Okresní lumpárny uplynulých dní

V sobotu 20. února 2021 krátce před 21. hodinou jsme na integrovaném operačním středisku převzali informaci od ZZS Olomouckého kraje, o vyslání posádek záchranářů do Skorošic k ošetření osob, které měly utrpět zranění v souvislosti s požárem vzniklým v kotelně rodinného domu. Na místo ihned vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému.

Z prvotního zásahu na místě bylo zřejmé, že hořelo v kotelně situované v přízemí staršího rodinného domu. V době události se v domě nacházeli tři lidé, dva muži přímo v kotelně domu a starší žena v jeho obytné části. Jak později kriminalisté ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičského záchranného sboru zjistili, stála za tragickou událostí s největší pravděpodobností neopatrná manipulace s kanystrem benzínu při roztápění kotle na tuhá paliva. Z prozatím přesně nezjištěných příčin došlo k vznícení téhle hořlaviny, následnému výbuchu a požáru.
Oba muži, kteří se v kotelně nacházeli, utrpěli vážná zranění. Čtyřicetiletého muže, který v domě bydlel, záchranáři po prvotním ošetření letecky transportovali na popáleninové centrum v Ostravě. Osmačtyřicetiletému muži, který byl v domě na návštěvě, se již bohužel přes veškerou snahu přítomných nepodařilo pomoci. Utrpěl zranění neslučitelná se životem. Z preventivních důvodů převezli záchranáři k ošetření také starší paní, která se v době události nacházela v obytné části domu.
Veškerými okolnostmi a souvislostmi, za nichž k tragické události došlo, se nadále intenzivně zabývají kriminalisté, kteří si případ na místě převzali.

Řídil i přes zákaz

Z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání je důvodně podezřelý 47letý muž, kterého policisté v pátek 19. února 2021 odpoledne přistihli v Lipové – lázních za volantem osobního vozidla, přestože mu byl rozsudkem Okresního soudu v Jeseníku uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. V případě prokázání viny hrozí podezřelému za tento neuvážený počin až dvouletý trest odnětí svobody.

Vyčerpané turisty jsme přepravili do bezpečí

V sobotu 20. února 2021 před šestou hodinou večer nás horská služba požádala o součinnost týkající se pomoci dvěma turistům, kteří se ocitli v nesnázích. Vyčerpaní a žízniví uvízli na vyhlídce u Medvědího kamene v katastru Vápenné. Na pomoc 42leté ženě a o šest let staršímu muži, který měl navíc pohmožděnou nohu, vyjely dvě policejní hlídky. Výletníky se policistům podařilo záhy vyhledat a pomocí služební čtyřkolky přepravit do bezpečí.

Ztratit orientaci a zabloudit v lese nebo na horách, to se může lehce stát. Zrovna tak je důležité nepřeceňovat své síly. Vždy proto informujte někoho z rodinných příslušníků, kam přesně máte namířeno, s ohledem na možnost proměnlivého počasí se dobře oblečte, sbalte dostatek jídla a pití a nezapomeňte vyrazit s nabitým telefonem. Pokud se dostanete do svízelné situace, záchranářům při vašem vyhledání výrazně pomohou mobilní aplikace typu Záchranka a Horská služba.

Do vězení se mu nechtělo, počkal, až si pro něj přijdou policisté

Na ještě větší problémy si svým liknavým přístupem zadělal 35letý muž z Jesenicka, který nereagoval na výzvu soudu k nastoupení výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody. Přestože si soudní výzvu v polovině prosince loňského roku prokazatelně převzal, tvářil se jakoby nic a dál hospodařil v místě svého bydliště, a to až do 5. ledna, kdy u něj na základě příkazu k dodání do výkonu trestu zaklepali policisté. Kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí mu nyní hrozí další, až dvouletý trest odnětí svobody.

A nedá si říct….

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý 38letý muž z Jesenicka, kterého policisté v úterý 23. února 2021 dopoledne v Mikulovicích přistihli podnapilého za volantem nákladního vozidla. Nejprve jej vyzvali, aby předložil doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla. Řidičský průkaz muž ale předložit nemohl, nedávno mu ho totiž zadržela jiná hlídka policistů, taktéž kvůli jízdě pod vlivem alkoholu. Tehdy nadýchal hodnotu okolo půl promile alkoholu v dechu a případem se zabývá příslušný správní orgán. Že by se muž z předchozího nezdaru poučil, se však říct nedá. Ba naopak si zadělal na ještě větší problémy, když opakovaně nadýchal bezmála jedno promile alkoholu v dechu a odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Další jízdu mu policisté zakázali. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí nezodpovědnému řidiči za uvedený trestný čin až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Neměl odhad

K dopravní nehodě, která se naštěstí obešla bez zranění, vyjeli jeseničtí dopravní policisté v sobotu 27. února 2021 po půl čtvrté odpoledne do Lipové, a to kvůli patáliím podnapilého řidiče, který měl při couvání poškodit zaparkovaný vůz a způsobit škodu za zhruba 40 tisíc korun. Popito měl dost, policisté mu opakovaně naměřili hodnoty okolo 2,7 promile alkoholu v dechu, podrobil se také lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Téměř tři promile za volantem…

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý 44letý řidič Octavie, kterého policisté zastavili poslední únorový den vpodvečer ve Velké Kraši na Jesenicku. A nestačili se divit, protože řidič opakovaně nadýchal bezmála tři promile alkoholu v dechu. Se svým řidičským průkazem se tak mohl rovnou rozloučit. Za uvedený trestný čin lze dle trestního zákoníku uložit až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

… a další!

Až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti hrozí v případě prokázání viny 27letému řidiči z Jesenicka, kterého policisté přistihli 22. února 2021 vpodvečer v Javorníku pod vlivem omamných látek za volantem osobního vozidla. Po předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce, a protože měli podezření, že by mohl být také pod vlivem omamných či psychotropních látek, tak také orientačnímu testu na drogy. Ten vyšel pozitivní na látku amfetamin/metamfetamin. Řidič poté absolvoval lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Z výsledků toxikologického vyšetření pak vyvstalo podezření, že muž řídil ve stavu vylučujícím způsobilost k takové činnost. Ve věci jsme proto zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Neplatí alimenty

Více jak tři roky 41letý muž z Ostravska nezaplatil na alimentech ani korunu. Od ledna 2018 si neplnil vyživovací povinnost ke své nezletilé dceři žijící na Jesenicku. Přitom mu tato povinnost vyplývá jak z občanského zákoníku, tak mu byla stanovena rozsudkem soudu. Každý měsíc měl na výživu dcery platit částku 2.300 Kč. Protože nezaplatil ani jeden měsíc, nyní na výživném dluží částku 87.400 Kč.

Po celou dobu se obviněný muž nezajímal ani o výchovu, ani materiální potřeby svého dítěte. Trestnímu řízení se vyhýbal a prostředky obživy si obstarával nezjištěným způsobem.

Zdroj a foto: PČR