjmů své výdělečné činnosti. Vyživovací povinnost však svým zaměstnavatelům neoznamoval a získané finanční prostředky z části vydával na nákup zbytných potřeb.

Škoda za téměř 550.000 Kč byla způsobena během dvou dopravních nehod v pátek 21. května. Nehoda u Lipové – lázní si vyžádala i celkovou uzávěru hlavního tahu na Javorník.

Nebezpečné předjíždění

Ve třináct hodin jel 43letý muž s vozem zn. Hyundai Tucson ve směru od Vápenné na Lipovou – lázně. Řidič začal předjíždět nákladní automobil s návěsem i přesto, že před sebe neměl rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí. V protisměru se objevilo vozidlo zn. Škoda Octavia, jehož 58letá řidička reagovala prudkým brzděním. Došlo ke střetu obou vozidel. Vůz zn. Hyundai ještě pokračoval ve smyku k pravé krajnici, kde narazil do svodidla. Při dopravní nehodě utrpěla 58letá řidička zranění, se kterým byla převezena do nemocnice. Předjížděný nákladní vůz se do kolize nedostal. Na havarovaných vozidlech vznikla škoda za 300.000 Kč a svodidlech 5.000 Kč.

Mladík a BMW

Pět minut před půlnocí byla oznámena dopravní nehoda v Žulové. Zde havaroval 19letý mladík s vozem zn. BMW. Po projetí pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přejel do protisměru a zde pravým bokem narazil do sloupu veřejného osvětlení. Celková způsobená škoda se vyšplhala na 240.000 Kč.

Vozík

Krádež přívěsného vozíku oznámil na policii 25letý muž z Bernartic. Neznámý pachatel nezajištěný vozík odcizil v noci na sobotu 22. května ze zahrady u domu. I s vozíkem zmizely 2 hliníkové nájezdy. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na 85.000 Kč. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Policisté se zaměřili na bezpečnou přepravu dětí 

Příjemně překvapeni byli vzorní řidiči, kteří 19. a 26. května narazili na početnější policejní hlídku. Po bezproblémové kontrole obdrželi dárečky v podobě reflexních pásků, voňavek do automobilů, alkotestrů apod. S policisty vyrazil totiž do terénu i koordinátor BESIPu, Miroslav Charouz, který tímto řidičům poděkoval za jejich příkladné chování v silničním provozu.

Minulý týden 19. května proběhla akce v dopoledních hodinách a nebyla zaměřena na určitý problém. Policisté kontrolovali, zda řidiči dodržují všechna pravidla silničního provozu. Pokud v autě převáželi děti v autosedačkách, poradili jim, jak správně zádržný systém umístit ve vozidle, aby děti byly v co největším bezpečí. Včera, 26. května, se však hlídky zaměřily na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek během řízení. Z tohoto důvodu akce proběhla v brzkých ranních hodinách. Přestože byly zkontrolovány desítky řidičů, policisté nenarazili na žádný problém. Řidiči byli vzorní a měli vše v pořádku.

Další karambol

Zranění spolujezdkyně a škoda za 100.000 Kč, tak to je bilance dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 27. května u Skorošic. Před půl desátou dopoledne jel 83letý muž s vozem zn. Škoda Fabia ve směru od Vlčic na Skorošice. Při předjíždění několika vozidel pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu silnice. Po nájezdu do pravotočivé zatáčky najel na levou krajnici a poté sjel do příkopu. Zde s vozem narazil do hrany příkopu. Vůz se nárazem otočil přední částí ve směru na Vlčice. Spolujezdkyně utrpěla při dopravní nehodě zranění, se kterým byla převezena do nemocnice. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní.

Zdroj a foto: PČR