Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

V sobotu v noci podnapilý za volantem

Ze svého nočního výletu se bude muset zodpovídat devatenáctiletý mladík, kterého policisté přistihli v sobotu 10. dubna 2021 o půl druhé v noci v Horních Heřmanicích podnapilého za volantem osobního vozidla.

Nejenže porušil zákaz nočního vycházení, ještě před jízdnou notně popil. Při dechových zkouškách mu policisté opakovaně naměřili hodnoty okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Ke kontrole mladík nepředložil ani svůj řidičský průkaz. Nestihl si totiž „oprášit“ své řidičské oprávnění po předchozím zákazu řízení. Vedle několika přestupků je tak mladík důvodně podezřelý také z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Pokud možno, neplaťte předem!

Policisté na Jesenicku přijali během uplynulého víkendu hned dvě oznámení od poškozených, kteří reagovali na „výhodné“ nabídky zakoupení zboží prostřednictvím internetových inzertních portálů. Původní radost z dobré koupi ale vzápětí vystřídalo zklamání a vztek.

První z podvedených reagoval na nabídku prodeje hodinek zn. Garmin za částku 2 300 korun s tím, že k zaslání zboží dojde až po jeho zaplacení. Když tak poškozený učinil, dozvěděl se, že požadovanou částku bohužel odeslal na špatný účet a podvodníkovi se jej podařilo přimět k opakovanému zaplacení kupní ceny.

Druhému z poškozených ztuhl úsměv na tváři v momentě, kdy si rozbalil balíček, který si vyzvedl v zásilkovně. Těšil se na telefon iPhone 8, za který zaplatil 3 500 korun, místo toho ale v balíčku našel poškozený, neupotřebitelný telefon sice stejné značky, ale nižší řady.

Oba případy dokumentujeme pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku.

Uvedené případy bohužel nejsou ojedinělé, proto bychom rádi apelovali na internetové zákazníky, aby raději objednávali zboží u prověřených online obchodníků. Varovným signálem může být podezřele nízká cena, na kterou podvodníci zákazníky často lákají, pouze ilustrační fotografie zboží, ale také třeba požadování platby předem na účet bez možnosti dobírky. Zároveň doporučujeme sledovat recenze a důvěryhodnost portálu, kde nakupujete.

Kradl plyn

Podezření ze spáchání přečinu krádeže si vyslechl 60letý muž z Jeseníku. Podezřelý měl někdy v říjnu 2020 ve svém domě odstranit plombu z plynoměru a demontovat ho. Poté měl připojit cizí měřící zařízení. A to vše bez vědomí dodávající firmy. Technik na nesrovnalosti přišel na konci února letošního roku. Šedesátiletý muž tak měl více jak 4 měsíce neoprávněně odebírat zemní plyn. Svým jednáním způsobil škodu za 26.000 Kč.

„Zhulený“ a bez řidičáku

Cesta do obchodu pro drobný nákup se nevyplatila 28letému muži ze Zlatých Hor. Policisté ho zastavili v pondělí 12. dubna ve voze zn. BMW. Ke kontrole předložil pouze technický průkaz od vozidla a kartu pojištění. Když se policisté ptali po řidičském průkazu, muž jim řekl, že ho nemá, protože je vybodovaný. Tuto informaci si policisté ověřili v evidenci řidičů. Mladý muž se následně dobrovolně podrobil dechové zkoušce na alkohol a také testu na drogy. První zkouška byla v pořádku. Zádrhel nastal až u druhé zkoušky. Testr byl pozitivní na THC. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči se 28letý muž bezdůvodně odmítl podrobit.

Chtěl zavraždit otce

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu.

V pondělí 12. dubna 2021 o půl druhé v noci jsme vyjížděli k fyzické potyčce mezi otcem a synem v obci na Jesenicku. Podle dosavadního zjištění měl dvaatřicetiletý syn v dílně zaútočit na svého sedmapadesátiletého otce. Toho měl několikrát udeřit kovovým nářadím do hlavy. Otec se dal před synem na útěk, ale agresor jej dostihl a v útoku pokračoval. Napadenému muži se podařilo doběhnout až před sousední dům. Podezřelý hluk zaslechl soused, který agresora okřikl a běžel poškozenému na pomoc. Útočník mezitím v napadání přestal a utekl. Přivolaní policisté jej vzápětí vypátrali a zadrželi. Napadený muž byl se zraněním ihned převezen do nemocnice v Jeseníku. Jeseničtí kriminalisté přivolali na místo krajské kolegy, kteří si případ převzali. Následně provedli podrobné ohledání místa činu a zajištění stop.

Obviněný muž kriminalistům vypověděl, že slyšel v hlavě hlasy napovídající mu, aby zabil otce a pokud to neudělá, sám zemře. Muž se po činu podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol i testu na přítomnost jiných návykových látek. Obě zkoušky neprokázaly, že by byl pod vlivem alkoholu či drog.

Kriminalisté podali krajskému státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby, který soud akceptoval a poslal jej do vazby. Muž nebyl v minulosti trestně stíhán.

Obviněnému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu trest odnětí svobody na deset až osmnáct let.

Dubnový sníh potrápil řidiče

Kvůli dopravní nehodě byl dnes ráno uzavřen hlavní tah z Lipové – lázní na Javorník. Před 6 hodinou ranní jel 50letý muž s vozem zn. Nissan Navara, za kterým měl připojen vozík, ve směru od Lipové – lázní na Vápennou. Když sjížděl z Pomezí, nepřizpůsobil svoji rychlost stavu vozovky. Po projetí zatáčkou se vozík dostal do smyku a přejel do protisměru. Zde narazil do právě projíždějícího vozidla zn. Škoda Octavia. Jeho třiapadesátiletý řidič zůstal ve vozidle zaklíněný. Se svým zraněním byl převezen do nemocnice. Padesátiletý řidič vozu Nissan šel nehodě tzv. naproti, protože měl na voze již letní pneumatiky. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200.000 Kč.

Okolo půl osmé byla silnice alespoň částečně zprůjezdněna kyvadlově. Před desátou hodinou pak již byla havarovaná vozidla odstraněna a provoz mohl být spuštěn obousměrně bez omezení.

Nezodpovědný řidič

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je po středeční silniční kontrole důvodně podezřelý 48letý muž z Jesenicka. Krátce před osmou hodinou večer jej v Ondřejovicích zastavila policejní hlídka. Po předložení dokladů potřebných k řízení a provozu osobního vozidla jej policisté vyzvali, aby se podrobil také dechové zkoušce na alkohol. A bylo vymalováno. Řidič při ní opakovaně nadýchal přes jedno promile. Další jízdu mu policisté, kteří zároveň zadrželi jeho řidičský průkaz, zakázali. Za uvedený trestný čin lze dle trestního zákoníku uložit až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Zabýváme se okolnostmi napadení před jesenickým marketem

Pro podezření z trestného činu výtržnictví prověřujeme okolnosti incidentu, k němuž mělo dojít začátkem dubna před jedním z jesenických marketů. Jedenatřicetiletý muž tam měl po předchozí slovní rozepři napadnout svou bývalou družku. Po své bývalé známosti měl plivat, strkat do ní a tahat ji za vlasy. Během incidentu jí měl také poškodit mobilní telefon. Když se napadené ženy snažila zastat její matka, také se se zlou potázala. Také ji měl strhnout k zemi a způsobit jí bolestivé zranění. Veškerými okolnostmi tohoto incidentu se nadále zabýváme.

Řidiči pozor, zima na Jesenicku ještě neskočila!

S nešvary zimního počasí musí řidiči na Jesenicku stále počítat. Své o tom ví i řidič vozu Ford Ranger, který ve čtvrtek 15. dubna 2021 o půl šesté ráno havaroval v Domašově do oplocení rodinných domků. K havárii došlo v okamžiku, když se řidič snažil bezpečně vyhnout jinému vozidlu a najel na zasněženou krajnici a s vozem dostal smyk. Havárie se naštěstí obešla bez zranění. Vznikla při ní škoda za předběžně 165 tisíc korun.

Alkohol

Hned u dvou dopravních nehod, které se odehrály o víkendu na Jesenicku, hrál velikou roli alkohol. K první takové nehodě policisté vyjížděli v sobotu 17. dubna půl hodiny před půlnocí. Dvaadvacetiletý mladík havaroval v katastru obce Mikulovice. Když jel s vozem zn. Citroen C5 ve směru od Kolnovic, nezvládl projet křižovatkou a vyjel vlevo mimo silnici. Zde s vozem čelně narazil do stromu. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. Policisté u mladého řidiče provedli dechovou zkoušku na alkohol. Ta byla pozitivní, s výsledkem 1,37 ‰ alkoholu. Mladík se také dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Během dokumentování nehody policisté dále zjistili, že vůz nemá sjednáno zákonné pojištění. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 35.000 Kč.

Alkohol II.

V neděli 18. dubna odpoledne havaroval v Javorníku 28letý muž s vozem zn. VW Golf. Přímo ve městě řidič nezvládl průjezd zatáčkou a naboural do vozu zn. BMW, který byl zaparkován u pravého okraje silnice. Po střetu z místa ujel. Když policisté vůz i jeho řidiče vypátrali, vyzvali ho k orientační dechové zkoušce na alkohol. Přístroj naměřil hodnotu 1,25 ‰ alkoholu. Pozitivně vyšel i test na drogy, a to na amfetamin/metamfetamin. Řidič uvedl, že alkohol požil až po dopravní nehodě. Následně se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Celková škoda způsobená při dopravní nehodě byla vyčíslena na 70.000 Kč.

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Alkohol III.

Ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je nyní podezřelý 50letý muž, kterého policisté zastavili v úterý 20. dubna o půl třetí odpoledne v Mikulovicích. Hned po kontrole dokladů policisté řidiče vyzvali k orientační dechové zkoušce. Té se dobrovolně podrobil. Přístroj Dräger u něj naměřil hodnotu 2,38 ‰ alkoholu. Podobný výsledek měla i druhá dechová zkouška. S dalším úkonem, a to lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve, již však nesouhlasil. Policisté 50letému muži zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.

V případě uznání viny hrozí 50letému muži trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Za volantem neměl co pohledávat

Hned z několika dopravních přestupků je po včerejší silniční kontrole důvodně podezřelý polský řidič, kterého policisté zastavili po 22. hodině ve Vidnavě. Nejenže ke kontrole nepředložil doklady potřebné k řízení a provozu vozidla, ale vůz značky VW Passat řídil zřejmě také pod vlivem drog. Zatímco dechová zkouška byla negativní, orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek měl pozitivní na amfetamin/metamfetamin a kanabis. Po tomto zjištění policisté 35letého muže vyzvali, aby se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu, což učinil. Silniční kontrola však odhalila i další nesrovnalost. Jedna z registračních značek umístěná na vozidle, mu nepatřila.

Obr na cyklostezce

Ne nadarmo se říká, že řidič tvrdý chleba má! Lehce se může dostat do nepříjemné šlamastiky. Své o tom ví i 60letý řidič nákladní soupravy (Scanie s návěsem), který při cestě do jedné z firem v Mikulovicích zabloudil až na cyklostezku. Protože se neměl kde otočit, rozhodl se pokračovat dál po cyklostezce. V jednom místě se rozhodl se soupravou otočit. Při couvání však nedbal zvýšené opatrnosti a porazil dopravní značku. Plánovaný manévr se však nevydařil, a tak se rozhodl z cyklostezky raději vycouvat. Bohužel při tom zapadl a vyprošťovat ho musel traktor. Po velkých obstrukcích se řidiči nakonec na nejbližším možném místě podařilo s návěsem otočit. Způsobenou škodu na dopravním značení a výmolech v nezpevněné krajnici policisté předběžně vyčíslili na 25 tisíc korun.

Zdroj a foto: PČR