Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Před jízdou notně popil

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý 48letý muž z Jesenicka. V sobotu 9. ledna 2021 odpoledne v silně podnapilém stavu projížděl Javorníkem.

Za volant Octavie usedl i přesto, že není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Zároveň před jízdnou notně popil. Při dechových zkouškách opakovaně nadýchal přes 2,6 promile alkoholu v dechu. Za uvedený přečin mu podle trestního zákoníku hrozí mimo jiné až roční trest odnětí svobody.

Napadl otce, a tak nocoval v policejní cele…

Náhradní ubytování zajistili policisté dnes v noci agresivnímu 33letému muži z Javornicka. Prostřednictvím tísňové linky se na ně obrátil jeho otec, kterého měl syn během včerejšího večera nejen slovně, ale poté i fyzicky napadnout. Z jeho spárů se naštěstí otci podařilo vymanit, utéct na chodbu, syna v bytě zamknout a zalarmovat policii. Protože se vůči svému otci choval agresivně i v přítomnosti policistů a neustával ve svých nadávkách, přistoupili muži zákona k jeho zajištění. Věc dokumentujeme pro podezření ze spáchání přestupků proti občanskému soužití a veřejnému pořádku.

Řidiči pamatujte, že brzdná dráha vozidla se může v zimním období, s ohledem na stav povrchu vozovky, výrazně prodloužit!

O tom, že je zapotřebí přizpůsobit rychlost jízdy aktuálnímu stavu a povrchu vozovky a plně se věnovat silničnímu provozu, se na vlastní kůži v pondělí 11. ledna odpoledne ve Vápenné přesvědčil řidič Peugeotu Boxer. Nepodařilo se mu včas dobrzdit a posunul dvě vozidla před sebou, která zastavila v důsledku situace vyvolané silničním provozem. Nehoda se obešla bez zranění. Byla při ní však způsobena vyšší škoda, předběžně odhadnutá na bezmála 300 tisíc korun.

Nerespektoval zákaz řízení

Trestnímu postihu za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se v úterý 12. ledna dopoledne vystavil 65letý muž, který řídil osobní motorového vozidlo i přes vyslovený zákaz řízení. Policisté, kteří nezodpovědného řidiče zastavili poblíž Velkých Kunětic, zjistili, že kdyby respektoval soudem uložený trest spočívající v zákazu řízení, za volat by usedl nejdříve začátkem března. Muž si již vyslechl sdělení podezření z výše uvedeného přečinu, za který lze dle trestního zákoníku uložit až dvouletý trest odnětí svobody.

Před jízdnou se posilnil alkoholem

Sdělení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky si v těchto dnech vyslechl 38letý řidič osobního vozidla z Jesenicka, kterého policisté přistihli na sklonku loňského roku v Mikulovicích podnapilého za volantem. Protože mu tehdy naměřili hraniční hodnoty okolo jednoho promile alkoholu v dechu, museli s určením přesné právní kvalifikace vyčkat výsledků lékařského vyšetření spojeného s odběrem krve. Muži nyní, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí dle trestního zákoníku až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Žena užívala a prodávala pervitin

Ve čtvrtek 14. ledna jeseničtí kriminalisté obvinili devětatřicetiletou ženu z Jesenicka z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ženu viní, že nejméně od ledna 2019 do ledna 2021 si neoprávněně opatřovala psychotropní látku pervitin, obsahující metamfetamin, kterou nejen užívala, ale i opakovaně za úplatu prodávala dalším lidem. Obviněné ženě hrozí za výše uvedený přečin trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Za volantem alkohol = karambol

Dopravní nehodu s alkoholem řešili policisté v pátek 15. ledna v obci Velká Kraš. Po deváté hodině ranní jel 55letý muž s vozem zn. Škoda Felicia ze směru od Vidnavy. Po projetí mírnou levotočivou zatáčkou dostal smyk, který nezvládl. S vozem havaroval do pravého příkopu, kde narazil do sloupu telefonního vedení. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. Na vozidle vznikla škoda za 15.000 Kč a telefonním sloupu 10.000 Kč. Když na místo dorazili policisté, vyzvali řidiče k orientační dechové zkoušce na alkohol. Přístroj Dräger u něj naměřil hodnotu 1,6 ‰ alkoholu. Následné lékařské kontrole spojené s odběrem krve se odmítl podrobit. Policisté 55letému muži zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Nyní je muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policisté dohlíželi zda hostinští dodržují vládní nařízení 

Přívaly sněhu lákají do hor mnoho návštěvníků. Bohužel, ne všichni se chovají tak, jak mají. Proto o víkendu policisté vyrazili na kontrolu některých horských středisek. Kontrolovali nejen dopravní situaci, ale také zda hostinští dodržují všechna vládní opatření. Nejvíce problémů s řidiči zaznamenali v Petříkově. Řidiči své plechové miláčky parkovali, kde se jim zlíbilo. Nebrali ohled na průjezdnost silnice ani dopravní značení. Policisté zde během jednoho dne pokutovali hned 6 řidičů. Problém zaznamenali i na Travné u Javorníku, kde si řidiči s parkováním moc hlavu nelámali. Větší střediska, jako Ramzová či Červenohorské sedlo, byla bez problémů.

Zdroj a foto: PČR